Jip Janssen al vroeg on fire bij Kampong tegen HGC

Goed nieuws voor Kampong en voor het Nederlands team: het seizoen is pas een wedstrijd oud, maar strafcornerkanon Jip Janssen is al on fire. De international was in het uitduel met HGC in de Tulp Hoofdklasse Heren alweer twee keer trefzeker vanaf de kop van de cirkel. Hij had daarmee een grote rol in de 2-4 overwinning van zijn ploeg op sportpark De Roggewoning in Wassenaar.

Op de burelen van de internationale hockeyfederatie FIH woedt momenteel een hevige discussie over het voorbestaan van de strafcorner. Door de hoge snelheid waarmee met name de mannen de corners op het doel gooien, vrezen ze voor serieuze ongelukken bij de verdedigers. Een onderzoek moet uitsluitsel brengen of en zo ja hoe de kroon op het hockeyspel moet worden gewijzigd.

Janssen is onbedoeld waarschijnlijk een van de ‘veroorzakers’ van de discussie bij de FIH. Het strafcornerkanon trainde de afgelopen jaren keihard op zijn corner. Op het veld werkte hij aan zijn timing en techniek, in de sportschool aan zijn kracht. Inmiddels heeft de verdediger een fysiek dat ontzag inboezemt. Geen enkele lijnstopper staat met een heel gerust gevoel in het doel als Janssen zich op de kop van de cirkel meldt. Dat is zo in Nederland, maar in het shirt van Oranje wordt Janssen ook buiten de grenzen gevreesd.

Foto: Koen Suyk

Als ploeggenoot is het lekker om Janssen in je team te hebben. Een corner halen, betekent een flinke kans op een treffer. Niet voor niets juichten zijn ploeggenoten zondag tegen HGC bij het versieren van een corner al bijna net zo hard als bij een doelpunt. In de eerste helft op sportpark De Roggewoning mocht Janssen drie keer aanleggen. De eerste keer maaide hij half over de bal, waarna Derck de Vilder nog bijna scoorde. De tweede en derde poging waren allebei raakt. Beide goals waren overigens niet zo clean als de cornernemer zelf graag zou willen, maar goalie Sam van der Ven en zijn lijnstop konden niet genoeg doen om een treffer te voorkomen.

Janssen was na afloop verguld met zijn treffers: ‘Het is heerlijk dat ik nu al tweemaal scoorde. Het is altijd fijn als die eerste treffer van het seizoen snel valt.’

De twee doelpunten van Kampong in het tweede kwart waren hard nodig voor de Utrechts formatie, die op achterstand was gekomen door een doelpunt van Lucas Veen. De jongeling profiteerde van halfslachtig ingrijpen in de Kampong-defensie en tipte met een snelle stickbeweging raak: 1-0.

Gevaarlijker

Op die voorsprong was in die fase niet zoveel aan te merken. Kampong had weliswaar van het begin iets meer de bal, maar HGC was veel gevaarlijker. In de openingsfase kreeg Jonas Gomoll al een uitgelezen mogelijkheid, maar hij werd gestuit door David Harte. Diezelfde Harte sprintte ook zijn doel uit, toen Alan Forsyth er na een diepe bal van Zachary Wallace vandoor ging. De Schot werd verrast door de Ier en kwam daardoor niet aan een doelpoging toe.

Foto: Koen Suyk

Met zijn twee benutte strafcorners zette Janssen zijn ploeg niet alleen op voorsprong, maar gaf Kampong ook meer rust en vertrouwen. Dat kan de Utrechtse formatie ook wel gebruiken, want het mislopen van de play-offs vorig seizoen heeft een deuk geslagen in het vertrouwen. Het aura van onoverwinnelijkheid dat het team jaren uitstraalde, is nog zeker niet terug. De nieuwe coach Tim Oudenaller – die de mislukte Roeland Oltmans heeft vervangen – moet dat elan terugbrengen. Kwaliteit is er – met een bak internationals – genoeg.

Dat geldt ook voor de ploeg die aan de andere kant van het veld stond. Daar is Seve van Ass de enige Nederlandse international, maar lopen er in de ploeg van Paul van Ass en Bram Lomans genoeg andere toppers uit diverse windstreken. Zoals de handige aanvaller Alan Forsyth. Die liet zich voor de rust nog verrassen door Harte, maar nam na de rust ‘wraak’. Terwijl Kampong in de aanval was, lette niemand van de gasten op Forsyth. Die stond helemaal vrij, denderde naar het doel van Harte en verschalkte hem met een simpele schuiver: 2-2.

Telgenkamp

Een klap voor Kampong, dat korte tijd later een strafcorner bejubelde maar toen constateerde dat Janssen op de bank zat. Terrance Pieters kan nog wel eens verrassen, maar dat lukte nu niet. Maar Kampong is natuurlijk meer dan Janssen. Oudenaller heeft meer wapens. Een daarvan is nieuwkomer Duco Telgenkamp, die afkomstig is van HDM. Hij toonde binnen twee minuten zijn meerwaarde.

Foto: Koen Suyk

Eerst ramde hij een heerlijke backhand hard tegen de plank voor de 2-3, nog geen zestig teller later maakte hij liggend fraai ook de 2-4. ‘Ik weet eigenlijk niet wat ik precies dacht, maar hij ging er lekker in’, bekende de nieuwkomer bij zijn debuut voor zijn nieuwe ploeg.

Met zijn twee treffers was de wedstrijd gespeeld. HGC zette nog wel aan, maar Kampong won verdiend de openingstopper in de Tulp Hoofdklasse Heren aan de hand van Jip Janssen.

HGC-Kampong 2-4

17.Lucas Veen 1-0
24.Jip Janssen 1-1 (sc)
25.Jip Janssen 1-2 (sc)
41.Alan Forsyth 2-2
49.Duco Telgenkamp 2-3
49.Duco Telgenkamp 2-4


2 Reacties

  1. rudi wortmann

    jammer dat het lijkt of Jansen alleen invloed op de uitslag heeft gehad. en wat about Telgenkamp?

  2. peter-de-ruiter

    @Eelko, als je zijn handtekening wilt om boven je bed te hangen kan je dat denk ik gewoon aan Jip vragen hoor ;)


Wat vind jij? Praat mee...