‘Lelijke eendje’ Almere bijt fel van zich af en blijft positief

Dat Oranje-Rood zondagmiddag met 2-4 won van Almere, zal voor geen enkele hockeyvolger een verrassing zijn. Ieder team in de Tulp Hoofdklasse Heren wordt immers geacht om van het ‘lelijke eendje’ uit Flevoland te winnen. Toch was het mooi om te zien hoe positief Almeerse bleef en hoe fel de thuisploeg van zich afbeet.

Ga er maar aanstaan: je hebt vorig seizoen nagenoeg alle wedstrijden verloren, ziet de coach en dertien spelers vertrekken en moet met twee handenvol nieuwe hockeyers afkomstig uit alle windstreken van de wereld in de beste competitie van de wereld spelen. Oh ja, en dan begin je het seizoen achtereenvolgens tegen titelpretendent Bloemendaal, Oranje-Rood en Kampong, die andere topfavoriet in de Hoofdklasse.

Zie hier de opgave waar de technische staf en spelersgroep van Almere voor staat. Toch was er zondag voor het duel tegen Oranje-Rood op het sportpark in de Almeerse muziekbuurt geen negatief geluid te horen. Sterker nog, toen coach Bart van der Wolf voor het duel in het clubhuis aan wat clubgenoten vroeg wat zij verwachten, kreeg hij uitsluitend positieve voorspellingen.

Optimisten

De optimisten moesten na dertig seconden al hun verwachtingen bijstellen, nadat Joep de Natris de gasten uit Eindhoven eenvoudig op 0-1 had geschoten. Dat kon er ook nog wel bij. Maar wie had verwacht dat de Flevolanders, die vorige week met 5-2 verloren van Bloemendaal, vervolgens met het hoofd naar beneden gingen hockeyen of in een cordon rond de eigen cirkel gingen liggen, had het mis. Vol enthousiasme en positivisme trokken ze ten strijde richting Oranje-Rood-doel. Dat resulteerde al in het eerste kwart in een eerste strafcorner.

Joep de Natris viert zijn eerste van de twee treffers. Foto: Koen Suyk

De Tsjech Lukas Plochy pushte de bal, doelman Pirmin Blaak redde en na wat gerommel scoorde zowaar Jamie Wallace. De doelpunttune klonk al uit de speakers, de handen gingen de lucht in, maar konden ook snel weer naar beneden; de treffer werd geannuleerd.

In het tweede kwart voltrok zich nagenoeg dezelfde situatie. Weer een corner, weer een rebound en weer een Almeerse treffer. Maar ook nu had de arbitrage weer een overtreding geconstateerd.

Wijsman

Het was op dat moment al 0-2 in het voordeel van Oranje-Rood na een treffer van Thibeau Stockbroekx. De Belg tenniste de bal in het lege doel achter doelman Flip Wijsman. Met de jongeling in het Almeerse doel is meteen ook de beste speler aan de zijde van de thuisploeg genoemd.

Flip Wijsman, doelman van Almere. Foto: Koen Suyk

Wijsman wordt beschouwd als een van de meest talentvolle doelmannen van Nederland. Om ervaring op te doen op het hoogste niveau verruilde hij vorig seizoen al Bloemendaal, waar hij de stand-in van Maurits Visser was, voor Almere. De vlieguren die hij bij Almere heeft gemaakt, hebben Wijsman duidelijk goed gedaan. Waar hij vorig seizoen in het begin nog wel eens wat wild in het doel stond, is hij nu de rust zelfde. Vanuit zijn ‘hok’ bemoeit hij zich ook steeds meer met de coaching. Maar uiteindelijk staat hij natuurlijk vooral onder de lat om ballen tegen te houden.

Tegen Bloemendaal blonk Wijsman vorige week al uit en tegen Oranje-Rood had hij weer enkele wereldreddingen. Maar zelfs de uitblinkende doelman kon niet voorkomen dat opnieuw De Natris er in het derde kwart 0-3 van maakte.

‘Flip is echt een kanjer. Ik vind hem echt enorm goed. Elke zondag staat hij er’, zag ook Van der Wolf. Om daaraan toe te voegen: ‘Een goede keeper is ook wat we echt wel nodig hebben.’

Positiviteit

Van der Wolf zag dat de tweede treffer van De Natris in een periode viel dat Oranje-Rood Almere compleet vast zette. ‘Kom nou eens uit de cirkel’, riep Van der Wolf in het vierde kwart licht wanhopig. Het was misschien wel het enige negatieve commentaar dat uit de mond van de coach kwam, die samen met Arjan Jolie de kar trekt bij Almere. Verder bleef het duo positief en werd elke aanvullende impuls van hun ploeg met veel enthousiasme begroet.

Van der Wolf legt uit: ‘We hebben een heel nieuwe groep, moeten met al die jongens een team vormen. Dat heeft tijd nodig. Dan heeft het geen zin heeft om naar negatieve dingen te kijken. In onze optiek speel je alleen maar beter als je vertrouwen krijgt, positief naar elkaar coacht en zoekt naar zaken die wel goed gaan.’

Bart van der Wolf: ‘Het heeft geen zin om negatief te zijn.’ Foto: Koen Suyk

De beloning voor die positiviteit en het harde werken, kreeg Almere tien minuten voor tijd, toen Patrick Houben van dichtbij de 3-1 achter Blaak tikte. En in de laatste minuut gooide Bram Cornelisse, nadat Teun Beins er 1-4 van had gemaakt, ook nog de 2-4 in het doel van de Oranje-doelman.

Natuurlijk leverde de nederlaag zure gezichten op aan Almeerse zijde, maar Kampong kan er nu al op kan rekenen dat het spreekwoordelijke ‘lelijke eendje’ volgende week weer van zich af gaat bijten. En wie weet wat tot wat voor mooie zwaan de ploeg nog kan uitgroeien.

Van der Wolf was kort na de nederlaag in ieder geval vol goede moed. ‘Wij hebben vandaag twee goals gemaakt en hadden zicht op meer. Wij doen gewoon mee. Komende week gaan we weer hard trainen en dan gaan we gewoon tegen Kampong spelen. Het gaat een keer onze kant op vallen.’


16 Reacties

 1. luchtisblauwgrasisgroen

  Heel knap van Almere! Misschien gaan ze tegen KZ of Hurley toch punten pakken. Het zure van dit seizoen is overigens wel dat het theoretisch na 9 wedstrijden al over kan zijn, dus alle belangrijke wedstrijden tellen dubbel (zo ook het doelsaldo).

 2. stekel

  Ik vraag me af wat de spelers van Almere (of andere clubs) denken als er een artikel wordt geschreven met een dergelijke titel er boven...

  1. goud

   Schandalige kop!

 3. goud

  Typisch de Nederlandse hockey wereld, “óns soort mensen” enz enz. Als je dit soort koppen in het Nederlands hockey accepteert kan de RAbobank zijn geld voor het foundation project beter op zak houden. Dat project gaat allemaal van dit soort clubs creëren

  1. coach-devries

   Ik vind het een vrij positief artikel, met een healine waarbij 'lelijk eendje' keurig tussen aanhalingstekens staat. Gewoon doorlopen mensen.. niks aan de hand!

  2. goud

   Artikel is prima maar waar slaat dat “lelijke eendje” dan op? Het staat ook als omschrijving van Dit team inde tekst van het artikel

 4. goud

  Dat Almere op dit niveau is gekomen en al tijdje handhaaft is knap, hoe het eerste heren team ervoor staat na deze zomer is helemaal knap! Of het voldoende is weet niemand.

 5. MIck

  Prima artikel en ook de kop is prima we snappen allemaal wat er bedoelt word, we hebben allemaal zulke lange tenen.

 6. goud

  Typisch? De mensen van buiten Almere snappen allemaal hoe het bedoeld wordt ;)

 7. MIck

  Zo lastig is het ook niet

  1. goud

   Wat wil je zeggen?

 8. MIck

  Volgens mij lees je toch wat ik zeg? Ik zeg dat we allemaal weten wat de schrijver van het artikel bedoelt en dat we niet van die lange tenen moeten hebben.

 9. sanderwiggers

  Ach, eerlijk gezegd begrijp ik wel dat de Almeerse fans niet zo blij zijn met het epitheton “lelijk eendje”. Beetje aanmatigend ook om dat maar meteen af te doen met “lange tenen”. Ik zou het ook niet superleuk vinden om mijn clubje (niet Almere overigens maar dat terzijde) als lelijk eendje omschreven te worden - en ik vermoed dat hetzelfde voor iedereen geldt hier.

  1. Eelco Houwink

   Joh maak er een geuzennaam van en scandeer hem bij elk punt dat je pakt. #politiekcorrectehuilpeupelarij

 10. elfrajuto

  Als er een prijs zou zijn voor de meest karaktervolle club in Nederland dan zou die aan Almeerse moeten worden toegekend. Spelers van de club hebben al aardig wat bijgedragen aan het Nederlandse tophockey voor een club die niet bij het aloude “ hockeyestablishment” hoort. En ook toen heren 1 dit seizoen voor meer dan de helft leegliep, bleef de club positief en werd op geen enkele manier negatief commentaar gegeven op de spelers die elders hun heil zijn gaan zoeken. Een mooie club die uitstraalt wat sportief inhoudt. Daarom werd ik erg moe van de soms neerbuigende en elitaire reacties die de laatste tijd geschreven zijn over de situatie bij Almeerse


Wat vind jij? Praat mee...