Koploper legt het af tegen kampioen: Bloemendaal wint topper

Bloemendaal heeft zondag de topper tegen Kampong gewonnen. De kersverse EHL-winnaar zegevierde in Utrecht met 3-1 en plaatste zich daardoor en passant voor de play-offs. De formatie van coach Rick Mathijssen maakte na rust het verschil met goals van Roel Bovendeert – in de eerste helft ook al trefzeker – en Dennis Warmerdam.

Ze zijn de laatste jaren uitgegroeid tot de twee beste mannenploegen van Nederland. Bloemendaal en Kampong, de ploegen die de afgelopen vijf landstitels verdeelden. Twee belandden in de prijzenkast in Utrecht, de laatste drie gingen mee naar ’t Kopje. Kampong liet het vorig jaar lelijk afweten en miste de play-offs, maar is dit seizoen weer helemaal terug. Als enige ploeg was de koploper al voor dit weekend zeker van de play-offs. Bloemendaal is de runner-up en samen hebben ze een symbolische voorsprong van een straatlengte op de rest van de topteams. Dat die in de schaduw staan van deze grote twee, bleek ook op het afgelopen WK waar Kampong en Bloemendaal hofleverancier waren van Oranje, met elk vijf internationals.

De twee teams weten allang dat ze over een maandje in de play-offs staan. Het duel op De Klapperboom was dan ook vooral een mooi meetmoment. Een graadmeter, om de verhoudingen te bepalen tussen de twee grootste kanshebbers op de titel. Even laten zien wie het best in vorm steekt. En ondertussen een kleine waarschuwing uitdelen aan de directe concurrent. Het haantjesgevecht kwam na een voorzichtige beginfase in het tweede kwart echt op gang. Het was Kampong-aanvoerder Lars Balk die de wedstrijd liet ontploffen met een rush aan de rechterkant van het veld. De verdediger pakte meters, heel veel meters en denderde de cirkel in. Zijn voorzet vloog prompt langs alles en iedereen en belandde in het doel: 1-0.

Daarmee was de toon voor een heerlijke topper echt gezet.

Furieuze herstart

Want een minuut later was het alweer raak, ditmaal voor de Europees kampioen. Bloemendaal antwoordde direct uit z’n eerste corner van de wedstrijd. Teun Beins – zes dagen geleden matchwinnaar bij de EHL-finale tegen Rot-Weiss – vond Roel Bovendeert die de 1-1 binnentipte. Het leidde een betere fase in van Bloemendaal, die overigens niet leidde tot grote kansen. Kampong, dat tot de openingsgoal de betere was, kreeg er nog wel eentje voor rust. Die werd door Duco Telgenkamp ziedend hard naast geschoten. Teamgenoot Boet Phijffer moest alle moeite doen om de inzet van zijn teamgenoot te ontwijken.

Bloemendaal begon furieus aan de tweede helft. Een fraaie individuele actie van Jorrit Croon leidde de tweede corner van de landskampioen in. Weer kozen de bezoekers voor een variant, maar ditmaal werd-ie te hoog ingeschoten door Croon, die als aangever de bal terugkreeg. Nog geen halve minuut later was het alsnog raak voor De Mussen, die optimaal profiteerden van geblunder in de Kampong-defensie. Bram van Battum en Balk aarzelden, Bovendeert niet. Hij ging er als een haas met de bal vandoor en zijn backhand vloog langs de verbouwereerde David Harte in het Utrechtse doel: 1-2. Nog in hetzelfde kwart was Bloemendaal dicht bij de 1-3, maar het schot van Thierry Brinkman werd van richting veranderd door Bovendeert, die Kampong onbedoeld te hulp schoot.

Dure, verspeelde cornerkansen

Kampong moest het vooral doen met halve kansjes. Harde flatsen en fraaie steekpassjes die hoopvol richting de cirkel gingen. Maar juist daar – op de plek waar het moet gebeuren – kreeg de thuisploeg amper de kans om zich te bewijzen. Rik Sprengers leek tien minuten voor tijd voor nieuw vuur te zorgen, maar de aanvaller kreeg in kansrijke positie de bal op zijn bolle kant. Het bleek de inleiding van een slotoffensief, dat een paar minuten later alsnog tot stand kwam. Kampong kreeg drie corners op rij, maar hoe Janssen het ook probeerde; hij kreeg de bal er niet in.

Die missers werden extra pijnlijk toen Bloemendaal aan de overkant wel toesloeg. Een minuut na die cornerkansen voor Kampong tekende Dennis Warmerdam voor de 1-3, die aantoonde dat de titelhouder momenteel verder is dan de koploper. Het gat tussen beide ploeg slinkt bovendien tot drie punten met nog vier wedstrijden te gaan.