De mannen van Amsterdam zijn voor het eerst in dertien jaar weer de beste ploeg van het land. Het team uit de hoofdstad won donderdag op shoot-outs de tweestrijd tegen titelhouder Kampong. Die waren nodig omdat na 120 minuten alles in evenwicht stond. Amsterdam sleepte op Hemelvaartsdag een 2-1 zege uit het vuur, Kampong won het eerste duel met 4-3.
Het publiek mocht eigenlijk niet op het veld komen. Maar liep er toch, zondagmiddag iets voor zessen. Het veld was vol met dolblije fans en uitzinnige spelers. Ze gingen op in de massa. Werden geknuffeld door compleet onbekenden. Middelpunt van de vreugde was Boris Burkhardt, die vanaf de stip de laatste shoot-out met een rake strafbal omzette in een goal. We are the Champions galmde over het Wembley van het hockey. En duizenden supporters zongen kippenvel-mooi mee.
Het waren de laatste taferelen van een ongekend seizoen, waar Amsterdam in sneltreinvaart terugkeerde naar de vaderlandse hockeytop. Want ja, het dal was diep waaruit de oudste club van het land kroop. Ze stonden iets meer dan een jaar geleden elfde (!), vreesden voor het eerst in hun bestaan voor de play-outs. Maar ze krabbelden op. De lucht werd steeds blauwer boven het Wagener. Zeker toen er dit seizoen een nieuwe coach – kampioenenmaker Rick Mathijssen – kwam en de selectie flink werd versterkt.
De branie kwam weer terug bij Amsterdam, dat een van de leukste ploegen is geworden om naar te kijken in de Hoofdklasse. Ze werden een team waarvan je kon houden. Natuurlijk door het killersinstinct van Boris ‘Inzaghi’ Burkhardt. De fabuleuze techniek van Floris Middendorp. De vechtersmentaliteit van de Cassiem-broers. En het spelinzicht van good-old Robbert Kemperman (34), die dit seizoen schitterende als in zijn gloriejaren.
Zij legden de basis voor die onvergetelijke, 22ste landstitel. Een strijd waarin Amsterdam zich dus moest terugknokken, na de nederlaag van zondag in het heenduel. Een dag die absoluut niet goed begon voor Amsterdam. Want de eerste aanval van Kampong leidde tot de eerste corner. En daarmee ook tot de eerste goal, na slechts vier minuten.

Foto: Bart Scheulderman
Hij stond er meteen weer. Jip Janssen. Het kanon uit Naarden. De specialist tekende alweer voor zijn achtste (!) goal in deze play-offs. En inderdaad, daar had-ie maar vier duels voor nodig. Janssen pushte precies tussen de paal en lijnstop Kemperman in, waardoor Kampong z’n marge vergrootte. Amsterdam moest. Zocht. En drukte.
Amsterdam op jacht
Ze kregen een paar minuten na die mokerslag een enorme kans op de gelijkmaker. Dayaan Cassiem, ook vandaag weer een plaag voor de Kampong-defensie, zorgde ervoor dat het hele stadion hoopvol naar het puntje van z’n stoel kroop. Iedereen zag dat de Zuid-Afrikaan vrij kon uithalen met zijn backhand. Dat deed de aanvaller ook, maar de bal ging naast het doel van David Harte, de keeperslegende die na vandaag vertrekt bij Kampong.
Harte had het druk. Kreeg twee corners op zich afgevuurd en keerde een kans van Karst Timmer. Tussendoor volleyde David Huussen een bal naast het doel van de Ier. Amsterdam was op jacht. Probeerde het hoge tempo vast te houden. Typerend was de frustratie bij Middendorp toen er voordeel werd afgefloten. Hij wilde verder en door. Maar ook de aanvoerder van Amsterdam, zag hoe Kampong bijna op 2-0 kwam.

Foto: Bart Scheulderman
Want uit een spaarzame Utrechtse kans soleerde Jelle Phijffer door de Amsterdamse defensie. De middenvelder, die net als zijn broer Boet stopt met tophockey, had alle tijd van de wereld. Kon een hoek uitzoeken. Maar hij kwam niet verder dan de klomp van Amsterdam-goalie Joren Romijn. Kampong kon verder leunen op z’n solide defensie. Eigenlijk zoals ze ook deden tegen Bloemendaal, nadat de voorsprong ruim was geworden.
De magistrale minuut van Middendorp
Maar die hechte blauwe muur werd aan het wankelen gebracht door Middendorp. En hoe. De rashockeyer uit Hattem leidde vlak na rust eerst met een magistrale actie de gelijkmaker in. Middendorp legde collega-international Jonas de Geus in de knoop en versierde de derde Amsterdamse corner van de wedstrijd. Uiteindelijk mocht de thuisploeg drie keer achter elkaar aanleggen.
Clubtopscorer Burkhardt pushte die laatste poging raak (1-1) en bracht het goede gevoel terug bij zijn team. Amsterdam rook bloed en drukte door. Middendorp onderschepte vlak na de afslag de bal en stak een meter of dertig over. Zijn solo eindigde met een backhandschot, dat door Dayaan Cassiem van richting werd veranderd. Binnen een minuut stond de stand – over twee wedstrijden – daardoor weer in evenwicht.

Foto: Bart Scheulderman
De echte Amsterdamse storm ging na die wervelende comeback even liggen. Pas in het vierde kwart veerden alle toeschouwers weer op, na een enorme fout van Luke Dommershuijzen. De Amsterdam-verdediger verspeelde vlak voor de cirkel de bal aan Terrance Pieters. Die stond oog-in-oog met Romijn, maar maaide wat wild over. Kampong had opeens weer de smaak te pakken. Kreeg kansen voor de opgekomen back Caspar Dobbelaar en routinier Boet Phijffer. Overleven was belangrijker geworden dan aanvallen voor Amsterdam. Zeker toen Janssen nogmaals mocht aanleggen. Zijn poging, zeven minuten voor het einde, werd gepakt door Romijn.
Streakers en shoot-outs
Het bleek de laatste grote kans van de finale, die door Amsterdam volledig werd omgedraaid in die bizarre minuut vlak na rust. Net als bij de damesfinale, moesten ook bij de heren shoot-outs een beslissing brengen. Voordat die werden genomen, werd het publiek eerst verrast door twee streakers. Er was nog een surprise: Amsterdam bracht tijdens de shoot-outs tweede keeper Olivier Paalman in het veld. De eerstejaars senior was een specialist op dit onderdeel in zijn tijd als jeugdkeeper. In de heerlijke serie van twaalf inzetten pakte hij er eentje, de allereerste van Jonas de Geus.
Nadat ook Amsterdammer Dayaan Cassiem miste, was het alleen Terrance Pieters die zijn poging niet benutte. De international pushte naast, waarna Mustapha Cassiem op zijn stick werd getikt en een strafbal kreeg. Omdat Burkhardt die benutte, eindigt dit seizoen van Amsterdam in een droom. Binnen anderhalf jaar van elf naar één. Dat is een regelrecht hockeysprookje.
Shoot-outs:
AMS Middendorp 1-0
KAM De Geus mist
AMS D. Cassiem mist
KAM Pieters 1-1
AMS M. Cassiem 2-1
KAM De Vilder 2-2
AMS Dommershuijzen 3-2
KAM Sprengers 3-3
AMS Morton 4-3
KAM Telgenkamp – strafbal Janssen 4-4
KAM Telgenkamp 4-5
AMS Middendorp 5-5
KAM Pieters mist
AMS M. Cassiem – strafbal Burkhardt 6-5
Lees hieronder de hoogtepunten terug van de wedstrijd tussen Amsterdam en Kampong
9 Reacties
FrankEgmond
Complimenten voor Amsterdam. Evenals voor coach Mathijsen en staff. Kemperman top. Middendorp extreem. Strafcorner-velddoelpunten anders gaan tellen. Verlenging toevoegen. Weer terug naar drie wedstrijden. Twijfelachtige strafbal, zonde van de videoaanvraag net daarvoor.
Mark Bouwman
Amsterdam van harte gefeliciteerd met jullie titel! Voor de arbitrage heb ik over dit voorval een vraag: "Terrance Pieters: naast - 5-5 Kampong vraagt een referral aan. Ze claimen dat doelman Olivier Paalman te vroeg van zijn lijn is gegaan". Er werd geconcludeerd dat de keeper weliswaar te vroeg van de doellijn kwam ( was op.TV ook duidelijk te zien), maar is dat geen overtreding? Is het niet de regel dat de keeper tot het startsignaal op of achter de doellijn moet staan? Een aanvaller mag toch ook niet voor het startsignaal van de 23 meter komen. De interpretatie dat dit de situatie niet beïnvloed vind ik uiterst discutabel. Volgens mij is de regel duidelijk. Net als bv de regel bij een SC tegen: de uitloper die te vroeg weg is, wordt naar de middellijn gestuurd. Te vroeg van de lijn komen lijkt mij bij een shoot out helemaal belangrijk. Hoe kijken de regelkenners hiernaar?
simonzijp
Ha Mark, ouwe coach van mij. Je reakties zijn altijd scherp. Ten aanzien hiervan… op de laatste Ek had Engeland een reserve langs de lijn, achterlijn, mag deze eigenlijk niet staan, en een coach achter de goal. Het enige waar zij naar keken is of Maurits te vroeg bewoog. Dat deed hij uiteraard anders kansloos. Bij goal stil, zo niet referral . Ik vraag mij af of Terrance door had dat Olivier iets te vroeg begon. Ik vraag mij ook af of dat iets van invloed op de shoot out had. Wat ik eigenlijk vind is dat alleen de nemer referral mag aanvragen, en niet andere leden van het team die alleen maar staan te kijken wat mogelijk is. Veel respect voor alle scheidsrechters die ik in deze shoot outs gezien heb. Met z’n tweeën zo’n pot begeleiden, heel erg knap.
Floris van den Tweel
Hey Mark, er lopen een paar regels door elkaar ben ik bang. Het reglement shootouts stelt in artikel 12: d De scheidsrechter fluit om de shoot-out te laten beginnen. e De aanvaller en de (doel)verdediger mogen daarna in elke richting bewegen. Dus inderdaad niet daarvoor. Maar dan wordt het ingewikkeld, want wat is de consequentie van een keeper die te vroeg beweegt? Artikel 22 van datzelfde reglement shootouts stelt namelijk: 22. Tenzij door dit reglement wordt afgeweken is het spelreglement veldhockey van toepassing. En dat houdt in dat de voordeelregel gewoon van toepassing is: 12.1 Voordeel: er wordt alleen een straf opgelegd wanneer een speler of een team nadeel ondervindt van een overtreding door een tegenstander. Let ook op artikel 12.f iv de (doel)verdediger binnen of buiten de cirkel een onopzettelijke overtreding begaat: de shoot-out wordt overgenomen door dezelfde aanvaller op dezelfde (doel) verdediger; en 12.f v de (doel)verdediger binnen of buiten de cirkel een opzettelijke overtreding begaat: een strafbal wordt toegekend; Het betreft dus een overtreding van de keeper. Dan is 12.1 van toepassing maar als je vind dat de keeper te vroeg van zijn lijn komt, dan is dat op dit niveau toch een opzettelijke overtreding? Dan zou het een SB moeten zijn. Dat is het nadeel van proberen de hockeyregels strikt naar de letter te volgen. Dat wil echt niemand. Dus dan kom je denk ik toch uit op de vraag: Maakte het uit dat de keeper te vroeg van zijn lijn kwam? En ja, dat is (helaas) een interpretatiekwestie. Hoewel, als je vind dat dat zou is, zou ik, op "common sense" toch die retake doen. Ik hoop dat je mij onder de regelkenners schaart, dus ik dacht ik geef je toch even antwoord;)
Mark Bouwman
Dank Floris, je geeft een prachtig antwoord. Als hier interpretatie kan spelen cq er een juridisch handboek nodig is om m.i. een overtreding voor zoiets simpels - aanvaller 23m lijn en keeper op doellijn - "goed te praten", dan denk ik: KNHB evaluatie momentje.
Reinout van Leeuwen
Te vroeg uitlopen niet van invloed? De keeper is daardoor eerder op een voor hem gunstige positie. Een shoot in de cirkel is vrijwel altijd een corner, terwijl die shoot lang niet altijd van invloed is op het spel. Interpretatie is daar weg gehaald. Om het de scheidsrechter makkelijk temaken. En in zo'n situatie maken we er een interpretatie van, terwijl vrijwel niet te beoordelen.
FrankEgmond
Totaal geen invloed. Niks anders dan de andere shoot-outs. Kijk ze maar terug.
allardhonig@gmail.com
Mag de aanvaller dan ook voor het fluitsignaal een stap richting de goal doen? Waar ligt de grens dan? Beide spelers staan stil tot het fluitsignaal klinkt is toch logisch? Keeper met zwaar pak en dus trager heeft meer winst bij eerder van de lijn vertrekken.