Kampong slaat aanval OR af in de strijd om plek vier

Kampong heeft zondag de aanval van Oranje-Rood op de vierde plek afgeslagen. De ploeg van Roelant Oltmans stond lang op voorsprong, maar door een late goal van Joep de Mol eindigde het topduel – dat een helft vrij saai was – in 1-1. Gevolg: Kampong staat nog steeds binnen de top vier, nummer vijf OR moet hopen op een misstap van de ploegen die nu virtueel een ticket in handen hebben.

De belangen waren vooraf meer dan duidelijk. Vandaag konden er zaken worden gedaan. Het weggegleden Kampong, dat na de winterstop alleen van de onderste drie teams won, had zijn vierde plek te verdedigen op Oranje-Rood dat de dag begon met een achterstand van twee punten. Misschien verklaarde het wel de voorzichtige start van beide teams aan dit topduel. Kansen moesten in de beginfase met een vergrootglas worden gezocht, op de afgeladen Klapperboom waar amper een parkeerplek te krijgen was.

Al die toeschouwers – en vooral ook terrasgangers – werden dus niet bepaald verwend. In de dying seconds van het eerste kwart kwam er eindelijk wat aanvallend vuurwerk van Oranje-Rood, dat twee corners op rij kreeg. Gijs van Merriënboer en Phil Roper slaagden er echter niet in te scoren.

Het bleken de enige echte kansen voor OR te zijn, dat de geblesseerde Jelle Galema nog moet missen. Kampong werd gevaarlijker en nam aan de hand van Sander de Wijn de controle over de wedstrijd. De verdediger, die zijn eerste duel van 2022 speelde, heerste als vanouds. De drievoudig olympiër leek de eerste goal van de wedstrijd in te leiden, maar de tip-in van Finn van Bijnen ging naast het doel van OR-goalie Pirmin Blaak.

Sander de Wijn speelde zijn eerste wedstrijd van 2022. Foto: Koen Suyk

In de tweede helft werd het eindelijk wat minder saai. Al binnen twee minuten na de pauze balde Sander de Wijn zijn vuist nadat de eerste Kampong-corner was versierd. De variant kwam op de lijn tegen een verdediger van Oranje-Rood. Strafbal dus. Opeens was de gezapigheid voorbij. Publiek op de banken, de bal op de stip bij specialist Jip Janssen. Maar de international miste, tot ontzetting van al die Utrechtse zonaanbidders.

Het wakkerde het vuur bij de thuisploeg alleen maar nog meer aan. Nog geen honderd tellen na de misser van Janssen was het alsnog prijs. Een voorzet vanaf de rechterkant belandde bij Boet Phijffer, die vrij simpel de 1-0 binnenschoot. Het was wachten op een antwoord van Oranje-Rood, dat heel lang op zich liet wachten. De ploeg van Robert van der Horst kwam geregeld in de 23 bij Kampong, maar miste vernuft, verrassing en aanvallende explosiviteit.

Het gebeurde nog

Na een nieuw gemist half kansje van OR, counterde Kampong – fijne soloactie van talent Mats Gruter – naar zijn tweede corner. De inzet van Janssen werd echter gekeerd door Blaak, die zijn ploeg in de race hield. Aan de overkant werd gehoopt op een late opleving. Er kwam – zoals altijd – nog een kans toen de bal binnen de cirkel tegen de voet van Kampong Ties Ceulemans hobbelde.

En warempel. Het gebeurde nog. De eerste corner leidde tot een tweede, die heel kalmpjes rond werd gespeeld. Aangever Joep de Mol schoof de bal koeltjes binnen en werd door iedereen in het wit besprongen. Een doelpunt dat OR in de race houdt voor de play-offs, al staan de Brabanders nog altijd niet bij de eerste vier. En dat was toch het doel van deze middag.

Kampong – Oranje-Rood 1-1 (0-0)
39. Boet Phijffer 1-0
64.  Joep de Mol 1-1 (sc)