Kampong heeft playoff-vorm te pakken: ‘Kunnen nog beter’

Met nog vier speelronden in de reguliere competitie in Tulp Hoofdklasse Heren te gaan, heeft Kampong de vorm voor de play-offs al te pakken. Op Sportpark De Roggewoning in Wassenaar werd HGC met 2-3 opzij gezet. De zege leverde de Utrechtse formatie niet alleen een ticket voor de play-offs op, je kunt Kampong gewoon weer opschrijven als een favoriet voor de landstitel.

De ploeg van coach Roelant Oltmans was, natuurlijk samen met koploper Bloemendaal, voor de start van de competitie al de torenhoge favoriet om in een duel à deux uit te gaan maken wie de beste van het land is in dit bijzondere coronajaar. Beide ploegen bulken van de ervaring en internationals.

Lange tijd kon Kampong die favorietenrol dit seizoen niet waarmaken. De ploeg moest wennen aan de nieuwe coach Oltmans, kreeg te kampen met blessures en was afgeleid door de inmiddels ruim beschreven corona-affaire rond international Jip Janssen. Pas nadat het gewraakte inhaalduel tegen Tilburg was gespeeld – waarin Kampong twee punten verspeelde – begonnen de Utrechters lekkerder te draaien. Voorin scoort de ploeg bijzonder gemakkelijk en achterin is het aantal tegendoelpunten schaars.

‘Voor mij is Kampong de titelkandidaat. Ik vind ze beter dan Bloemendaal’, complimenteerde HGC’er Floris van der Linden de tegenstander.

Bjorn Kellerman juicht na zijn eerste treffer voor Kampong. Foto: Bart Scheulderman

Bjorn Kellerman, die met twee goals een groot aandeel had in de Kampong-zege, vindt dat zijn ploeg nog niet in topvorm verkeerd. ‘We gaan de goede kant, maar we kunnen nog veel beter’, reageerde de aanvaller na de tiende overwinning van zijn ploeg op rij. ‘We hebben tot aan de play-offs nog vier potten om echt klaar te zijn.’

Positief voor Kampong is dat de volledige selectie, juist nu de belangrijke weken eraan komen, fit begint te geraken. Tegen HGC draaiden Boet Phijffer en Jasper Luijkx ook weer mee. Kellerman: ‘Los van het feit dat zij scherp voor het doel zijn, geeft hun aanwezigheid ook ademruimte voor andere gasten. We hebben nu zestien volwaardige heren 1-spelers. Dat is gewoon heel positief.’

De Wijn

Cruciaal bij Kampong is feit dat Sander de Wijn niet alleen terug is, maar ook in vorm begint te komen, zo werd zondag tegen HGC weer duidelijk. De Wijn liep bij Oranje een nare liesblessure op, die hem een tijd aan de kant hield. Maar eerder dan verwacht, keerde hij enkele weken al terug bij Kampong. Op zijn plek centraal tussen verdediging en aanval is er geen betere speler in de Nederlandse competitie en in topvorm misschien wel niet in de wereld. De Wijn zorgt voor een nauwelijks te passeren blok voor de defensie en aanvallend begon zondag tegen HGC bijna elke Kampong-aanval bij zijn stick.

Sander de Wijn vrij voor Van der Ven. Hij tikte de bal net over het doel. Foto: Bart Scheulderman

De Wijn is bij Kampong ook de man die een cruciale rol speelt in de zo gevreesde omschakeling. Want ondanks diverse pogingen van de Utrechtse ploeg om aanvallender te spelen, zakt de formatie ook onder Oltmans het liefst terug op eigen helft om dan vanuit de razendsnelle counters toe te slaan.

Ideale tegenstander

HGC bleek zondag opnieuw de ideale tegenstander voor dit spelletje. De ploeg van Paul van Ass doet namelijk niets liever dan aanvallen. Die speelwijze zorgde er aan het begin van het tweede kwart voor dat HGC na een 0-1 achterstand (doelpunt Kellerman) het heft in handen nam en via een strafcorner van Seve van Ass op gelijke hoogte kwam: 1-1. De thuisploeg dacht dat er meer te halen viel, liet de verdedigende discipline iets meer los en kreeg meteen de rekening gepresenteerd. Eerst Boet Phijffer en daarna opnieuw Kellerman profiteerden en zorgden voor een veilige 1-3 ruststand in Utrechts voordeel.

Foto: Bart Scheulderman

‘Kom nou eens! Rendement!’

In het derde kwart zocht Kampong nadrukkelijk naar de beslissing. Die leek er te komen via de stick van Phijffer, maar met een katachtige reactie voorkwam Sam van der Ven de 1-4. Kampong zette nog even aan, maar zakte toen weer terug in de verdedigende stellingen. Geheel tegen de gewoonte in lieten de Utrechters een steek vallen aan het begin van het vierde kwart. Kenta Tanaka profiteerde met een droge klap (2-3) en bracht zo toch even de spanning terug.

Sam van der Ven redt katachtig op een inzet van Boet Phijffer. Foto: Bart Scheulderman

Tot ergernis van De Wijn die na een geweldige pass cross in de cirkel van HGC zich mateloos stoorde aan het vervolg. ‘Kom nou eens! Rendement!’, bulderde hij over het veld. De Wijn zelf zette zijn woorden kracht bij door een paar minuten later op te stomen en na een een-twee met Kellerman bijna op schitterende wijze te scoren. Hij liftte de bal echter net over het HGC-doel. Het was het laatste wapenfeit van de wedstrijd die door Kampong met 2-3 werd gewonnen.


1 Reactie

  1. Runa Honig

    De NOS heeft zichzelf overtroffen met een zeer ruime samenvatting en nog een lekkere pot ook. Goed te zien dat de Wijn weer helemaal terug is.


Wat vind jij? Praat mee...