Kampong breekt dankzij jeugdspeler door ‘witte muur’ van Pinoké

Aan de hand van jeugdspeler Mats Gruter heeft Kampong zondag de spannende kraker in de Tulp Hoofdklasse Heren van Pinoké gewonnen. De ploeg van Roelant Oltmans won met minimaal verschil: 1-0. ‘Ik ben superblij met mijn eerste goal in de Hoofdklasse’, klonk de pas 17-jarige Gruter na afloop. ‘Dat het dan ook nog eens de winnende is, is natuurlijk prachtig.’

Het was na zeventig minuten spelen meteen een vuurdoop voor Gruter. Eerst moest de speler uit de A-jeugd voor de camera’s van de NOS verschijnen, waarna nog zeker twee interviews volgden. De talentvolle aanvaller liet het allemaal breedgrijnzend op zich afkomen.

Kort daarvoor werd hij tijdens de nabespreking met de staf en spelers nog bejubeld door al die grote namen. Coach Oltmans sloeg liefkozend een arm om zijn schouders. ‘Zijn teamgenoten’ schreeuwden om een kratje bier. ‘Dat schijnt een regel te zijn’, reageert Gruter na afloop. ‘Bij het maken van je eerste doelpunt in de Hoofdklasse moet je trakteren op een kratje bier. Dat heb ik er wel voor over. Het was een belangrijke goal, we hadden het best lastig tegen Pinoké.’

Brink moeilijk te passeren

Dat Kampong met zoveel pijn en moeite voorbij Pinoké kwam, was enigszins verbazingwekkend te noemen. Behoudens een kans van Pinoké na veertig seconden, zocht vooral de ‘Blauwe machine’ van Oltmans vanaf de afslag vol de vijandelijke cirkel op. De bezoekers, spelend in het fraaie witte uittenue, openden daarentegen zeer verdedigend op de Klapperboom.

Al vroeg in het eerste kwart kreeg Ties Ceulemans tot twee keer toe dé kans om Kampong op voorsprong te zetten. Na een goede één-twee tussen Bjorn Kellerman en Robbert Kemperman tipte de aanvaller rakelings naast. Een paar minuten later stormde Ceulemans op doelman Hidde Brink af, de keeper van Pinoké kwam winnend uit de strijd. Het was meteen het laatste wapenfeit van Ceulemans, die kort daarna geblesseerd het veld verliet.

Kampong-aanvaller Ties Ceulemans verlaat geblesseerd het veld. Foto: Koen Suyk

Eenmaal warm gekeept stond Brink klaar voor een strafcorner van Jip Janssen. De push van Janssen was hard, maar niet zuiver: Brink keek de bal over. De bezoekers zakten in de openingsfase vooral ver terug en deelden hier en daar aanvallend wat speldenprikjes uit.

In het tweede kwart beet Pinoké wat meer van zich af. De grootste kans van Pinoké kwam via de stick van Texas Bukkens. De aanvaller versloeg Kampong-keeper David Harte, maar zag zijn inzet op de paal belanden. Kort daarna brak Sebastien Dockier goed door de Utrechtse defensie, maar de Belg stuitte op Kampong-goalie Harte. Dat deed ook Niklas Wellen met nog een paar tellen op de klok in de eerste helft.

Pinoké als dieselmotor

Naarmate de wedstrijd vorderde, kreeg Pinoké steeds meer aanvallende intenties. De ploeg van Jesse Mahieu moest ook wel, want de Steekneuzen konden zich na het verlies tegen Oranje-Rood (4-5) van vorige week geen nederlaag meer veroorloven in de strijd om de play-offs.

Kampong-keeper David Harte keepte – niet voor het eerst – weer een uitstekende wedstrijd. Foto: Koen Suyk

Het was Dockier die halverwege het derde kwart opnieuw Harte testte met een hard schot, maar opnieuw hield de Ierse doelman stand. Diezelfde Harte werd een paar minuten later omspeelt door Martin Fereirro, maar zijn backhand vanaf ongeveer de achterlijn strandde in het zijnet. De dieselmotor van Pinoké leek te zijn opgewarmd.

Net toen Pinoké echt leek door te drukken, was het aan de andere kant raak. De inzet van Kellerman werd in eerste instantie nog gepareerd door Brink, maar de doelman van Pinoké keek lijdzaam toe hoe jeugdspeler Gruter de openingstreffer in het lege doel tikte: 1-0.

Ontlading bij Mats Gruter na zijn eerste goal in de Hoofdklasse. Foto: Koen Suyk

Met nog tien minuten op de klok kreeg Alexander Hendrickx datgene wat heel Pinoké al de hele wedstrijd claimde: een strafcorner. De uitvoering was perfect, maar de redding van Harte nog fraaier. Met een uiterste inspanning tikte de Ier de bal uit de – voor hem – linkerbenedenhoek.

Harte moest in de absolute slotfase nog één keer alert zijn. Hendrickx mocht voor de tweede keer deze wedstrijd aanleggen na een vermeende charge van Sander de Wijn. De push van Hendrickx ging recht op Harte af, waardoor de breedlachende jeugdspeler Gruter dan toch de matchwinner bleek. Dat gaat hem wel wat geld kosten, aangezien hij dus een kratje bier aan het team moet trakteren. Wie gaat dat kratje eigenlijk halen? Gruter is immers zeventien. ‘Dat ga ik maar aan mijn vader vragen’, reageert Gruter lachend.