KNHB past opzet play-offs Hoofdklasse aan: geen centrale finale

De KNHB heeft de opzet voor de play-offs in de Tulp Hoofdklasse Heren en Hoofdklasse Dames voor dit seizoen aangepast. In overleg met de Hoofdklasse-clubs is besloten zowel de halve finale- als de finaleronde te spelen in twee wedstrijden: één thuiswedstrijd en één uitwedstrijd.

Met deze zo juiste gecommuniceerde beslissing is voor de clubs een heet hangijzer van tafel: de centrale finale in het Wagener Stadion. De hockeybond had daartoe vorig jaar besloten om de play-offs aantrekkelijker te maken voor zowel de televisiestations als de bezoekers. Deze opzet zou drie jaar worden gehanteerd en dan geëvalueerd.

Bij de clubs viel die beslissing niet in goede aarde, zij waren mordicus tegen en wilden dat zowel de halve finale als de finale net als de afgelopen jaren op de clubs van de (halve)finalisten werd gespeeld. Achter de schermen hebben de clubs en de KNHB de afgelopen maanden overleg gehad. Daar is als compromis uitgekomen dat zowel de halve finale als de finale in twee duels op de clubs wordt gespeeld. De laatste decennia werden de halve finale  en finale in een best-off-three gespeeld. In de nieuwe opzet brengen shoot-outs de beslissing als de stand na twee wedstrijden gelijk is.

Speeldata

De KNHB heeft in overleg met de clubs ook al de data vastgesteld waarop de play-offs van seizoen 2022-2023 worden gespeeld:

 • Donderdag 18 mei – 1e wedstrijd halve finales dames en heren
 • Zaterdag 20 mei – 2e wedstrijd halve finales dames
 • Zondag 21 mei – 2e wedstrijd halve finales heren
 • Zaterdag 27 mei – 1e wedstrijd finale dames en heren (Pinksterweekend)
 • Maandag 29 mei – 2e wedstrijd finale dames en heren (Pinksterweekend)

De hockeybond laat in het persbericht weten dat ‘de verenigingen en de KNHB het er over eens dat ‘er de komende jaren hard gewerkt moet worden aan de verdere professionalisering, aantrekkingskracht en uitstraling van de Hoofdklasse Dames, de Tulp Hoofdklasse Heren en de play-offs. Zij blijven zich hiervoor gezamenlijk inzetten’.


2 Reacties

 1. edwin-smolders

  Mooi dat de finales gewoon bij de clubs gespeeld blijven worden.

 2. lenny-baker

  Hartstikke mooi voor de clubs en elke keer een groot feest. Ben alleen bang dat het een keer misgaat met veiligheid, toeschouwersaantallen en oa die tijdelijke tribunes.


Wat vind jij? Praat mee...