KZ voltooit comeback in heerlijk gevecht met HGC net niet (2-3)

Bij het vallen van de 0-3 in het voordeel van HGC leek de Haagse derby zondagmiddag beslist, halverwege het derde kwart. Maar in een heerlijk gevecht voltooide Klein Zwitserland vervolgens bijna een comeback (2-3).

‘In deze wedstrijd zat werkelijk alles’, vertelde de snelle en sterke Klein Zwitserland-speler Tom Craig, na een prachtig schouwspel in de tweede helft. ‘Het was fysiek. Het was hard. Het was vol energie. Dit is wat de Hoofdklasse te bieden heeft. Ik prijs me gelukkig dat ik deze wedstrijd heb mogen spelen.’

Toen Gordon Johnston na veertig minuten hockeyen de vierde strafcorner van HGC halfhoog door het midden raak pushte (0-3), leek hij Klein Zwitserland eigenhandig te liquideren. Maar het bleek voor de ploeg van Omar Schlingemann juist de aanzet tot het opstropen van de mouwen. Het laatste half uur schotelde KZ het eigen publiek een bikkelharde strijd voor.

Op de stand van 0-3 versierde Klein Zwitserland een strafcorner, vier minuten nadat Johnston zijn vuist de lucht in stak. Vanaf de achterlijn ging de bal richting stopper Pelle Vos. In plaats van de bal stil te leggen, had hij moeite hem onder controle te krijgen. Na een tikje breed slaagde Aki Käppeler er alsnog in een sleeppush af te vuren. In de drukte belandde de bal bij de tweede paal. Daar stond de Australiër Tom Craig. Hij schoot van dichtbij hard raak: 1-3.

Binnen twee minuten bracht Zach Wallace zijn ploeg HGC al op een 0-1 voorsprong. Foto: Bart Scheulderman

Brullend van geluk stak Schlingemann zijn armen in de lucht

De goal zorgde voor een kolkende sfeer. Na opnieuw een strafcorner voor Klein Zwitserland, klonk een explosie van gejuich. Coach Schlingemann viel zijn assistent gepassioneerd in de armen. Even was het alsof Klein Zwitserland al had gescoord. Totdat de uitlopers van HGC zich op de doellijn meldden en alle ogen langs de lijn als een magneet richting Käppeler op kop cirkel trokken. Even werd het stil, slechts doorbroken door een enkeling die riep: ‘Kom op, Akiiiii!’

Zijn sleeppush leidde tot een scrimmage. Vervolgens tot een hak op de stick. Strafbal.

Craig ging achter de bal staan. Hij pushte raak (2-3). Brullend van geluk stak Schlingemann zijn armen in de lucht. Meteen daarna maande hij zijn spelers om haast te maken. ‘Grab the ball, grab the ball’, riep hij met nog zo’n twintig minuten op de klok.

HGC verdedigt uit bij een strafcorner voor Klein Zwitserland. Foto: Bart Scheulderman

Het geluid van het publiek zwengelde aan

De spanning kwam in het vierde kwart tot een hoogtepunt. In de cirkel van Klein Zwitserland werd Steijn van Heijningen ondersteboven gelopen, de vijfde strafcorner voor HGC. De bal werd slecht gestopt en kon niet worden gepusht. Klein Zwitserland kraakte het schot van international Seve van Ass en begon aan een counter.

Het geluid van het publiek zwengelde aan. Via de rechterflank belandde de bal bij Marco Miltkau. In de buurt van de achterlijn legde hij de bal terug op een teamgenoot. Die had de 3-3 op zijn stick, maar schoot recht op Sam van der Ven, de keeper van HGC.

Een overtreding op Craig werd even later niet bestraft met een kaart. Een overtreding van Klein Zwitserland-speler Camil Papa wel. Met nog vijf minuten te spelen moest KZ verder met tien man, iets dat een einde maakte aan hun offensief. Slim hockeyde HGC de wedstrijd uit.

Teleurstelling bij Matthew Swann na het verliezen van de confrontatie met HGC (2-3). Foto: Bart Scheulderman

 

Wij beschikken over een paar jongens die in de slotfase het verschil maken. Gasten als Zach Wallace en Seve van Ass Floris van der Linden

 

HGC-verdediger Floris van der Linden vertelde na afloop dat kwaliteit in zijn ogen de doorslag had gegeven. ‘Klein Zwitserland heeft een goede ploeg en presteert dit seizoen uitstekend. Ze stonden de tweede helft aan. Ze hadden niets meer te verliezen. Maar uiteindelijk wonnen wij omdat wij net iets verder zijn als team en net iets meer kwaliteit hebben. Wij beschikken over een paar jongens die in de slotfase het verschil maken. Gasten als Zach Wallace en Seve van Ass kunnen de bal vasthouden of een overtreding maken waardoor er even rust in het spel komt. Heerlijk om die jongens in je team te hebben’, zei Van der Linden.

De verdediger zag dat zijn ploeg – de nummer vijf van de ranglijst – het gat met Klein Zwitserland vergrootte naar vijf punten. ‘Met negen punten uit drie wedstrijden na de winterstop kun je wel zeggen dat we onze vorm te pakken hebben. Nu krijgen we eerst Amsterdam en dan Oranje-Rood en Tilburg. Daarna weten we pas echt hoe we er voor staan.’

Hoewel Klein Zwitserland de derde wedstrijd op rij afsloot als verliezer, hield Craig een goed gevoel over aan de confrontatie met HGC. ‘Dit was onze beste wedstrijd na de winterstop. Als we blijven spelen als in de tweede helft, komen de punten vanzelf wel weer.’

Klein Zwitserland – HGC 2-3 (0-2)
2. Zachary Wallace 0-1
24. Floris van der Linden 0-2 (sc)
40. Gordon Johnston 0-3 (sc)
44. Tom Craig 1-3 (sc)
50. Tom Craig 2-3 (sb)


Wat vind jij? Praat mee...