Kampong geeft Amsterdam knalharde draai om de oren (8-1)

De mannen van Amsterdam zijn keihard met de beide benen op de grond gezet door Kampong. De ploeg uit de hoofdstad is aan z’n weg omhoog bezig in de Tulp Hoofdklasse Heren, maar kreeg op dat pad een ontzettende draai om de oren. Kampong was genadeloos voor zijn bezoekers en won met liefst 8-1.

De mannen van Amsterdam stonden na afloop in het kringetje. De hoofden gebogen. Verslagen. Natuurlijk verloren toppers als Valentin Verga en Mirco Pruyser wel eens, maar zo’n pak voor de broek kregen ze zelden. Misschien wel nooit.

Terwijl de Amsterdammers dit seizoen zo goed bezig waren. Ze stonden voorafgaand aan deze speelronde zelfs op de tweede plek. Amsterdam verspeelde in de eerste speelronde twee punten bij laagvlieger SCHC, verloor van HGC en Klein Zwitserland, maar won van Rotterdam en Oranje-Rood. Allemaal ploegen die dit seizoen willen meedoen om die felbegeerde playoff-plekken en relatief weinig voor elkaar onderdoen.

Teleurstelling bij Valentin Verga. Foto: Bart Scheulderman

In Kampong trof Amsterdam op papier de beste tegenstander tot nu toe. De Utrechters verloren zondag weliswaar ook van KZ, maar hebben na Bloemendaal nog steeds de minste verliespunten. De vice-kampioen is een stabiele topploeg. Een uitstekende graadmeter dus voor het upcoming Amsterdam.

Angstgegnerschap

De statistieken waren vooraf niet bepaald gunstig voor Amsterdam dat liefst vijf van z’n laatste zes duels met Kampong verloor. Van dat angstgegnerschap was in het eerste kwart weinig te zien. Eerlijk gezegd was er in die beginfase überhaupt weinig te zien. Er waren over en weer wat halve kansjes en Kampong mocht zich de betere ploeg noemen. Maar ja, dat mocht Rotterdam zondag ook tegen Amsterdam. En die ploeg verliet uiteindelijk met de staart tussen de benen het veld. Even leek het erop dat Kampong hetzelfde lot beschoren was.

In het veel leukere tweede kwart was het namelijk Amsterdam dat – noem het brutaal – een voorsprong nam. Trent Mitton, niet voor het eerst dit seizoen, drukte met succes af na een voorzet van de rechterkant. Aan die goal gingen een paar vreemde minuten vooraf, waarin de ene na de andere speler geblesseerd op de grond zat. Achtereenvolgens moesten Valentin Verga, Fergus Kavanagh en Terrance Pieters gaan zitten. Overigens keerden ze alle drie terug binnen de lijnen.

Terrance Pieters scoort de 8-1 tegen Amsterdam. Foto: Bart Scheulderman

Amsterdam kon niet lang genieten van de voorsprong via z’n Australische spits. Vier minuten later kreeg Kampong namelijk de eerste corner van de wedstrijd, die genadeloos werd binnengesleept door Jip Janssen (1-1). Terwijl het publiek op de Klapperboom een overdekte plek zocht vanwege een hevige bui, pakte Kampong door. Pieters werd sierlijk bediend door Silas Lageman en haalde uit met z’n backhand: 2-1. Vlak daarna, in het rustsignaal, deelde Mats Gruter nog een tik uit door een voorzet van Robbert Kemperman prachtig in het dak te tippen, 3-1.

Te kijk gezet

De mannen van Alexander Cox, de coach die terug was op de plek waar hij zoveel successen boekte, moesten dus een inhaalslag maken. Ze kwamen met de beste bedoelingen uit de kleedkamer, maar raakten verstrikt in het web van Kampong dat uiterst efficiënt met z’n kansen omsprong.

Een bedroefd gezicht bij Alexander Cox, die tegen zijn oude ploeg met liefst 8-1 verloor. Foto: Bart Scheulderman

Ook corner numero twee van Janssen vloog namelijk tegen de plank, naast Joren Romijn die vorig seizoen nog bij de Utrechters tweede keeper was. Net als voor rust sloeg Kampong vlak daarna weer toe. Amsterdam werd in zijn eigen cirkel te kijk gezet. De thuisploeg speelde rustig rond en vond Bjorn Kellerman die het klusje met gemak klaarde: 5-1. Amsterdam zocht, met de bekende moed der wanhoop, de aanval en kreeg bij de eerste de beste inleverbal op eigen helft opnieuw een draai om de oren. Lageman bediende Derck de Vilder die voor de 6-1 tekende.

Jip Janssen juicht. De cornerspecialist scoorde twee keer tegen Amsterdam. Foto: Bart Scheulderman

De wedstrijd was toen natuurlijk al lang een breed gespeeld. Het meetmoment werd een strafexpeditie. Een keiharde tik op de neus. Amper bekomen van dat stormachtige derde kwart sloeg Kampong via Pieters opnieuw toe, door de 7-1 te maken. Dat leek de eindstand te worden, totdat de oud-speler van Almere vier minuten voor tijd zijn derde en Kampongs achtste te maken.

8-1. Acht-tegen-een.

Een idiote score. Amsterdam evenaarde de grootste nederlaag die het ooit leed in de Hoofdklasse. Ze stonden erbij en keken ernaar en weten nu ook dat de weg naar boven gepaard kan gaan met heel diepe dalen.

Kampong – Amsterdam 8-1
21. Mitton 0-1
25. Janssen 1-1 (sc)
31. Pieters 2-1
35. Gruter 3-1
43. Janssen 4-1 (sc)
45. Kellerman 5-1
52. De Vilder 6-1