Bloemendaal maatje te groot voor HGC na pijnlijk derde kwart

Bloemendaal heeft de eerste play-offslag geslagen. Op de Roggewoning won de ploeg zondagavond vrij eenvoudig met 0-3 van HGC. Dat maakt het duel van zaterdag – de return op ’t Kopje – een alles-of-niets-wedstrijd voor HGC, dat in het eerste play-offduel niet opgewassen bleek tegen De Mussen. 

Bloemendaal wil voor het derde jaar op rij de landstitel veroveren, terwijl HGC zijn eerste play-offduel speelt in diezelfde drie jaar. Het geeft de verhoudingen nog maar eens weer. HGC eindigde een seizoen eerder nog op een zesde plek in de competitie, maar dat moest volgens coach Paul van Ass anders. Hij trok liefst tien nieuwe (buitenlandse) spelers aan waar het dit seizoen mee moest gebeuren. De route was er een van vallen en opstaan, maar in het slotstuk plaatste HGC zich als nummer vier. Drie plekken lager en zestien punten minder dan de landskampioen. 

Maar de onderlinge uitslagen van dat seizoen laten zien dat de ploegen aan elkaar gewaagd zijn. De Gazellen speelden begin dit seizoen 2-2. In de return won de landskampioen ternauwernood met 2-1. Maar wat zeggen die uitsagen, tijdens het competitie-toetje?

Sam van der Ven

Vooral als het wapen van Bloemendaal – de strafcorner – niet direct draait. De ploeg van Rick Mathijssen kreeg er in het eerste kwart drie (!) maar benutte geen enkele inzet. Door die gemiste strafcorners bleef het dan ook lang spannend. Tim Swaen was met de eerste poging het dichtst bij, maar Sam van der Ven dook knap de goede hoek in. Diezelfde Van der Ven stopte later ook de inzet van Jasper Brinkman. Die zag later ook zijn tweede poging – een uitspeelcorner – misgaan. 

Daar tegenover stond een strafcorner voor de thuisploeg. Onder luid gejuich – van zo’n 1200 toeschouwers – versierde Alan Forsyth in zijn eentje dit buitenkansje. Seve van Ass pushte tussen de benen van Maurits Visser, die op z’n minst gezegd moeite had met die inzet. 

Foto: Willem Vernes

Bloemendaal groeide in de wedstrijd en kreeg langzaam wat kansjes. Via Jasper Brinkman en Thierry Brinkman was de landskampioen al dichtbij, maar uiteindelijk was daar Florian Fuchs die de score – terecht voor Bloemendaal – opende. Via Jasper Brinkman tipte hij de bal over goalie Van der Ven binnen: 0-1. 

Seve on fire

Toen ‘Seve on fire’ en ‘jagen, jagen, jagen’ vanaf de tribunes in Wassenaar klonk, begon het derde kwart in het voordeel van HGC. De ploeg speelde behalve met het hart, ook wat meer met het hoofd. Via Forsyth (backhand), een schotje van Jan van ’t Land en een tip van Seve van Ass had de thuisploeg de gelijkmaker kunnen maken. Had, want gescoord werd er niet. 

Sam van der Ven baalt. Foto: Willem Vernes

De druiven waren dan ook zuur toen Bloemendaal precies op dat moment toesloeg. Goudhaantje was Casper van der Veen, die vogeltjevrij aangespeeld werd door Tom Hiebendaal, en daarmee voor de 0-2 tekende. En het werd nog erger voor de thuisploeg: niet veel minuten later was Bloemendaal ook trefzeker uit de vierde corner. De sterk spelende Jasper Brinkman zorgde voor de 0-3 voorsprong, waarmee het voor HGC een vrij uitzichtloze situatie werd. 

Ook in het ‘Haags Kwartiertje’ – luidkeels benadrukt door de enthousiaste fans – kwam HGC (zelfs na vier strafcorners) niet dichterbij de landskampioen. De uitzichtloze situatie bleek inderdaad uitzichtloos. De ploeg van Paul van Ass moet zaterdag – tijdens de return op ’t Kopje – uit een ander vaatje tappen, om Bloemendaal pijn te kunnen doen. 

HGC – Bloemendaal 0-3 (0-1)
27. Florian Fuchs 0-1
45. Casper van der Veen 0-2
50. Jasper Brinkman 0-3 (SC)


Wat vind jij? Praat mee...