Bloemendaal prolongeert titel na verhitte strijd met Kampong

De mannen van Bloemendaal hebben zaterdag de landstitel geprolongeerd. Ook in het tweede duel met Kampong werd na shoot-outs gewonnen (3-1). Net als donderdag stond het na zeventig minuten 2-2.

Kampong had een kwartier voor tijd een 1-2 voorsprong in handen. Maar door de rode kaart van Floris de Ridder kantelde het duel, in het voordeel van de thuisploeg die voor de 21ste keer landskampioen werd. Net zo vaak als recordhouder Amsterdam.

Bij Kampong zullen de gedachten in aanloop naar deze wedstrijd nog even zijn teruggegaan naar twee jaar geleden. Ook toen verloren de Utrechters op eigen veld het eerste finaleduel van Bloemendaal. Op die dag miste Kampong, net als vandaag, een sterspeler – Robbert Kemperman – in de tweede wedstrijd. Op die dag vertrok Kampong met een zege op ’t Kopje.

Felheid

Precies dat resultaat had Kampong ook vandaag nodig om zich terug te knokken in de titelstrijd. De ploeg van coach Roelant Oltmans moest het stellen zonder de geschorste Sander de Wijn en de geblesseerde keeper David Harte. Desondanks of misschien wel daardoor begonnen de bezoekers getergd aan de wedstrijd, al was die felheid aanvankelijk vooral te merken aan het vele gepraat in het veld.

Pas na dik tien minuten toonde Kampong ook z’n spierballen in balbezit. Vlak na de eerst kans van Bloemendaal – Arthur Van Doren testte Harte’s vervanger Joren Romijn – was het Silas Lageman die de blauwhemden op gang hielp. De talentvolle middenvelder versierde de eerste corner van de wedstrijd, die in de rebound werd benut door gelegenheidscaptain Robbert Kemperman.

Kemperman zet Kampong op voorsprong: 0-1. Foto: Koen Suyk

Kampong kreeg zelfs een goede kans op de 0-2, maar corner nummer twee leverde geen treffer op, omdat Jip Janssen via Maurits Visser naast pushte. Aan de overkant creëerde Bloemendaal weinig. Maar een moment van verslapping in de defensie van Kampong bleek genoeg om de gelijkmaker te produceren. Het was Thierry Brinkman – donderdag ook al zeer aanwezig met twee rake shoot-outs – die op aangegeven van Floris Wortelboer de 1-1 maakte.

Pech voor De Vilder

Vlak voor rust leek Derck de Vilder op weg om Kampong opnieuw op voorsprong te zetten. De flats van de middenveld ging hard en zuiver tegen de plank, maar tot zijn ontsteltenis gebeurde dat één seconde na de zoemer. De geteste toeschouwers hadden ondertussen hun papaplu’s meer dan hard nodig. Het kwam op het ’t Kopje met name in het begin van de tweede helft met bakken uit de hemel.

Die regen leek ook de eerste corner van Kampong na rust te verpesten. Maar de aanvankelijk mislukte poging van Janssen leverde via een kunststukje van Lageman alsnog de 1-2 op. Lageman tikte de bal uit de lucht, met zijn rug naar de goal in het doel van Bloemendaal. Inderdaad, alsof hij een paraplu opstak.

Thierry Brinkman (Bloemendaal) ligt op de grond na een charge van Floris de Ridder. Foto: Koen Suyk

Rood voor De Ridder

Het duel had lange tijd niet de gloed en zindering van het eerste onderonsje. Maar dat veranderde op slag veertien minuten voor tijd, toen De Ridder een stick in de maag porde bij zijn oud-teamgenoot Brinkman. Aanvankelijk gaf arbiter Michiel Otten een gele kaart, maar na raadpleging van de videoref werd een – volkomen terechte – rode prent getrokken na dit bizarre moment.

Terwijl De Ridder in de regen op de trap van het clubhuis stond, was het uitgerekend Brinkman die na 59 minuten met een shoot-out-achtige turn voor de 2-2 zorgde. Bloemendaal had dus plots weer alle kaarten in handen om de klus binnen twee duels te klaren. De thuisploeg bleef drukken op de cirkel van Kampong, dat met man en macht een shoot-out-serie uit het vuur probeerde te slepen.

De aftocht van De Ridder na zijn rode kaart. Foto: Koen Suyk

Kampong snel op achterstand in shoot-outs

En dat lukte. Weer kwam het aan op shoot-outs. En weer was het ijzingwekkend spannend. Kampong kwam snel in een netelige positie terecht, omdat de eerste twee shoot-outs werden gemist door Jonas de Geus en Terrance Pieters. Die schade bleek niet meer repareerbaar. Uitgerekend Lageman, de beste man aan Utrechtse zijde, miste de beslissende tegenover de – wederom – uitblinkende Maurits Visser.

Terwijl Bloemendaal juichend naar z’n fans liep en de champagne in het rond spoot, droop De Ridder af met de staart tussen de benen.

Lees hieronder de live-updates van de wedstrijd terug


103 Reacties

 1. Playoffs

  Begrijpelijk dat er geen publiek bij is, maar waarom zijn er wel mensen op uitnodiging op de openbare weg die is afgezet die de wedstrijd kunnen kijken?

 2. blauwevelden

  Is er ergens een livestream?

  1. hw

   http://www.npostart.nl/live/npo-1 Of je zet de tv aan.

  2. stekel

   Ik ga de wedstrijd nog een paar keer, met veel genoegen, kijken.

 3. luchtisblauwgrasisgroen

  Beetje jammer dat er alleen op uitnodiging publiek bij de wedstrijd is op een afgesloten (!) openbare weg.

  1. hockeyliefhebbertje

   Bizar, dat er publiek aanwezig is. Kennelijk geldt daar geen coronaprotocol.

  2. luchtisblauwgrasisgroen

   Mee eens. Maar helemaal dat er een publieke weg wordt afgezet, is juridisch geen enkele grondslag voor! De club en gemeente moeten zich schamen.

  3. flyingdutch

   @luchtisblauwgrasisgroen, tuurlijk is daar wel een juridische grondslag voor. De burgemeester en de gemeente zijn verantwoordelijk voor de openbare orde

  4. luchtisblauwgrasisgroen

   Een gemeente mag niet zomaar van de nationale corona wet afwijken. Afgezien daarvan, dit is geen goed voorbeeld. En 100 toeschouwers, maar geen ballenjongens?

  5. hockey12345

   @luchtisblauwgrasisgroen wat heerlijk dat je eindelijk eens kritiek hebt op je eigen clubje. Je gaat vooruit!

  6. flyingdutch

   @luchtisblauwgrasisgroen, in de coronawet staat niet dat je geen wegen mag afluiten hoor, daar gaat gewoon de gemeente over. Jammer voor je dat je niet bij je cluppie kon gaan kijken vanaf de weg, maar juridisch is er niks mis mee

  7. hockey12345

   @luchtisblauwgrasisgroen ik begrijp echter wel dat je ego een enorme deuk heeft opgelopen vanwege het niet krijgen van een uitnodiging. Het enige waar jij aan kan denken is namelijk Bloemendaal

  8. luchtisblauwgrasisgroen

   Een openbare weg afsluiten om vervolgens alleen mensen op uitnodiging toe te laten?

 4. marit-babijn

  Het zijn ouders en dus geen 'publiek'. Tenminste, ik zie de ouders van spelers niet als publiek.

  1. luchtisblauwgrasisgroen

   Er bestaat geen regel dat er wel ouders bij zouden mogen zijn. Philip Kooke zegt net zelf dat dit een initiatief van Bloemendaal zelf is (in totaal 100 mensen).

  2. hockeyliefhebbertje

   Gewoon een heel heel slecht voorbeeld gedrag. Het is geen officieel testerend dus...

  3. luchtisblauwgrasisgroen

   Ook redelijk ironisch dat er in de reclame een boodschap van de Rijksoverheid over het naleven van de corona regels is...

 5. luchtisblauwgrasisgroen

  Komt Bloemendaal goed mee weg... gelukkig niet zoals met basketbal dat het in de toeter nog telt.

  1. Unionmijnclubdekluis

   Gelukkig lekker voor je eigen club, goal valt binnen de toeter, hoort gewoon een goal te zijn! Typerend dat je weer zo reageert! Kampong heer en meester op het veld, hopen op een 3de wedstrijd!

 6. hockeyer123

  Speelt die Pieters het hele seizoen al zo matig? Straalt niks uit in vergelijking met jongens als Lageman en Ceulemans.

 7. frans-j

  Alleen maar counters en corners. Tja, je moet ervan houden.

 8. SanderE

  KNHB als jullie dit (publiek) zonder consquenties toelaten. Dan mag elke club maar gewoon hun eigen regels opstellen?

  1. net niet....

   Brinkman doet zijn Duitse achternaam eer aan...

  2. frans-j

   Torrrr!!!

 9. laszlo-esser

  Jammer voor de wedstrijd dat de Ridder zo’n actie maakt. Was totaal niet nodig, de irritaties waren al de hele tijd te zien, maar dit was flink overdreven. Vraag me wel af waarom er überhaupt twijfel was voor rood?

 10. gekkie

  Aparte wedstrijd wel

 11. frans-j

  Een voorbeeld voor iedere jeugdspeler die de Ridder

  1. hockey12345

   Eens, stick teruggeven is erg sportief

 12. Unionmijnclubdekluis

  Gênante rode kaart, gele kaart, even zitten en klaar.... scheidsrechters redelijk partijdig, jammer op dit niveau!

 13. net niet....

  En als een echte Duitser nog scoren ook ...

  1. de-leermeester

   T.Brinkman gedraagt zich als een voetbalachtige matennaaier door theatraal naar de grond te gaan . Bah en foei!

  2. hockey12345

   Precies

 14. hockeyer123

  Volgens de regels zal het vast rood zijn maar zo erg was dit toch niet? Gooit de stick van Brinkman een klein beetje naar hem toe. Onsportief, dom en onnodig zeker maar geel en 10 minuten lijken mij meer dan genoeg. Nog los van het feit dat Brinkman zich wel ontzettend aanstelt na die actie.

  1. SanderE

   Helemaal eens. Domme actie maar we kunnen ook overdrijven. Al met al gun ik het Kampong vandaag.

 15. bob-krulvis

  Brinkman vanaf morgen te zien in Soldaat in Oranje

 16. Valley in the Alps

  Te zwaar bestraft .. mannen kennen elkaar ... hele wedstrijd pittige, fysieke duels ... je moet van elkaar afblijven ... bij jeugd wordt daar lichtvaardig mee omgegaan ... mijn oordeel zou zijn geel 10 min. ... jammer van de wedstrijd.

 17. RobV

  Pieters valt me niet mee, heeft het erg moeilijk om aan te haken.

 18. hockeyliefhebbertje

  Wat is Kellerman toch een drama

 19. adt

  Schandalige actie van de Ridder die niet op een sportveld thuis hoort en die hier nog door sommige mensen wordt goed gepraat. Triest

  1. SanderE

   Goedpraten is heel wat anders. Overdrijven is ook een vak. Ik zou lekker naar dammen gaan kijken.

  2. hockeyer123

   Oke Jacques!

  3. ruurdjanrauwerda

   En het theater van Brinkman ? Laat je wèl aan je hockeyende kids zien ? 🤣

  4. SanderE

   Wat veel schandaliger en asocialer is: is het publiek. Maar daar hoor ik je niet over.

  5. adt

   Het theater van Brinkman wil ik ook niet zien op een sportveld en ook niet bij dammen, echter hier kan de scheidsrechter verder niets mee. De actie van de Ridder afdoen met geel is belachelijk en ik zou hem als team hier ook op aanspreken aangezien voor de rode kaart Kampong de wedstrijd volledig onder controle had. Dat er publiek aanwezig is, mag volgens de regels niet, maar heeft wat mij betreft niets met de wedstrijd te maken

  6. flyingdutch

   @SanderE, de terrassen zijn afgeladen maar er mogen geen 100 mensen verspreid om een hockeyveld staan?

  7. SanderE

   Ik heb dit beleid niet gekozen. Maar de maatregel is toch dat er geen publiek op verenigingen aanwezig mag zijn? Of gelden er in Bloemendaal andere regels? Discussie over het (keuze)beleid van overheid is wat anders. Maar volgens jou kunnen we dus allemaal onze eigen regels bepalen? Omdat iedereen al maanden (privé) eigen regels hanteert en zich niet aan maatregelen houden zitten we al vanaf december met al deze beperkingen die nu langzaam verdwijnen. En ja ik vind ook - als de terrassen vol zitten er ook buiten publiek aanwezig mag zijn op 1,5 meter. Maar nogmaals dat zijn niet de versoepelingen die nu staan. Dus laten we het inderdaad goed praten dat Bloemendaal eigen regels hanteert. En dat de KNHB dit maar gewoon laat lopen vind ik heel opmerkelijk. En dit is een middelvinger naar alle zorg die uitgesteld is en wordt en naar ons zorgpersoneel.

 20. hockeyliefhebbertje

  Wat is Kellerman toch een drama, die snap my er echt niets van. Alleen maar zelfzuchtig.

 21. MIck

  Wat is die Brinkman eng

  1. AvA

   Ja wel beetje schijnheilig is hij. Wat een gezeur verder over het publiek enzo. Pffff te negatief allemaal. Bloemendaal gefeliciteerd! (Dim v Kampong de Ridder)

 22. gekkie

  Tsja, dom van de Ridder, terecht rood volgens de regels, maar ik vind persoonlijk Brinkman een veel slechter ''voorbeeld voor iedere jeugdspeler'' zoals frans zegt.

 23. philipienvwh_

  terechte rode kaart, was een opzettelijke onsportieve actie. kampong probeert het fysiek te winnen inplaats van goed hockey. Geen goed voorbeeld voor de jeugd.

 24. Eko1001

  Wat een overgewaarde speler die Croon. Niets van gezien en veel geluk gehad met de shoot-out.

  1. frans-j

   Hele slechte verliezer.

  2. hockey12345

   Speelde Croon überhaupt mee? 😂

 25. hockeyliefhebbertje

  Ik denk dat Bloemendaal na de OS wel weer een paar Internationals zullen binnen harken. Twee keer shoot outs is toch te min, om zo je kampioenschap te kopen.

 26. popov0702

  Pieters, de Geus, Kellerman en Schuurman hoeven niet mee naar Tokyo. Volledig door de mand gevallen

  1. Hans De Baijens

   En visser eerste keeper👊

 27. Oranjeboven

  Wat een spanning, niet altijd goed, maar alles zat er in! Wat een fantastische Visser tijdens de shoot-out!

  1. Hans De Baijens

   Ik zeg visser eerste keeper op de O.S.👊👊

 28. selectielieveheersbeestje

  Bloemendaal gefeliciteerd! Spannende wedstrijd(en) op het scherpst van de snede. Jammer dat het soms wat ontaard. Op het veld maar ook in de reacties op hockey.nl

  1. AvA

   Eens!

 29. luchtisblauwgrasisgroen

  Matige wedstrijd, maar resultaat telt. Bloemendaal pakt verdient de dubbel. Kampong heeft sinds de jaren 70 geen finale van Bloemendaal gewonnen. De Ridder heeft een schroefje los zitten.

  1. hockeyliefhebbertje

   Net als Brinkman

 30. JLVZ

  Na vandaag toch wel duidelijk dat wortelboer gewoon mee kan naar OS… Kellerman en Pieters heel matig, liever een lagerman wat een speler (inzet en techniek)

 31. ridrpm1nrm2m

  Als neutrale kijker, wat een oranje getinte arbitrage.

 32. Avdd

  Wat een zeik reacties allemaal... gewoon top wedstrijd en daar worden fouten gemaakt.

 33. hockeyliefhebber1086

  Wel erg jammer dat er twee keer eerder wordt afgefloten dan de tijd die op beeld staat terwijl kampong de bal bezit en een van die keren nét scoort....

 34. jochem

  Als echt Kampong fan ben ik het helemaal eens met de rode kaart. Wat ontzettend stom van die De Ridder. Altijd al een opgewonden standje en dit is gewoon rood. Valt onder ‘natrappen’ dit en deed hij heel bewust.

 35. stekel

  Juist ja.

 36. ruud-stork

  Het is voor mij een optelsom van gebeurtenissen bij Kampong van het afgelopen jaar waardoor ze sympathie zijn verloren bij veel hockeyliefhebbers. Gefeliciteerd Bloemendaal 🍾

 37. partijtje

  Hoezo kritiek op Bloemendaal op donderdag waren er in Utrecht ook een batterij supporters. afspraak was dat er per speler twee kaartjes beschikbaar waren wel met vooraf testen. Toch niets mis mee maar snap de jaloezie. De bitterballen waren heerlijk.

  1. pjklaassen

   Het is alleen tegen het beleid van de overheid....

  2. SanderE

   Jaloezie😂 je kan trots op jezelf zijn. Je ziet er uit als een 70+ maar je benadert en vergelijkt als een kind.

 38. ruurdjanrauwerda

  Tav de 100 bezoekers: valt nog mee in vergelijking met recente, veel grotere bijeenkomsten zoals bv Koningsdag. Bloemendaal gefeliciiteerd. Een Kampong-speler leek er vandoor te gaan met de titel Matennaaier van Seizoen '20/'21, maar lijkt sterk ingehaald te worden door de speler die de titel direct na de shoot outs het liefst in z'n eentje vierde.

 39. robert-louet-feisser

  Wat een hoop zure reacties allemaal weer… stelletje kneuzen!! Ik heb genoten van een echte finale, waar alles in zat..!!

  1. mrme

   “Kneuzen”.... nee jij zit lekker op niveau. Ieder zijn mening toch? Vond er zelf ook niet veel aan eerlijk gezegd

 40. Mark Bouwman

  Gefeliciteerd Bloemendaal 👍

  1. adboelaars

   🏑👏🥂👌🏑

 41. misha-van-oostveen

  Hij vertegenwoordigT ons vast en zeker. De hele finale was een aaneenschakeling van verbaal gedoe. De spelers maar ook Oltmans moeten maar eens goed in de spiegel kijken. Deze spelers verplicht een keer laten fluiten op HK niveau. Wat een triest gedoe. Bloemendaal op basis vh hele seizoen terecht kampioen, op basis van deze 2 wedstrijden de meest gelukkige.

  1. kasparstevens

   Vaker zelf fluiten is voor vrijwel iedereen een goed idee...

 42. w.j.arriens

  Na het optrekken van de oranje rookwolken zag ik vanmiddag twee groepen spelers, coaches en anderen uit de groene nepgras vlakte in de Arena-aan-zee oprijzen. Na het Oranje en het groen, kleurt het behalve grijs van boven, ook Utrechts Blauw. Wat een fantastische strijd hebben zij de kijkers laten meebeleven. En op een – voor de Ned hoofdklasse – hoog nivo. Sommigen in de winning mood, anderen evenwel die zich vanuit bijna geslagen positie terug moesten knokken. Neerstromende regen, spiegelgladde vlakte, vermoeidheid, eind van het seizoen, Covid-perikelen: petje af voor deze topsporters die tot het uiterste gaan, tot die uiterste topprestatie. Dat biedt perspektief voor het Ned XI. Dat in zo’n gevecht de één een stick in de ander’s stoere borst steekt, mag niet leiden tot een voetbalscène. Ik vertrouw erop dat spits B door zijn vader die overigens 23 jaar geleden onder regiem van de huidige coach van K, Wereldkampioen werd ….., zal worden gekorrigeerd. Het team dat het hele seizoen bovenaan stond en in twee finalewedstrijden steeds in de laatste minuten van een achterstand weet terug te komen en te winnen mag zich terecht kampioen noemen. Waardering en applaus voor de verliezers die twee sterspelers misten maar toch de gedoodverfde kampioen hebben doen wankelen. Tegenwoordig hebben we het veel over “Respekt”,. Nou, dat geldt met name voor deze twee grote elftallen waar vele anderen een voorbeeld aan kunnen nemen.

 43. PatrickBateman

  Ik heb wel een beetje moeite gehad met het kijken van deze wedstrijd. Het is zo jammer dat nu ook in de HK het irritante gejammer en geduikel te zien is. Vond het altijd wel mooi dat hockeyers op dat niveau gewoon opstonden en verder gingen in plaats van overtredingen op te zoeken en met veel kabaal aan te smeren. Kennelijk is dat voorbij. Triest dieptepunt was wel Brinkman vandaag bij dat tikkie: net of ik naar Neymar zat te kijken op het WK. Ambulance werd nog net niet het veld opgereden. Kunnen we ons alsjeblieft weer een beetje als hockeyers gaan gedragen? Rode kaart was overigens natuurlijk wel terecht.

  1. jochenvanwestendorp

   Wat een gezeik op Brinkman. Feit blijft dat de Ridder een pure rode overtreding maakt. Dat Brinkman wat makkelijk gaat liggen gaat voorbij aan het feit dat zelfs de video-scheids naar dit incident heeft gekeken. Discussie afgelopen! Wat ik dan niet begrijp is, dat bij de shoot outs zowel Pieters als de Geus worden opgesteld. Pieters speelde zo wie zo geen goede pot.

 44. Valley in the Alps

  In het team heb je ‘n Edgar Davids type nodig ... wat mij vandaag wel opviel, de gelijkenis met Jacques wordt steeds sterker 🤣

 45. reneclumpkens

  Bloemendaal terecht kampioen over het seizoen genomen, vandaag de gelukkigste, speelde niet best, maar Kampong als eerder dit seizoen, schiet zichzelf graag in de voet. Maar dat publiek langs de lijnen. Dat waren echt niet alleen ouders. Ik gun iedereen zijn bitterballetje, het zijn voor ons allen zware tijden, maar als er bijna 2 seizoenen verloren gaan voor jeugd, ouders, senioren en clubs die het financieel zwaar hebben, is het dan zoveel gevraagd om ook de play offs zonder publiek te spelen? Terwijl Ziggo en NOS het allemaal mooi in beeld brengen? Waar is de hockey solidariteit?

 46. donthieske

  Lees net dat Brinkmann op basis van zijn weergaloze schwalbe geselecteerd is voor die mannschaft.

 47. kasparstevens

  Woon je in de een-na-slimste stad van het land, grossier je in zoveel domme acties. Van een team met de meest ervaren coach (ter wereld?), zou je veel slimmer gedrag verwachten.

 48. kasparstevens

  Zal Caldas voornamelijk spelers uit Play-off ploegen selecteren? Wat denken jullie? -Ik hoop dat Jolie mee wil naar Tokyo. -Was onder de indruk van Lageman en Wortelboer. -Heb Pieters eerder heel goed gevonden. -Vind De Wijn en Balk veelal veel teveel zeuren voor Oranje.

 49. Louise12

  Lageman mooie speler. Actie Brinkman is heel onsportief en feitelijk ook een overtreding door net te doen alsof het heel erg was, alsof hij en enorme pijn had van dat tikkie, is dus gewoon swalbe eerste klas en dus ook geel. Jammer dat hij dit doet.

 50. floppieenteun

  Bloemendaal gefeliciteerd met de dubbel. Fantastisch! Bloemendaal domineert de laatste drie jaar het Nederlandse hockey. En gezien de jonge groep en (buitenlandse) spelers die vast nog gehaald gaan worden, zal dit ook de komende jaren zo zijn. Bloemendaal is op de beslissende momenten toch net even slimmer en geslepener dan Kampong. Ook is Bloemendaal kwalitatief net iets beter. Dat hebben al die wedstrijden tussen beide ploegen, de laatste jaren, nu wel bewezen. Terechte rode kaart voor de Ridder. Een onvolwassen actie, die niet op een hockeyveld thuishoort. Met extra dank aan: Visser en T. Brinkman, die beiden een waanzinnig goede play-off's hebben gespeeld.

 51. BJvH

  Zeer onsportief van Brinkman. Dat kon onmogelijk pijn doen. Een regelrechte schwalbe waar hij een collega enorm mee genaaid heeft.

 52. vd

  De mogelijk verdiende maar wat overdreven geuite feestvreugde (Floppieteun, mijn hemel maar vooruit) wordt natuurlijk geheel overschaduwd door gedrag Brinkman, treurig en zonde voor de sport. Zal niet zomaar overwaaien vrees ik.


Wat vind jij? Praat mee...