Jip Janssen stoïcijns onder commotie: twee goals tegen HGC (5-4)

Hij wordt woensdag 23 jaar, maar ondanks die jonge leeftijd blijft Jip Janssen uiterst stoïcijns onder alle commotie in de corona-affaire rond zijn persoon. Enkele uren nadat de tuchtzaak tegen Kampong diende, pushte de international twee strafcorners in het HGC-doel, waarmee hij een groot aandeel had in de 5-4 zege van de Utrechters in de topper in de Tulp Hoofdklasse Heren.

De naam van Jip Janssen als de speler naar wie het onderzoek liep, zong al langer rond, maar vrijdag bevestigde Kampong-voorzitter Sandra van Loon in het AD dat de verdediger corona had tijdens het inmiddels veel besproken uitduel tegen Tilburg op vrijdag 25 september.

Janssen kreeg de positieve uitslag van de test in de rust van die wedstrijd waarop hij direct het sportpark De Oude Warande verliet en in quarantaine ging. Uit het relaas van Kampong blijkt dat de test op vrijdag al de tweede was die week bij Janssen.

Test

Op maandag liet de verdediger zich voor de eerste keer testen, nadat in zijn studentenhuis in Utrecht medebewoners coronaklachten hadden. De eerste test van Janssen was op maandag, op dinsdag hoorde hij dat hij negatief was, waardoor hij gewoon kon trainen bij Kampong. Toen bij een van zijn medebewoners later in de week daadwerkelijk corona werd vastgesteld, nam Janssen contact op met de GGD. Die oordeelde, zo stelt Kampong, dat Janssen niet in quarantaine hoefde, omdat de GGD het studentenhuis als een appartement ziet en hij afstand had gehouden tot de andere studenten.

Toch vertrouwde Janssen het niet en besloot zich, nadat hij op donderdag last van hoofdpijn kreeg, uit eigen beweging opnieuw te laten testen. De test werd vrijdag op eigen kosten bij een commercieel bedrijf afgenomen. Janssen rekende op een negatieve uitslag voor het duel tegen Tilburg. Wel reed hij voor de zekerheid alleen in zijn auto naar Tilburg, maar ook aangekomen in de Brabantse stad was er nog geen uitslag. Niettemin stelde coach Roelant Oltmans zijn cornerspecialist op. Janssen scoorde zelfs nog de openingstreffer, maar toen hij in de rust (bij een 0-4 voorsprong) op zijn telefoon keek, kwam de onheilstijding binnen.

Janssen pakte zijn spullen en verliet direct het sportpark in Tilburg. Nadat na afloop bij de thuisclub duidelijk werd waarom Janssen in de tweede helft ontbrak, gingen alle alarmbellen af. Tilburg trok aan de bel bij de KNHB, waarna het bondsbestuur na ampel beraad besloot de zaak aanhangig te maken bij de onafhankelijke tuchtcommissie.

Die zaak zou vrijdag dienen, maar werd op verzoek van Kampong uitgesteld omdat de voorzitter en advocaat niet konden. De zaak diende nu zondagmorgen. Daar hoefden Jip Janssen en coach Roelant Oltmans niet bij aanwezig te zijn, nadat zij eerder hun verweerschrift hadden ingediend.

Heer en meester

Zij konden zich zo voorbereiden op de wedstrijd tegen HGC. Dat deden ze met succes, want de Utrechtse formatie was in het duel met de Haagse formatie in het begin heer en meester. En Janssen vervulde met twee benutte strafcorners een hoofdrol. De beste strafcornernemer op de Nederlandse velden had daar in de eerste helft vier kansen voor nodig. De eerste twee werden nog gekeerd door HGC-goalie Sam van der Ven, de derde ging er via diezelfde keeper wel in. De manier waarop Janssen de treffer vierde, was duidelijk dat er een last van hem afviel.

Het doelpunt van Janssen na veertien minuten was overigens al de 2-0 voor Kampong, dat via een benutte strafbal van Martijn Havenga op voorsprong was gekomen (1-0). Na een klein half uur spelen gooide Janssen hoogst persoonlijk de wedstrijd voortijdig in het slot door ditmaal hoog een strafcorner raak te pushen: 3-0.

Strafcorner van Jip Janssen. Foto: Bart Scheulderman

Toen Terrance Pieters er direct na rust 4-0 van maakte, schroefde Kampong het tempo wat terug. Dat gaf HGC de kans om terug in de wedstrijd te komen. Nadat eerst Kenta Tanaka de 4-1 maakte, was het vlak voor het einde van het derde kwart Karst Timmer die de achterstand verkleinde tot twee treffers: 4-2.

Heerlijke slotfase

Een doelpunt dat tot woede leidde bij Sander de Wijn, die vreesde dat de thuisploeg het nog moeilijk ging krijgen. zijn voorgevoel was terecht, want een benutte strafbal van Seve van Ass (na een overtreding David Harte) bracht paniek in Utrecht.

Strafbal benut door Seve van Ass. Foto: Bart Scheulderman

Een heerlijke slotfase volgde, waarin HGC aanviel, Kampong counterde en beide ploegen nog eenmaal scoorden. De Vilder maakte er 5-3 van, Van Heijningen bepaalde de eindstand op 5-4.

Kampong toonde zich daarmee klaar voor de topper van volgende week tegen Bloemendaal. Of Jip Janssen dan ook van de partij is, hangt onder meer af van het oordeel van de tuchtcommissie.


56 Reacties

 1. arnoldS

  Geen woorden voor; je hebt een test gedaan en gaat de deur uit. Hoop dat de regering dit strafbaar gaat stellen. Niet met terugwerkende kracht, dat zou oneerlijk zijn, maar wel voor de toekomst. Nogmaals; onbegrijpelijk dit.

 2. stekel

  Schande

 3. Avdd

  Dit is een jongen die professioneel hockey speelt maar zich gedraagt als een amateur. Schorsen voor de rest van het seizoen en uitsluiten van NLXI. Heeft willens en wetens zijn teamgenoten en tegenstanders in gevaar gebracht.

  1. frank-kooijmans

   Belachelijke onzin. Het tegendeel is aan de orde!!

  2. conegut

   De regering zelf heeft ook geen consequenties anders dan een boete. Uiteraard super dom als je als rolmodel gezien wilt worden c.q. voor Nederland speelt.

 4. luchtisblauwgrasisgroen

  Kampong fair play kampioen!

 5. vandeberg123

  Door je gevoel ga al alleen in de auto? En je kijkt op je telefoon in de rust? Leugens blijven zich ophopen.

  1. conegut

   Ik deel jouw gevoel. Commerciële test of regulier. Je hebt je laten testen en moet dan gewoon thuis blijven. Wat een egoïstische zak die Jip. Samen krijgen we het virus onder controle, maar door dit soort apen komen wij in een strenge lockdown en verliezen duizenden mensen hun baan. Kunnen hun grootouders niet meer zien. En ga zo maar door. Hulde voor een speler die zijn hobby beoefent, tegen notabene een laag vlieger.

 6. aernoud-lippmann

  Stel ; Hij krijgt duel schorsing komende week tegen Bloemendaal ........ Dat is pas echt oneerlijk voor tegenstanders van afgelopen weken sinds moment van zijn Corona positieve test ....... In dat geval : competitievervalsing

  1. stekel

   Stel dat herhaaldelijk liegen samen met je coach en voorzitter slechts 1 duel schorsing oplevert... das pas oneerlijk

 7. MIck

  Ben heel bang dat het Alleen bij een standje zal blijven.

 8. HansiePansie

  Prachtig onzin verhaal van de voorzitter van Kampong. Naar mijn inziens zijn er 3 fouten gemaakt; 1. Jip had nooit moeten gaan spelen vrijdag 2. Toen duidelijk was dat Jip corona had. Had Kampong open kaart moeten spelen, en niet verder moeten spelen 3. Kampong had de wedstrijd tegen Den-Bosch nooit moeten spelen. Kampong en Jip hebben willens en wetens een bewust risico genomen. Bij honkbal is het bij 3 uit wisselen, bij tennis wordt je bij 3 waarschuwingen gediskwalificeerd. Ik zou in dit geval zeggen, het is over en uit voor Kampong. Kampong uitsluiten voor de play-offs, en Janssen kan na deze daad natuurlijk nooit Nederland ( waar iedereen een oplossing probeert te vinden tegen Corona )meer vertegenwoordigen.

  1. bombaliali

   Overdrijven is ook een vak.

  2. Avdd

   Eens

 9. stekel

  Het wordt afwachten.// gaat tuchtcommissie en KNHB wederom een tapijt vinden zoals enige tijd terug een internationaal niet door de doping controle kwam en dit bewust buiten de publiciteit is gehouden.....

 10. FIHCOACH

  Ik hoor niemand er over dat wat er gebeurd is strafbaar is. Vergelijk het met expres hoesten of roggelen in iemands richting. Kijk de Kampong fans proberen het te bagatelliseren, echter of deze speler nou van Kampong is of van pak em beet bal op het dak . Hij heeft mensen in gevaar gebracht en de coach en het bestuur van Kampong hebben geprobeerd de zaak onder de mat te schuiven, hadden ze maar open kaart gespeeld.... nu is de beer los en zal men ongeacht de uitspraak dit niet vergeten en wellicht niet vergeven .

 11. frank-kooijmans

  Niemand vraagt of Jip ziek is geworden: nee dus. Uitermate zorgvuldig gehandeld. Klaar met deze heksenjacht

  1. FIHCOACH

   Goede opmerking maar gezien dat hij gewoon speelt is dit geen vraag. Je kan de vraag ook anders stellen is er niemand besmet?? Daar hoor ik niemand over..m

  2. luchtisblauwgrasisgroen

   Asymptotische mensen zijn ook besmettelijk, gaat niet om risico voor hem maar waar hij anderen moedwillig aan heeft bloot gesteld

 12. triple-double

  Wat een reacties hier weer, echt ongekend. “Jip schorsen rest van het seizoen” “Kampong uitsluiten voor play-offs” “Uit het Nederlands elftal zetten” Ik had verwacht dat het hersenloze volk zich alleen op Facebook bezig hield, maar jullie kunnen er ook wat van. Die jongen is hartstikke schuldig, het bestuur van Kampong heeft zich uiterst onprofessioneel gedragen en ben benieuwd wat hun aandeel hierin is. Schorsen voor 1-3 wedstrijden lijkt op zijn plaats + geldboete voor Kampong. Maar zolang KNHB en/of Nederlandse regering geen duidelijke richtlijnen hiervoor maakt, dan....

  1. triple-double

   Zwijgen hoeft zeker niet, maar typen/roepen zonder nadenken maakt het 99,99% niet beter. Ik ben ook voor Kampong (maar niet tegen de rest) en ben blij dat Jip geen ernstige symptomen heeft gehad MAAR het lijkt me niet dat deze jongen in zijn eentje heeft ‘gehandeld’. Een test doen en verzwijgen lijkt mij onwaarschijnlijk. En daar komt het bestuur bij kijken met acties (wat ik mij afvraag wat en hoe). Straffen als KNHB is de enige optie, vind ik, om een voorbeeld te stellen. Maar dan moeten ze ook doortrekken en daadwerkelijk regels opstellen voor toekomstige gevallen.

  2. aernoud-lippmann

   Punten in mindering en alles opnieuw spelen tussen Tilburg en vandaag of alleen punten in mindering . Jib niet schorsen want wat hebben Tilburg, Den Bosch, Pinoke en HGC daar aan ....? Dat geeft “ slechts” voordeel aan komende opponenten . Maar zeker kei-hard voorbeeld stellen tegen “ werkgever”....

  3. triple-double

   Alle wedstrijden is totaal niet nodig. Wellicht de wedstrijd tegen Tilburg als enige (Pinoké heeft die niet gespeeld, HGC meer dan 1 week verder), met de 3 punten in mindering. Over je schorsing theorie, zie ik je punt niet. 3x geel bij voetbal/hockey is ook schorsing volgende wedstrijd. Daar hebben de toekomstige tegenspelers voordeel bij. Zo werkt het.

  4. Rosalie11

   Schuldig zeker niet!! Mag toch hopen dat deze jongen ook hersens en verstand heeft dat hij niet moet gaan hockeyen als die getest is, en zeker niet als hij zelfs al apart gaat rijden

 13. horn_964

  Waht gewoon de beslissing van de tuchtcommissie af ipv zoals zo vaak hier weer Staedtler en Waldorf te spelen.

 14. lynnBosman

  @Frank Koojmans, fijn inderdaad dat hij niet ziek is geworden. Er is echter op geen moment zorgvuldig gehandeld. Zoals luchtisblauwgrasisgroen terecht aangeeft zijn ook asymptotische mensen besmettelijk, plus had Jansen wel degelijk een symptoom (hoofdpijn). Hoe je het ook wendt of keert: in afwachting van een coronatest (waar dan ook) blijf je thuis. Dat staat gewoon in de leefregels van het rivm.

  1. eefgorter

   Juist. Speciaal voor jou AntonJ heb ik het nogmaals opgezocht. In afwachting van een testuitslag blijf je thuis. Punt. Wat heb jij met JJ en/of Kampong trouwens dat je zo ijzerenheinig blijft verdedigen wat onverdedigbaar is? Familie, vriend of gewoon fanboy?

 15. Rosalie11

  Deze jongen de rest van het seizoen niet meer laten spelen en uit de nederlandse selectie halen! Je speelt hier met gezondheid ook voor andere! Echt diep triest!

  1. eefgorter

   En daar ben ik het dan weer niet mee eens. Hij moet zijn straf krijgen, zeker. Maar de echte schuldigen: Oltmans c.s. en evt bestuur moeten de echte douw krijgen.

 16. cedric

  Lieve lieden, de meeste mensen hebben heel weinig last van corona, de kans dat gezonde sporters er ziek door raken is klein. Laten we het beetje in perspectief zien. Omgekeerde solidariteit graag: dus mensen die er gevoelig voor zijn (oude van dagen, mensen met onderliggende ziektes, rokers en zwaarlijvigen) graag thuis blijven. Dan kunnen de jongeren, sporters en de economie gewoon door.

  1. stekel

   Dus dan is dat het vrijbriefje voor bestuur en coach om glashard te..... komaan het gaat hier ook om de peilers van de sport: open en eerlijk zijn.

 17. gewoon-een-liefhebber

  Wat zitten er veel "moraalridders" op deze site! Alsof Kampong (en de speler in het bijzonder) de veroorzaker is van de 2e virusgolf! Enige nuances of de zaken in het juiste perspectief zien, is ver te zoeken in de meeste reacties Wat is de drijfveer van al deze mensen om te reageren? Is dat moreel appel, persoonlijk motief of toch ook clubbelang? Is er angst voor Kampong als veroorzaker van de 2e Coronagolf of zien de "supporters" van diverse clubs er ook voordeel in (geen degradatie, toch Play off, meer kans op kampioenschap) voor hun club, als Kampong gestraft wordt? Misschien moeten we Jip Jansen straffen vergelijkbaar met Jos B en de club Kampong met al zijn leden (en misschien wel de stad Utrecht) aan de schandpaal nagelen en voor 3 maanden in lockdown doen. Get over it.

 18. mikeloten12

  Antonj, wat krom is kun je niet recht proberen te praten....stop daarmee aub. De feiten liegen niet!

 19. sven-v

  Ongefundeerd? De voorzitster heeft duidelijk een schuldbekentenis gedaan. JJ had nooit mogen spelen. Dat is ongelooflijk dom. Maar niets menselijks is ons vreemd. Zoals eerder gezegd, dat kan vergeten worden. Wat mij bijzonder irriteert is de houding van de club, inclusief een belachelijk interview van de coach. De, soms wat ongenuanceerde, reacties, in grote getalen plus de likes, laten zien wat men ervan vindt. Kampong heeft erg veel boter op z'n kop. Wat gepast is? Geen idee, de speler voor enkele weken wedstrijden en misschien ook bij Oranje, is toch een voorbeeldfunctie. Maar Kampong zou de echte straf moeten krijgen. Dus punten in mindering en duel met Tilburg opnieuw. En als allerlaatste een groot excuus aan hockeyen Nederland. Een beetje nederigheid kunnen ze wel gebruiken daar..

  1. sven-v

   Met vergeten bedoel ik vergeven

  2. hockeyliefhebbertje

   Met de streek mbt het ontslaan van Van der Struijk en de afhandeling van de Instagram uitingen van Van Laarhoven/de Wijn nog in het geheugen is Kampong wel een bepaalde weg in geslagen ja. Zorgelijk.

 20. Runa Honig

  Wat mij betreft ligt de verantwoordelijkheid hier eerder bij de coach en medische staf. Die moeten gewoon zeggen: je speelt niet. Opmerkelijk dat Oltmans in de meeste reacties buiten schot blijft. Ik vind dit echt een grove fout en reden voor ontslag. Willens en wetens een speler het veld in sturen die misschien besmet is en daar in eerste instantie ook nog over liegen. Dat kan en mag niet, onder geen beding. Elk excuus is misplaatst. Natuurlijk heeft Janssen zelf een eigen verantwoordelijkheid, maar ik kan me voorstellen dat je zo’n gedreven jongen tegen zichzelf in bescherming moet nemen.

 21. adt

  Coach schorsen. Resultaten uit de gespeelde wedstrijden met JJ schrappen en strafpunten toekennen voor deze wedstrijden en uitzoeken of de club hier weet van heeft. Zo ja, de club ook een straf opleggen

 22. lynnBosman

  @antonj, zeker wel juist! Behalve dat het zwart op wit staat bij de leefregels van de RIVM, komt mijn bron van binnen de GGD. Of heb je het over dat hoofdpijn geen symptoom is? Er zijn genoeg mensen die juist hoofdpijn hadden als symptoom. Plus zijn gevoel dat het weleens corona zou kunnen zijn en een test gedaan, zouden al reden genoeg moeten zijn thuis te blijven. @cedric: en zo begint het toch? Kan geen kwaad voor sporters en jongeren, de een besmet de ander, die besmet weer eentje etc, ziekenhuizen lopen vol en klaar zijn we. Maar sowieso waarom zou je het risico nemen voor een ander? Ook zeker vanuit Oltmans die er vanaf wist. Die gaat absoluut niet vrijuit hier. Ik ben benieuwd wat en of er een sanctie komt.

 23. maartjeklein

  Alle narigheid die er over Jip geschreven wordt verdient hij niet

  1. Avdd

   Welke narigheid? Ik zie vooral feiten over JJ.

  2. net niet....

   hij is een lieve jongen...Maxima zou zeggen een beetje dom 😇

 24. K.IJker

  Wat vindt de hoofdsponsor van Kampong, Rabobank Utrecht, van deze gang van zaken?

 25. K.IJker

  En in de slipstream Rabobank Nederland als sponsor van KNHB?

 26. mikeloten12

  Oltmans moet ook eens goed in de spiegel kijken.

 27. dragoncl

  Ik zie dat alle usual suspects (luchtisblauwgrasisgroen, we see you!) weer roepen om belachelijke overdreven maatregelen tegen Kampong. Waarschijnlijk vanwege hun haat tegen de club. Blijf dat doen, erg vermakelijk!

  1. luchtisblauwgrasisgroen

   Waar roep ik op tot maatregelen? 🧐

 28. BJvc

  Schandalig en onverantwoordelijk! Deze actie zet de hele hockeywereld in NL en al die vrijwilligers die hun best doen om alles te organiseren te kakken... Testen is: resultaat in quarantaine afwachten. Geldt voor iedereen. Straf boeit me niet zo... Welke conclusie trekken speler, coach en club zelf?

 29. cedric

  We maken van een mug een olifant mensen, en veel van jullie doen lekker mee met de hype. Niet nodig. Sport en economie mogen niet de dupe worden van een virus met hele beperkte fysieke gevolgen maar enorme menselijke en financiële drama’s.

 30. evdo

  Persoonlijk gezien is deze actie natuurlijk niet netjes en uiterst onsportief (snap ook niet dat je dit risico neemt met "slechts" Tilburg als tegenstander, maar dat terzijde). Ik denk alleen dat juridisch gezien Kampong wel weg zou kunnen komen met deze situatie, aangezien bij een test bij een commercieel kantoor niet dezelfde regels gelden als bij een test bij de GGD.

 31. PeterMontijn

  Ik ben ook zo ontzettend boos. Ik weet nog niet precies waarover maar ik kom er nog op terug!

  1. cedric

   👍

 32. vakantie

  Het is nu zondag 23.19 uur en heb nog steeds niets over een uitspraak gelezen

 33. lynnBosman

  @evdo: de algemene leefregel is bij afwachting van een test blijf je thuis. RIVM maakt op haar website daarover geen onderscheid waar je deze test doet. @cla: ja en dat gebeurt dus wel op deze manier. Als Kampong gewoon die jongen die dag niet had laten spelen was er niks aan de hand geweest. Dat zie je ook in het voetbal waar gespeeld wordt ondanks spelers met corona. Niemand zit te wachten op nog een lockdown. Beperkte fysieke gevolgen? Ik ga hier maar niet op in, voor je het weet krijgen we hier een hele andere discussie.

 34. Doo223

  Wat een heftige en overdreven reacties. We hebben het hier over een 22 jarige jongen zonder kwade intenties. Ik vind het echt triest en zorgwekkend hoe heftig hier iedereen op reageert. Zullen we het oordeel overlaten aan de tuchtcommissie?

 35. stekel

  Wat er ook door de tuchtcommissie wordt besloten: De wereld weet dat onomstotelijk vast staat dat het Kampong Bestuur, coach en speler op meerdere momenten willens en wetens niet de waarheid hebben verteld. En dat is kwalijk en schadelijk voor de hockeysport, moge die smet maar lang het het blauwe tenue blijven kleven. Stinken doet het


Reacties op dit bericht zijn gesloten.