Justen Blok: ‘Het moet voor ons geen ontwikkelingsjaar worden’

Door het vertrek van verdedigers Blair Tarrant en Kane Russell krijgt drievoudig international Justen Blok komend seizoen een grotere rol in de defensie van Rotterdam. Een belangrijke stap in de ontwikkeling van Blok, die deze week het goede nieuws te horen kreeg dat hij maandag weer aansluit bij de trainingsgroep van het Nederlands elftal.

Ondanks zijn jonge leeftijd van negentien jaar wordt dit seizoen van Blok verwacht dat samen met Tristan Algera de leiding neemt in de verdediging. ‘Voor mij is dit een mooie kans. Liever snel dan sloom’, zegt Blok over de stap in zijn ontwikkeling.

‘Dat de groep mij deze rol toevertrouwt, vind ik een mooi compliment. Ik moet het nog wel waarmaken. Ik heb er vertrouwen in dat mij dat gaat lukken. Bovendien: het is niet zo dat die nieuwe jongens helemáál geen ervaring hebben.’

Justen Blok aan de bal voor Rotterdam. Foto: Bart Scheulderman

Bijna geen buitenlandse spelers meer

Op veel posities onderging Rotterdam deze zomer een metamorfose. Met het vertrek van Blair Tarrant, Kane Russell, Kilian Pöhling (alle drie naar Hamburger Polo Club in Duitsland), Sean Murray (Leuven in België), Mark Ingram (Ierland) en Hugo Inglis (Nieuw-Zeeland) is het leger aan buitenlanders grotendeels vertrokken uit de havenstad. De van Den Bosch overgekomen Argentijn Joaquin Menini is nu nog de enige.

Blok: ‘Voor het eerst sinds ik bij de selectie zit, praten we onderling Nederlands. We hebben er nu een hoop nieuwe jongens bij. Jonge jongens ook. Guus Jansen bijvoorbeeld, of Alex Schop. Dat zijn talentvolle spelers. We hebben veel ervaring ingeleverd en hebben daar veel potentie voor de toekomst voor teruggekregen. Maar het moet geen ontwikkelingsjaar worden. We willen de play-offs halen.’

Teamgenoot van broer Jochem

Een andere aanwinst van Rotterdam is Jochem Blok (23), de oudere broer van Justen. De afgelopen vier seizoenen speelde hij voor promotieklasser Cartouche. Dat de twee broers dit jaar samen op het veld staan, is voor het eerst in hun leven. Justen speelde in de jeugd wel met Jesse, zijn andere broer, die veel blessureleed kende en nu voor Ring Pass Heren 2 hockeyt.

‘Dat Jochem nu bij Rotterdam hockeyt, begon eigenlijk als grap. Probeer het eens bij ons, zei ik ieder jaar tegen hem. Gekscherend. Nu dacht ik: waarom niet? We namen afscheid van al die buitenlandse jongens en dus was er ruimte in de selectie. Jochem is technisch goed, is sterk en heeft werklust. Dat zijn kwaliteiten die we goed kunnen gebruiken. Hij trainde een aantal keer met ons mee en mocht uiteindelijk blijven. Hartstikke leuk. Eindelijk hockeyen we samen. Vooral voor mijn moeder is dat fijn. Nu hoeft ze niet meer te kiezen naar wie ze gaat kijken.’

Justen Blok in het shirt van Oranje, in de Pro League tegen Duitsland. Foto: Willem Vernes

Terug in Oranje

Behalve bij Rotterdam hoopt Blok uiteindelijk ook de volgende stap te zetten in het Nederlands elftal. Maandag meldt hij zich voor de eerste training. In de eerste maanden van 2019 speelde hij zijn eerste drie interlands. Vervolgens raakte hij geblesseerd aan zijn heup en na de zomer werd hij teruggezet naar Jong Oranje. Begin 2020 mocht hij als reserve mee naar Argentinië, waar Nederland twee Pro League-wedstrijden speelde.

‘Voor de Olympische Spelen van Tokio was ik afgevallen. Nu het met een jaar is uitgesteld, sluit ik weer aan. Mijn kansen voor Tokio zijn dus van nul naar iets groter dan nul gegaan. Zo zie ik het. De concurrentie blijft groot. Maar verder ben ik er niet mee bezig. Ik ga mijn uiterste best doen en dan merk ik vanzelf wel hoelang ik erbij blijf. Dat ik weer bij Oranje aansluit, zie ik vooral als een beloning voor hoe ik me ontwikkeld heb.’

Transfers Rotterdam

Speler Naar Van
Kane Russell Hamburger Polo Club (Dui) Rotterdam
Blair Tarrant Hamburger Polo Club (Dui) Rotterdam
Joaquin Menini Rotterdam Den Bosch
Jochem Blok Rotterdam Cartouche
Guus Jansen Rotterdam Nijmegen
Alexander Schop Rotterdam Victoria
Jesse van Minde Rotterdam Tilburg
Sean Murray KHC Leuven (Bel.) Rotterdam
Mark Ingram Ierland Rotterdam
Hugo Inglis Nieuw-Zeeland Rotterdam
Kilian Pöhling Hamburger Polo Club (Dui) Rotterdam

5 Reacties

 1. ruud-stork

  Als trouwe supporter van HCR H1 kan ik genieten van de instroom van de jonge talenten die een opleiding hebben genoten bij de club. Of je om de prijzen mee gaat doen geen idee maar voor het clubgevoel en doorstroom van talentvolle jeugd vind ik het geweldig de nieuwe aanpak van de club. En als de club minder diep in de buidel hoeft te tasten voor mannen uit het buitenland is ook een leuke bijkomstigheid.

 2. hw

  Kon wel eens verassend seizoen worden met een scherp Rotterdam...

 3. sanderwiggers

  Mwjaahh, ik schat Pinoke, Amsterdam en Den Bosch toch hoger in dan Rotterdam komend seizoen. En HGC, Bloemendaal en Kampong sowieso natuurlijk.

  1. luchtisblauwgrasisgroen

   Rotterdam en Amsterdam zulllen volgend seizoen bij vertrek Hertzberger en de arrogante 3 nog meer in de middenmoot terecht komen.

 4. stijn-timmermans

  Succes Jochem Blok! Je wordt gemist man!


Wat vind jij? Praat mee...