KZ wint kelderkraker van Almere, dat moet hopen op een wonder

Klein Zwitserland heeft zijn eerste overwinning van 2021 geboekt. De Haagse ploeg won de kelderkraker van hekkensluiter Almere: 1-4. Hierdoor is het gat tussen beide ploegen gegroeid tot het schier onoverbrugbare aantal van twaalf punten in de Tulp Hoofdklasse Heren.

De opdracht voor de laatste acht wedstrijden van het seizoen voor Almere was op papier vrij simpel. De hekkensluiter moest zorgen dat er minstens negen punten worden gehaald; het aantal dat de directe concurrentie na veertien duels al had verzameld.

Kortom: Almere had vandaag twee missies, die aan elkaar waren verbonden. Zelf zorgen dat er punten werd geharkt en daardoor aanhaken bij Klein Zwitserland, dat de zondag als de nummer elf van de competitie begon. Do or die. Erop of eronder. Dit was een van de laatste kansen voor de ploeg van Bart van der Wolf en Arjan Jolie om zicht te houden op een nieuw seizoen in de Hoofdklasse.

Invalkeeper Beck snel geklopt

Of dat meteen was te zien zondag op Sportpark Klein Brandt? Niet echt. Wat het was juist KZ dat met het mes tussen de tanden begon. Al snel kwam de ploeg uit Den Haag op voorsprong, via een droge knal van de Duitse international Marco Miltkau. Hij klopte de Almeerse invalkeeper Youri Beck, die voor de vierde keer op rij de plek innam van de positief geteste Flip Wijsman.

KZ juicht na de 0-1. Foto: Bart Scheulderman

Klein Zwitserland liet na om snel uit te lopen naar 0-2 en kreeg bij de eerste counter van Almere de gelijkmaker om de oren: Bram Cornelisse benutte een cornerrebound (1-1), na een mooie actie van het Almeerse talent Daan Bonhof. KZ begon getergd aan het tweede kwart en dat leverde al snel de 1-2 op via captain Steven van Rhede van der Kloot.

De bezoekers werden in drie talen – Nederlands, Engels en Duits – aangespoord door coach Omar Schlingemann. Op ‘We are slowing down‘ volgde een minuut later ‘Diese Aggression brauchen wir.’ De kleurrijke trainer kreeg ondertussen ook nog een reprimande van de arbitrage, die stelde dat KZ ‘niet netjes wisselde’. Dat wil zeggen: te ver vanaf de middenlijn.

KZ was de dominante ploeg, maar iedere keer als Almere een beetje ruimte kreeg, was het wel meteen gevaarlijk. Zo kreeg Almere vlak voor rust twee corners, die allebei geen resultaat opleverden. In het derde kwart raakte KZ de grip op de wedstrijd wat kwijt, maar was het wel heel dicht bij de 1-3. Camil Papa, maker van de mooiste goal van 2020, leek zelf te schrikken van de levensgrote kans die hij kreeg. Zijn flats spatte uiteen op de legguards van Beck, die later ook redde op een schot van Ruben Versteeg.

Chaotisch, stressvol, rommelig

In een wedstrijd die steeds chaotischer, stressvoller en rommeliger werd – welkom in de wondere wereld van degradatiehockey – had aan de overkant Tanausu Perez Vazquez de gelijkmaker op z’n stick. De flats van de verdediger van Almere ging echter naast.

Klein Zwitserland-coach Omar Schlingemann. Foto: Bart Scheulderman

Ook langs de kant werd het onrustiger. Zo kreeg Schlingemann zijn laatste waarschuwing na herhaalde kritiek op de leiding (‘Je loopt mijn gezag te ondermijnen’). De onrust maakte aan de Haagse kant plaats voor euforie toen Aki Käppeler de tweede Haagse corner tegen de touwen jaste.

Definitieve nekslag

De 1-3, tien minuten voor tijd, was de definitieve nekslag voor Almere, dat absoluut z’n goede wil toonde maar simpelweg een zwakkere ploeg heeft dan KZ. Het lukte Almere niet meer om zich terug te knokken in de wedstrijd, waarin het in de slotfase zelfs nog de 1-4 moest incasseren.

Overleg langs de kant bij Almere tussen Bart van der Wolf en Arjan Jolie. Foto: Bart Scheulderman

Die wedstrijd die misschien wel de laatste reddingsboei was, om degradatie te voorkomen. Alleen een wonder lijkt de ploeg van Jolie en Van der Wolf nu nog te kunnen redden.

‘We zijn het gevecht aangegaan. Het was een mooi gevecht. Maar ook die kan je verliezen’, stelde Van der Wolf na afloop. ‘Dat heeft ook te maken met de kwaliteiten van KZ. Zij hebben ons knock-out kunnen slaan. KZ maakte hun kansen wel af en wij niet.’

Geen tranen met tuiten

Na afloop waren er vrij weinig lange gezichten bij Almere. Geen tranen met tuiten of collectieve verslagenheid. Nee, Almere was een soort van relaxed. Niet boos. Pissig. Teleurgesteld. Nee, gewoon. Een potje verloren. That’s it.

‘Elke wedstrijd laten we zien dat we progressie maken. Dat is helaas nog niet genoeg voor punten’, aldus Van der Wolf. ‘Je moet ook niet in iets negatiefs blijven hangen. Daar heb je geen reet aan. En ja. Het was een belangrijke wedstrijd. Natuurlijk waren we zenuwachtig. Gingen er dingen niet goed. Maar we hebben wel gestreden. Dat is het belangrijkste.’

Wat is er nog te winnen voor dit Almere? ‘Best wel veel. Ik gun het de groep niet dat we eindigen met nul punten. Onze eer, die hebben we nog te winnen.’

 


5 Reacties

 1. Valley in the Alps

  Idd degradatiehockey levert geen mooie wedstrijd op. Almere was vandaag vrij kansloos, in alle HK wedstrijden wonnen de bezoekers in wedstrijden die soms tot de laatste minuut spannend waren. Snel naar de play-offs voor het NL kampioenschap en daarna naar de OS in Japan.

 2. conegut

  Almere was vooraf al de degradant. Vorig jaar geluk. Dit jaar de harde werkelijkheid.

 3. papiman1

  Na 2 jaar 0 punten is het wel duidelijk, het zou toch wel de grootste grap zijn als ze weer gematst worden door de bond en Corona

  1. SanderE

   Maar wie o wie gaat ze vervangen? SCHC obv het behaalde gemiddelde uit de 6 gespeelde wedstrijden.. Play-offs met halve finale en finale: SCHC - Voordaan Schaerweijde - Nijmegen Dit lijkt een mooie afsluiting van het seizoen.

  2. conegut

   De promovendus is degene met het beste gemiddelde. Ik zie niet in waarom er weer gehockeyd gaat worden. Volgens het noc nsf schema wordt de breedte sport pas weer opgestart als er geen enkele maatregel meer van kracht is..


Wat vind jij? Praat mee...