Pinoké met 4-0 zege bij Bloemendaal naar historische landstitel

Het is een dag om nooit te vergeten voor Pinoké. De Steekneuzen zijn maandag voor de eerste keer in hun clubbestaan landskampioen geworden. In de tweede halve finale won de nummer vier (!) van de reguliere Tulp Hoofdklasse-competitie met een ongelooflijke 0-4 bij topfavoriet Bloemendaal, dat de afgelopen drie seizoenen de titel opeiste. Marlon Landbrug was met twee treffers de held van de dag bij de Amsterdammers, die drie keer scoorden in de laatste tien minuten.

Met zo’n anderhalve minuut op de klok vloeiden de tranen al op de bank bij Pinoké. Coach Jesse Mahieu nam met natte ogen de highfives in ontvangst. Het kon niet meer mis. De unieke prestatie was een feit. Vlak daarna vlogen zijn spelers elkaar in de armen. Besprongen ze het uitvak, als popsterren. In de blauwe rook vierden zij hun unieke prestatie, terwijl Bloemendaal afdroop op z’n eigen feestje.

Bloemendaal-sterspeler Arthur Van Doren troostte zijn teamgenoot Roel Bovendeert, die net als Glenn Schuurman, Tim Swaen en Caspar van Dijk afscheid nam van het tophockey. Zo vaak vierden zij successen op hun Kopje. Vandaag bedankten ze het publiek terwijl het erepodium werd opgebouwd voor de seizoenssurprise uit Amsterdam.

De spelers van Pinoké vieren feest met hun supporters. Foto: Willem Vernes

Inderdaad, Pinoké.

Stapje voor stapje kwam Pinoké de laatste jaren dichterbij de top. Een reis met geleidelijkheid – hoe saai het misschien ook klinkt – als toverwoord. Eentje die begon op een dieptepunt, met handhaving via de play-outs in 2018. Ook toen was Jesse Mahieu al coach bij de club, waar hij onlangs erelid werd. 

Foto: Koen Suyk

Giga stappen met cornerreus Hendrickx

Daarna ging het elk jaar een stukje beter. Met cormerreus Alexander Hendrickx aan boord werden gigantische stappen gezet. Achtste, vijfde en vorig jaar voor het eerst de deelname aan de play-offs. De Amsterdammers verloren toen de finale van Bloemendaal, maar genoten van de ervaring.

Dat gold ook voor de EHL in eigen huis, waar de kwartfinales het eindstation waren. Steeds meer raakte Pinoké, de feestclub van weleer, gewend aan het tophockey. Ondertussen moesten De Steekneuzen dit jaar nog vol aan de bak om de play-offs überhaupt te halen. Ze waren stiekem minder overtuigend en vooral grilliger dan vorig seizoen. Haalden ook minder punten. Maar Pinoké kwam precies op het goede moment in vorm. Daarom werd ook gewonnen van Kampong, de nummer 1 van de reguliere competitie, dat juist niet kon pieken op het juiste moment. 

De eerste finale was al een voorteken. De 1-1 tegen de recordkampioen was aardig, maar er ‘had misschien nog wel meer ingezeten’, klonk het vanuit het Pinoké-kamp. 

En er zat meer in. Veel meer.

Ook in de return liet Pinoké zien dat ze niet meer het play-offgroentje zijn van een jaar geleden. Toen op het sfeervolle complex van Bloemendaal de oranje rookwolken waren opgetrokken, bleek Pinoké in de beginfase de gevaarlijkste ploeg. De bezoekers kregen de grootste kans van het eerste kwart, maar de eerste corner van het tweede finaleduel bleek niet besteed aan specialist Alexander Hendrickx.

Foto: Koen Suyk

Stroomversnelling

De Belg had in de heenwedstrijd zeven pogingen nodig om toe te slaan. In de eerste helft kreeg hij vier sleepkansen – waarvan drie op rij. Telkens zag Hendrickx zijn inzet gekraakt. Daarmee leek de eerste angel uit het spel van Pinoké, want Bloemendaal begon in de loop van Q2 beter te draaien. Een sterke fase leverde ook een corner voor de thuisploeg op – Jasper Brinkman pushte op doelman Hidde Brink – en een aardige schotkans voor Floris Wortelboer, die met zijn backhand overmaaide.

Vlak voor rust kwam de wedstrijd in een stroomversnelling terecht. Eerst gooide Bloemendaal-talent Tobias Bovelander er een fraaie solo uit, daarna volgde een streep van een backhandpass van Marlon Landbrug. Die leidde de vijfde corner van de Amsterdammers in. Op de kop van de cirkel leek die de mist in te gaan, maar in de nastoot prikte Landbrug ‘m alsnog binnen: 0-1. De voorsprong voor Pinoké was terecht tegen Bloemendaal, dat een beetje tegenviel en waar sterren als Thierry Brinkman en Jorrit Croon niet hun stempel drukten op deze finale. 

Foto: Koen Suyk

Pinoké ontketend in slotfase

Er moest dus een schepje bovenop bij de titelhouder. Croon toonde na rust meteen zijn klasse met een solo, die bijna de gelijkmaker opleverde. Vlak daarna werd een schot van Dennis Warmerdam gekraakt. De cirkel van Pinoké werd omsingeld en de bezoekers snakten naar adem. Wortelboer jutte het publiek nog maar eens op bij de tweede corner van zijn team, die op de kop compleet de mis inging. Even leek Bloemendaal via Casper van der Veen op gelijke hoogte te komen, maar zijn goal werd na het raadplegen van de videoref afgekeurd. De bal was vlak voor de treffer tegen het lijf gekomen van Roel Bovendeert, zo luidde het oordeel.

Teleurstelling bij Bloemendaal. Foto: Koen Suyk

Het lukte Bloemendaal niet om de druk op Pinoké te houden. De ploeg van coach Jesse Mahieu ontsnapte aan de houdgreep en sloeg tien minuten voor tijd kei- en keihard toe. Hendrickx kreeg twee cornerkansen, waarvan de laatste kiezelhard tegen de plank vloog, 0-2. Bloemendaal nam meer risico en Pinoké profiteerde optimaal, door via Landbrug ook nog voor de 0-3 te tekenen. Terwijl doelman Maurits Visser al de bank had opgezocht, viel ook de 0-4 nog. Morris de Vilder maakte ‘m voor het ontketenende Pinoké, dat de kampioen op een ontluisterende middag in z’n hemd zette. De titelhouder was onttroond. En hoe. 

Jesse Mahieu gijpt naar zijn hoofd. Foto: Koen Suyk

Lees hieronder de hoogtepunten terug van de tweede en beslissende wedstrijd van de finale om de landstitel tussen Bloemendaal en Pinoké


8 Reacties

  1. bartherklots

    Bloemendaal door het ijs gezakt!

    1. nic-vis

      Niet alles is blijkbaar te koop. Goede ontwikkeling.

  2. peter_vergeer

    Wat een wedstrijd! Voortreffelijke prestatie van Pinoke. Genoten

  3. lynnBosman

    Wat een geweldige wedstrijd weer. Gefeliciteerd Pinoké! En complimenten voor het commentaar tijdens de wedstrijd.

  4. daan

    Genieten. Wat een wedstrijd. Met de tranen en pure reactie van topcoach Mahieu als hoogtepunt. Fantastisch!

  5. davidaltes

    Met heel veel geduld en kennelijk goed beleid heeft Pinoké gebouwd aan de club in het algemeen en de topteams in het bijzonder, wat heeft geleid tot dit landskampioenschap. Echt heel verfrissend om nu eens een ander team te zien strijken met de eer en de uitslag laat aan duidelijk niets te wensen over. Onterecht dat de nummer vier is van de reguliere competitie nu landskampioen is? Ach, alle clubs zijn akkoord gegaan met de play off's en iedereen geniet van dit nagerecht. Voor Bloemendaal zijn de druiven nu even zuur, maar men kan terugkijken op een fantastische periode waarin zoveel werd gewonnen.

  6. corinne

    Knappe prestatie pinoke

  7. Mark Bouwman

    Topwedstrijd gezien, genoten. Afgesloten met een mooi interview van Jesse Mahieu die een lesje."waar een wil is, is een weg" gaf. Van harte gefeliciteerd!


Wat vind jij? Praat mee...