Kampong verspeelt vierde plek in voorlaatste speelronde

Kampong is zondag zijn vierde plaats in de Tulp Hoofdklasse kwijtgeraakt. De Utrechters, die in 2011 voor het laatst de play-offs misliepen, verloren op bezoek bij HGC met 4-3 en staan daardoor één speelronde voor het einde van de reguliere competitie buiten het bovenste kwartet. Oranje-Rood is de nieuwe nummer vier, HGC heeft evenveel punten als de Brabanders en staat nu vijfde.

Jip Janssen stopte verdrietig zijn hoofd weg in de touwen. Terrance Pieters hurkte kniezend op het veld. Silas Lageman droop met een gezicht op onweer af richting dug-out. Lars Balk kreeg een bemoedigende knuffel van assistent-coach Alex Verga. Het besef daalde in. De play-offs worden voor Kampong een lastig verhaal.

Net als een week eerder speelde Kampong een mes-op-de-keel-wedstrijd. Eentje die ze eigenlijk moesten winnen, maar vooral niet moesten verliezen. Vorige week leken de Utrechters op weg naar een kapitale driepunter tegen concurrent Oranje-Rood, maar een late gelijkmaker (1-1) voorkwam dat de ploeg van Roelant Oltmans en Alex Verga – laatstgenoemde treedt de laatste weken wat meer op de voorgrond – uitliep op de concurrentie.

Het slot van de competitie is slopend voor de landskampioen van 2018. Ze wonnen alleen van de onderste drie, werden in de EHL in de kwartfinales uitgeschakeld en missen elke week belangrijke spelers. Net als vorige week waren Robbert Kemperman (amper gespeeld sinds de winter) en Bjorn Kellerman (in EHL uitgevallen) er niet bij. Ook de zieke Sander de Wijn, die vorige week juist weer terugkeerde, en de talentvolle spits Mats Gruter ontbraken vandaag in Wassenaar.

Vreugde bij HGC. Foto: Koen Suyk

Kampong zoekt, HGC scoort

De start van Kampong was hoopgevend met twee schotkansjes en een aantal felle intercepties. Maar daarna nam HGC het initiatief over. En hoe. De eerste corner van de thuisploeg mislukte nog, maar nummer twee – ook niet vlekkeloos uitgevoerd – werd na twaalf minuten binnengejast door Seve van Ass. Terwijl Kampong nog op zoek was naar een antwoord, kreeg het ontketende HGC kansen op de tweede goal. Die viel ook, na 21 minuten. Jan van ’t Land beukte, net als vorige week tegen Rotterdam, kiezelhard een backhand tegen de touwen. 

Een enorme weelde voor HGC, dat zichzelf drie weken geleden praktisch afschreef voor de play-offs. Het zou een moeilijk verhaal worden, dachten ze in Wassenaar. Coach Paul van Ass nam het woord doorselecteren al in de mond. En dan viel vorige week cornerman Gordon Johnston ook nog uit met een handbreuk. Maar zondag waren die sores even vergeten. Zeker toen Marc Boltó er vlak voor rust 3-0 van maakte. 

Kampong zette daar – afgezien van die aardige beginfase – maar een corner tegenover. Maar ook dat wapen haperde: de eerste poging van Jip Janssen werd prima gepakt door HGC-goalie Sam van der Ven. Na de pauze mocht de international liefst zesmaal aanleggen. Poging twee raakte de paal, nummer zes vloog er wel in. Eindelijk was daar, na vijftig minuten, de goal waarnaar Kampong zo ontzettend hunkerde.

Bij HGC ontstonden ondertussen de eerste haarscheurtjes. Een paar kaarten, blessures voor Vincent Langenhuijsen en Floris Benschop en kramp – in kwart drie al – voor Zach Wallace. De grootste zorgen ontstonden na de volgende corner van Kampong, die elf minuten voor tijd door Janssen werd benut (3-2).

Teleurstelling bij Kampong. Foto: Koen Suyk

Heerlijke slotfase

Kampong gooide alles in de strijd om de gelijkmaker te forceren. Ook Silas Lageman ging naar de grond met kramp. Het werd een slagveld, waarin niemand dacht aan de dag van morgen. Een heerlijke slotfase waarin de Utrechters vijf minuten voor tijd nog een koude douche kregen. Seve van Ass pushte toen een spaarzame HGC-corner tegen de touwen: 4-2.

Daarmee leek het klaar, totdat Terrance Pieters twee minuten later de 4-3 maakte. Er volgden nog drie hectische minuten met waarschuwingen, mislukte passes, opstootjes en een bak vol met opportunisme. Doelman David Harte werd nog gewisseld ten faveure van een veldspeler. Alles of niets in optima forma.

Het bracht de score echter niet meer in beweging. Gevolg: HGC klom naar de vijfde plek. De ploeg uit Wassenaar heeft evenveel punten als Oranje-Rood, maar een minder doelsaldo. Wel fijn voor HGC: ze spelen volgende week tegen het gedegradeerde Hurley. OR heeft een veel zwaardere opgave, tegen play-offdeelenmer Bloemendaal.

En Kampong? Dat moet hopen op een misstap van de bovenste twee. Van titelkandidaat naar team-in-de-wachtkamer. Pijnlijk, maar waar.

HGC – Kampong 4-3 (3-0)
12. Seve van Ass 1-0 (sc)
21. Jan an ’t Land 2-0
31. Marc Boltó 3-0
50. Jip Janssen 3-1 (sc)
59. Jip Janssen 3-2 (sc)
65. Seve van Ass 4-2 (sc)
67. Terrance Pieters 4-3


1 Reactie

  1. Paul van Laak

    En Kampong moet zelf (in de huidige vorm), ook nog maar even zien te winnen van Pinoké om überhaupt kans te maken op playoffs… #oltmanseffect


Wat vind jij? Praat mee...