Kampong morst eerste punten in tegenvallende topper

Kampong is tegen zijn eerste puntenverlies van het seizoen opgelopen. De koploper uit Utrecht speelde zondagmiddag doelpuntloos gelijk (0-0) in de wat saaie neo-klassieker tegen Bloemendaal. Kampong heeft nu, na zeven speelrondes, vijf punten meer dan runner-up Oranje-Rood. Bloemendaal blijft derde.

Het is de topwedstrijd van het jaar geworden in de Hoofdklasse. Uiteraard blijft Amsterdam-Bloemendaal de enige echte hockeyklassieker en zijn er talloze stads- en streekderby’s te verzinnen. Maar qua prestaties staan Kampong en Bloemendaal de laatste jaren op eenzame hoogte. Sinds 2017 worden de landstitels tussen deze clubs verdeeld. Twee gingen er naar Kampong, drie keer belandde de kampioensschaal in de prijzenkast aan de Noord-Hollandse kust. Bovendien gingen twee van de laatste drie finales tussen beide clubs, die daardoor uitgegroeid zijn tot rivalen.

Ze konden vandaag een tikje aan elkaar uitdelen. Niets meer, niets minder. Even laten zien wie er op dit moment beter is. Een prestigestrijd in een periode waarin de prijzen absoluut nog niet verdeeld worden, maar waar ook geen enkele ploeg te veel averij wil oplopen. Liefst een zo soepel en zorgeloos mogelijke weg richting de play-offs, zonder stress en spanning. Met veel internationals die ook het WK van januari als kortetermijndoel hebben.

Foto: Koen Suyk

Een tango met Bloemendaal in de lead

Ze hielden elkaar aardig in de tang tijdens de eerste twee kwarten. Een tango, die geleid werd door Bloemendaal. De thuisploeg had het meeste balbezit en controle. Maar met die regie gebeurde niet al te veel. Ja, ze kregen een corner, al na acht minuten. De sleep van Tim Swaen werd gekraakt, de snoeiharde rebound van Teun Beins ook. Roel Bovendeert leek na een klein kwartier voor de openingstreffer te zorgen, maar als een duveltje uit het welbekende doosje haalde Jip Janssen de bal van de lijn.

Terwijl Bloemendaal ruimte zocht die er eigenlijk niet was – omdat Kampong uitstekend verdedigde – kregen de Utrechters in de negentiende minuut na een fraaie solo van Silas Lageman hun eerste corner. Die inzet van Janssen ging via de verdediging naast. Bakken met kwaliteit, een heleboel handen vol met internationals, een lekker herfstzonnetje bovendien. Maar genieten met een hoofdletter G? Nee, daarvoor bood de topper in de eerste dertig minuten te weinig vermaak.

Er was een groene kaart voor Kampong-verdediger Pim Wasser voor nodig om de wedstrijd te laten ontbranden. Bloemendaal ging als de brandweer in de minuten dat zij met een mannetje meer op het veld stonden. Er kwamen kansen, voor Thierry Brinkman en twee voor Dennis Warmerdam. Met name de eerste inzet van de blonde spits – een vrije schotkans, anderhalve meter binnen de cirkel – was een vrij aardige mogelijkheid.

Foto: Koen Suyk

Hoe de bitterballen toch nog begonnen te trillen

Ook toen Kampong weer compleet was, bleef Bloemendaal drukken op de vijandige cirkel. Het maximale resultaat was een chaotische situatie die ontstond nadat een bal van buiten het 23-metergebied op de paal vloog. Dat leek het laatste hoogtepunt van de wedstrijd. Maar er kwam nog even laatste kans voor Kampong, dat nog een keer mocht aanleggen voor een corner. Met nog anderhalve minuut te spelen veerde iedereen op ’t Kopje op. Het bier schommelde in de glazen, de bitterballen trilden in de mosterd. Maar door een stopfout op kopcirkel, ging ook deze laatste kans in rook op.

En eigenlijk paste dat wel in het beeld van de wedstrijd, die een hoog net-nietgehalte had. Wel spanning, te weinig vermaak. En daardoor een kraker die minder lekker smaakte, dan gehoopt.

Bloemendaal – Kampong 0-0

 


2 Reacties

  1. freekvdam

    Hoezo tegenvallende topper? Gewoon 2 topteams die elkaar geen ruimte gaven.

  2. keesbrinkman

    wat een negatief verslag - ik zag een duel met goed hockey van beide kanten, zowel tactisch als technisch - daar kan ik erg van Genieten - ook arbitrage had wedstrijd goed onder controle! Natuurlijk zijn doelpunten en winnaar de kers op taart, maar dit is gewoon Tophockey met hoofdletter T, spannend tot laatste minuut


Wat vind jij? Praat mee...