Play-outs (H): HGC verliest, doelpuntrijk gelijkspel Laren-SCHC

Het hoofdklassebestaan van HGC hangt aan een zijden draadje. De Wassenaarse formatie verloor zaterdag de eerste van twee duels in de play-outs van Hurley: 3-4. De andere wedstrijd eindigde onbeslist. Laren en SCHC maakten er een waar spektakel van. Het werd 4-4.

HGC is samen met Amsterdam de enige ploeg die sinds het ontstaan van de Hoofdklasse, in het seizoen 1973-1974, op het hoogste niveau heeft gespeeld. Maar de kans dat HGC ook volgend seizoen op het hoogste niveau actief is, is onzeker na de thuisnederlaag tegen Hurley.

HGC begon het duel voor eigen publiek zonder Lucas Veen. De talentvolle jongeling, die volgend seizoen voor Bloemendaal speelt, ontbrak in de wedstrijdselectie nadat hij eerder deze week op de training een bal tegen zijn hand had gehad.

Plaaggeest

Nadat Karst Timmer in de beginfase voor HGC al de eerste kans kreeg, nam de nummer drie van de Promotieklasse het heft in handen. Grote plaaggeest voor HGC was Deegan Huisman. Na acht minuten tekende spits voor de 0-1. Even later was Huisman opnieuw gevaarlijk en hield Hurley er een strafcorner aan over. Vervolgens tipte hij een bal tegen de lat. Ook hier kwam een strafcorner uit voort die werd verzilverd door Hjalmar Voskuil.

Vreugde bij Hurley na een doelpunt tegen HGC in de eerste wedstrijd van de play-outs. Foto: Willem Vernes

Voor rust maakte Indra Aerts er 0-3 van. De topscorer van de Promotieklasse sleepte een strafcorner hard tegen de plank. Ook na rust scoorde Aerts. Dit keer vanaf de strafbalstip.

HGC moest iets terugdoen en deed dat ook. Seve van Ass nam de ploeg bij de hand. Hij sleepte twee strafcorners binnen en tussendoor tipte Sam Figge een cornervariant in het doel. Hierdoor werd de schade van 0-4 naar 3-4 beperkt. Om zich te kunnen handhaven in de Tulp Hoofdklasse heeft HGC zondag een zege met minimaal twee doelpunten verschil nodig. Of één doelpunt, maar dan moet de daaropvolgende shoot-outserie worden gewonnen.

Laren-SCHC

Bij Laren-SCHC ging het in zestig minuten alle kanten op. Laren had de beste start. Al in de eerste minuut mocht de Gooise ploeg aanleggen voor een strafcorner. De rebound eindigde vervolgens tegen het lichaam van de lijnstop. Dat betekende een strafbal voor Laren die door Thomas Selles werd benut. Nog in het eerste kwart verdubbelde de ploeg van coach Lucas Rey die voorsprong via Kenny Bain.

Laren leek hierdoor op rozen te zitten, maar SCHC sloeg rondom de rust twee keer toe. Peer Jaspers verkleinde de achterstand, waarna Max Sweering met een heerlijk schot de 2-2 op het scorebord zette. Die 2-2 had Conor Empey al voor rust op zijn stick voor SCHC, maar de Ier miste vlak voor het Larense doel.

SCHC voelde dat er meer te halen viel en voerde de druk op. De Bilthovense formatie werd gevaarlijker. Drie strafcorners op rij leverden niets op. De laatste van de drie werd door lijnstop Facundo Zarate vakkundig uit het doel gehouden.

Peer Jaspers wordt gefeliciteerd na zijn doelpunt voor SCHC tegen Laren in de eerste wedstrijd van de play-outs. Foto: Bart Scheulderman

Tegen de vierde corner in korte tijd had Laren geen verweer. Sweering maakte zijn tweede doelpunt en boog daarmee de 2-0 achterstand van SCHC om in een 3-2 voorsprong. Het werd vervolgens nog mooier voor SCHC toen Cédric Terwel uit een corner Laren-keeper Joppe Boerstra kansloos liet en de 2-4 liet aantekenen.

Nu leek SCHC een grote stap te zetten richting promotie naar de Tulp Hoofdklasse. Echter, Laren zette in de slotfase aan en sleepte dankzij twee benutte strafcorners van Thomas Vis nog een gelijkspel eruit. Daarbij profiteerde de Gooise ploeg ten volle van de gele kaart en de tien minuten tijdstraf voor Mark Boot.

Lees hieronder de hoogtepunten van de duels HGC-Hurley en Laren-SCHC, de eerste wedstrijden in een best-of-two van de play-outs.