Jonas de Geus verkozen tot beste speler Tulp Hoofdklasse

Jonas de Geus is door het hockeypubliek en de coaches en aanvoerders van de Tulp Hoofdklasse-teams uitgeroepen tot beste speler van de voorbije competitie. De balvaste, 25-jarige midden-midden van Kampong won de verkiezing van het seizoen 2022-2023.

De Geus kreeg zijn prijs, de Gouden Stick, woensdagavond in het Wagener Stadion overhandigd door voormalig Amsterdam-icoon en ex-international Billy Bakker. Dat gebeurde enkele minuten voorafgaand aan het Pro League-duel tussen Nederland en Nieuw-Zeeland, waarbij De Geus zelf niet in actie kwam. Maandagavond werd SCHC-middenvelder Xan de Waard ook al in het zonnetje gezet als beste speelster van de Tulp Hoofdklasse Dames.

De Geus heerste het hele seizoen op het middenveld van Kampong, dat de reguliere competitie als koploper afsloot maar in de halve finale van de play-offs sneuvelde tegen de latere landskampioen Pinoké. Als je de standaard klassementen in de Hoofdklasse bekijkt, valt zijn naam niet direct op. De Geus scoorde zelf afgelopen seizoen één keer – de winnende goal thuis tegen Den Bosch – en gaf twee keer een beslissende pass waaruit een ploeggenoot scoorde.

Maar hem beoordelen op basis van deze stats zou een journalistieke doodzonde zijn. De Geus is, zo bewijst het oordeel van de drie verschillende doelgroepen die stemden, zoveel meer dan zijn kille cijfers.

De Xavi van Kampong

De Geus is zo’n speler die je node mist als hij er niet is. Hij zorgt voor balans in een team, fungeert als verlengstuk van de coach. Is onder alle omstandigheden aanspeelbaar, heeft oog voor de ruimtes om hem heen en heeft in aanvallend én verdedigend opzicht altijd een plan klaar. Vergelijk hem gerust met voetballers als Xavi of Iniesta die in een recent verleden elke week toverden aan de bal bij Barcelona. Zij waren – net als De Geus – ontelbare keren de architect van het spel wat op de mat werd gelegd.

Ook in Oranje is de rustige, introverte De Geus de vormgever van het spel dat bondscoach Jeroen Delmée voor ogen heeft. Inmiddels staan er al 123 interlands op zijn naam, met daarbij zeven doelpunten en ontelbare nuttige passes. Daar gaan er deze zomer ongetwijfeld nog flink wat bijkomen.

De Gouden Stick-verkiezing kwam tot stand dankzij wekelijkse input van de bezoekers van onze site. Zij gaven elk weekend hun uitblinkers van de week door. Na het seizoen vroeg de redactie van hockey.nl de aanvoerders en coaches van alle teams naar hun top-5 van beste speelsters. Hieruit kwam een lijst naar voren, die we later deze week in z’n geheel publiceren op onze kanalen.


1 Reactie

  1. petravos

    Gefeliciteerd 💙


Wat vind jij? Praat mee...