Kansloos HGC opnieuw zonder punten na zeperd tegen Oranje-Rood

Bram Lomans begint zijn coachcarrière met een zeperd op bezoek in Eindhoven. Tegen Oranje-Rood verloor HGC zondag in de Tulp Hoofdklasse Heren met 5-1. Dat is alweer de vierde verliespartij van het seizoen, terwijl de Haagse formatie nog altijd wacht op de eerste driepunter. HGC kwam nog op voorsprong, maar gaf die binnen een minuut al uit handen.

Het verhaal is bekend. Paul van Ass begon het seizoen bij HGC met Lomans als assistent. Maar de nieuwbakken bondscoach van de Oranje Dames zou na een aantal maanden ruimte maken voor zijn opvolger. Wanneer dat moment precies plaats zou vinden, hield het duo nog een beetje in het midden. Vandaag was het zover. Zondag 2 oktober dus, om precies te zijn.

Lomans had zich vast een ander debuut voorgesteld. Zijn ploeg beleeft de slechtste competitiestart sinds het seizoen 1974-1975. Toen bleef de ploeg in zijn eerste zes competitiewedstrijden van het seizoen zonder overwinning. Dezelfde cijfers als dit seizoen. Waar HGC nu samen met Voordaan de enige ploeg is die dit seizoen nog geen wedstrijd kon winnen. In een adem genoemd worden met een promovendus, en dat voor een club die vorig seizoen nog de play-offs haalde.

Bram Lomans legt uit. Foto: Willem Vernes

Druk coachend, maar wel rustig hangend tegen een hek. Met bovenop zijn hoofd een witte pet. Lomans stond erbij of hij al zoveel langer eindverantwoordelijk was. Alles onder toeziend oog van Seve van Ass, die door een kuitblessure vanaf de kant toe moest kijken. Pelle Vos was de aanvoerder van vandaag voor de ploeg uit Wassenaar. Hij zag HGC prima starten. De bezoekers kregen een strafcorner – die knap uitgelopen werd door Joep de Mol – maar de grootste kans was later voor Alan Forsyth. Een-op-eén met Pirmin Blaak kwam de Oranje-goalie winnend uit de strijd. De thuisploeg zette daar niet veel meer tegenover dan een schotje op de zijplank van Thibeau Stockbroekx.

Doelpuntenregen in derde kwart

De ietwat saaie eerste helft werd in kwart drie behoorlijk weggepoetst. HGC-smaakmaker Lucas Veen versierde opnieuw een strafcorner en dit keer was het wel raak voor de ploeg van Lomans. Maico Casella bracht de bezoekers op voorsprong: 0-1. Lang kon HGC niet juichen. Alles behalve zelfs. Direct daarna was daar Tijmen Reyenga die de eerste goal maakte voor zijn nieuwe werkgever (1-1) na een uitgespeelde actie over de linkerkant.

Daar bleef het niet bij in het derde kwart waar het doelpunten regende. Gijs van Merriënboer zette de thuisploeg voor het eerst op voorsprong uit een strafcorner. Met zijn specialiteit: de sleeppush. De Eindhovense doelpuntenregen hield aan. Na een inleverbal van HGC’er Floris Benschop kon de thuisploeg via Jelle Galema counteren. De Nieuw-Zeelander Sam Lane tikte de voorzet van de Brabander binnen. Zo stond het zeven minuten na de openingstreffer vrij eenvoudig 3-1.

Krachtsverschil

Stockbroekx maakte een einde aan de enigszins overgebleven spanning. Vanuit een onmogelijke hoek schoot hij in het vierde kwart de 4-1 de touwen in. Het werd nog erger voor HGC toen Lane voor zijn tweede van de middag tekende. Dit keer uit de strafcorner. Een eindstand waar het krachtsverschil duidelijk uit bleek. HGC kwam vooral zonder spelbepaler Seve van Ass er eigenlijk niet aan te pas in Eindhoven.

Een puntloos debuut dus voor coach Lomans, dat komende week tegen Voordaan zal snakken naar de eerste driepunter.

Oranje-Rood – HGC 5-1 (0-0)
33. Maico Casella 0-1 (SC)
35. Tijmen Reijenga 1-1
36. Gijs van Merriënboer 2-1 (SC)
40. Sam Lane 3-1
56. Thibeau Stockbroekx 4-1
58. Sam Lane 5-1 (SC)