Zinderende shoot-outs bezorgen Bloemendaal voorsprong in finale

Bloemendaal heeft een voorsprong genomen in de finalestrijd van de play-offs. De ploeg van Rick Mathijssen won na het nemen van shoot-outs van Kampong. Na zeventig enerverende minuten stond het 2-2.

Ze waren er allemaal klaar voor. Alle 22 spelers op het veld en de twee scheidsrechters. Maar juist op het moment dat de oranje rook was opgetrokken uit de cirkel van Kampong, de laatste galmen van de stadionklassieker Eye of the Tiger richting De Galgenwaard waren gewaaid en de bal in het midden lag, gebeurde er… niets.

Er bleek een probleem te zijn met het communicatiesysteem tussen de scheidsrechters en de videowagen. Cruciaal voor de interactie met de videoscheidsrechter, die alleen in de finale van de play-offs wordt ingeschakeld. Glenn Schuurman nam nog een slok uit zijn bidon, Robbert Kemperman en Martijn Havenga sloegen nog een balletje over en Roel Bovendeert strikte nog maar eens z’n veters.

De dolksteek van Fuchs

Na nóg een keer sproeien – waardoor de toeschouwers naar de bovenste rij van de tribune moesten vluchten – en twintig minuten vertraging kon de finale dan eindelijk beginnen. Bloemendaal bleek het minste last te hebben van het oponthoud. De regerend landskampioen deelde al na vier minuten een dolksteek uit, via Florian Fuchs. De Duitser, die de tweede halve eindstrijd miste door een hamstringblessure, werd via een steekpass bediend en kon oog in oog met David Harte de hoek uitzoeken. Dat deed hij ook: 0-1.

Florian Fuchs heeft Bloemendaal op 0-1 gezet. Foto: Koen Suyk

Kampong had tijd nodig om in de wedstrijd te komen. De thuisploeg maakte foutjes, zoals de knullige shoot van Sander de Wijn, waardoor Bloemendaal een corner kreeg. De inzet van Tim Swaen werd er – dat dan weer wel – voortreffelijk uitgelopen door Lars Balk. Pas na een kwartier moest Bloemendaal-goalie Maurits Visser handelend optreden bij de eerste echte, en meteen levensgrote, kans voor Kampong, via Jasper Luijkx.

Het was het startsein dat Kampong terug was in de wedstrijd. In het tweede kwart kregen de Utrechters binnen een tijdsbestek van drie minuten twee corners. De eerste werd door Jip Janssen, wederom spelend met zijn ‘Edgar Davids-bril’, naastgesleept. Poging twee van Janssen, genomen terwijl de cornermuziek nog keihard aanstond, plofte hard op de plank naast Visser.

Janssen schreeuwt het uit na zijn doelpunt. Foto: Koen Suyk

De bitjes van Bloemendaal

Ondertussen was Bloemendaal druk bezig om te zorgen dat er voor iedere speler een gebitsbeschermer was. Blijkbaar had niet iedereen die meegenomen naar De Klapperboom. Floris Wortelboer en Roel Bovendeert moesten van de wedstrijdleiding zelfs gewisseld worden omdat ze geen bitje droegen. Geblesseerde spelers van De Mussen snelden naar de kleedkamer om de mondbeschermers alsnog op te halen.

Kampong nam op het veld de touwtjes nog strakker in handen, wat resulteerde in de derde corner van de wedstrijd. Ditmaal was het niet Janssen, maar Martijn Havenga die raak pushte. De verdediger, bezig aan zijn laatste dagen als tophockeyer, bracht de ruststand daarmee op 1-2. Vlak na de pauze leek Kampong de voorsprong te vergroten, toen Luijkx – opnieuw hij – een vrije doortocht had naar het doel van de tegenstander. De Brabander deed eigenlijk alles goed, prikte de bal langs Visser, maar zat zijn inzet tegen de paal rollen.

Blijdschap bij kampong na de 2-1 van Martijn Havenga. Foto: Koen Suyk

Het spel was daarmee op de wagen. Want nog geen minuut later kreeg Bloemendaal uit een corner de kans op de 2-2. De corner van Jasper Brinkman – Swaen zat op de bank – was echter niet gevaarlijk genoeg om Harte opnieuw onrustig te maken. Van voorzichtigheid of controle was geen sprake meer. Het spel golfde op een neer, maar tot veel uitgespeelde kansen leidde dat ook weer niet.

Kampong hield stand en haalde opgelucht adem toen een voorzet van Jorrit Croon langs een heleboel sticks ging en dus geen doelpoging opleverde. Bloemendaal drong aan en sloeg uiteindelijk via een strafcorner toe. Negen minuten voor het eind was het een keer níet de directe sleep van Brinkman of Swaen, maar de variant. Een spaarzame variant, die was bewaard voor een ultiem moment. Brinkman bediende Arthur Van Doren, die keizelhard binnenflatste: 2-2.

Daarna gebeurde er nog van alles. Sander de Wijn kreeg een gele kaart, waardoor hij vijf minuten miste en – belangrijker – de tweede finale-ontmoeting moet missen. Het was namelijk zijn derde prent van het seizoen. In de slotseconden kreeg Bloemendaal nog een corner. Een uitspeelcorner dus. Swaen sleepte echter over, waardoor we voor het eerst in deze play-offs een shootout-serie kregen.

Zinderende shoot-outs

En wat voor shootout-serie was het. De eerste van Terrance Pieters ging meteen mis, en bij de derde inzet van Bloemendaal raakte Harte geblesseerd. Joren Romijn moest koud van de bank het veld in en keerde meteen de poging van Bovendeert. De invulkeeper werd een nog grotere held voor de thuisploeg toen hij de tweede shoot-out van Croon keerde. Jonas de Geus had de winnende op z’n stick, maar schoot uiteindelijk over. Een misser van Bjorn Kellerman werd Kampong uiteindelijk fataal. De spits had bolle kant gemaakt, waardoor zijn poging de mist inging en zijn gehavende ploeg op achterstand staat in deze dampende finalestrijd.

Thierry Brinkman was met twee treffers belangrijk voor Bloemendaal in de lange serie shoot-outs. Foto: Koen Suyk

Lees hieronder de live updates terug van de enerverende topper op de Klapperboom in Utrecht.


40 Reacties

 1. ruud-stork

  Als Rotterdammert: Hup Bloemendaal 🥳speelt zoveel mooier hockey.

  1. luchtisblauwgrasisgroen

   🧡

  2. selectielieveheersbeestje

   Ha Juistja, helemaal waar! Hup Bloemendaal. Kampong moet zaterdag maar ductape voor de mondjes mee nemen. Maar al dat gezeur begint op de bank.💚

 2. observer

  Waarom speelt Pieters met een horloge om?

  1. nic-vis

   Hij moet zo met de bus mee

 3. nic-vis

  Die jingle bij de strafcorner mag ook best anders. Vreselijk

 4. kunstgrasisnep

  Toch wel een briljante strafcorner voor de hockeygenieter

 5. DeNestor

  Ben ik nou gek of staat Kellerman bij beide cornergoals in de cirkel als de corner genomen wordt? Dit mag toch niet?

 6. IlseSmit

  Hoe kan het dat er “publiek” op de tribune zit (aan de camera-kant)?

 7. MIck

  Dat is dan wel inconsequent als je de Wijn geel geeft moet je dat ook bij T Brinkman doen

  1. luchtisblauwgrasisgroen

   Nogal een verschil tussen de overtredingen... De Wijn was bewuste obstructie.

  2. triple-double

   Onzin. Duidelijk een overtreding van te voren en daarna een onwijs domme overtreding van de wijn. Als je terug kijkt naar de overtreding van Bovendeert zie je bewust de schouder erin zetten en naar Balk kijkt. Geel voor beide was 100% terecht

 8. MIck

  Oei laat Kampong het hier liggen.

 9. luchtisblauwgrasisgroen

  Wat een thriller! 🧡🧡🧡

 10. MIck

  @luchtisblauwengrasisgroen, beide acties hadden een gele kaart moeten zijn dit was gewoon inconsequent.

 11. kunstgrasisnep

  Misschien de video-ref gebruiken om scheidsrechterlijke missers te corrigeren. Toch wel wat dubieuze beslissingen die veel effect op de wedstrijd hadden en het liet uitlopen op een matig eind met een gelukkige winnaar. Jammer dat er hierdoor in de volgende wedstrijd niet de sterkste opstellingen tegenover elkaar staan.

  1. luchtisblauwgrasisgroen

   De overtreding van De Wijn was overduidelijk een gele kaart..

  2. kunstgrasisnep

   ‘T was eerst shoot van van der Drift, daarna hield de Wijn vast. De eerste overtreding telt en hier had dus die video ref op moeten ageren omdat dit dus een misser van van t Hek is die grote impact heeft. Hij kon t misschien niet goed zien maar dan juist inschakelen. Dan ben je een grote scheidsrechter.

  3. hockey12345

   Luchtisblauwgrasisgroen kan alleen maar pro-bloemendaal denken dus verwacht niet dat hij iets toe gaat geven

 12. MIck

  Klopt net zoals Brinkman een terechte gele kaart had moeten hebben

 13. Mark Bouwman

  Bloemendaal wint terecht. Je wint altijd "terecht". Je doet dan toch "iets" in het spel beter dan een tegenstander. Zeker in de cirkel. Het is geen, door tien specialisten beoordelende, "jury" sport.

  1. stekel

   Ik zag Oltmans al met verongelijkt gezicht😂. Die heeft zijn tekst voor zaterdag middag al klaar.. ‘’we waren beter, scheidsrechter(s) maakte fouten in 1e wedstrijd en daardoor zijn wij benadeelt en is Bloemendaal kampioen.. benieuwd of de NOS en/of Hockey.nl dat uitzend of gaat voor een leuk interview met de dan winnende coach

  2. triple-double

   Shoot-outs is iets wat je heel vaak traint en op het moment zelf is het toch een groot gedeelte ‘geluk’. Je hebt een plan en daar valt in paar seconde niet van af te wijken. Vind dat je daarop niet een beslissing kunt maken of het terecht is of niet.

 14. unplugged

  Eén ding staat voor mij vast : het was technisch en tactisch een hele matige pot hockey .

 15. jobe

  En we kunnen de discussie Bovendeert en Pieters sluiten. Wat een matigheid. Die kosten ons medailles ipv dat ze opleveren. Nog lachwekkender is dat deze twee ook nog eens vooraan in de rij staan voor een shootout. Pieters zijn eerste balcontact was in kwart twee bij een lange corner. Gelukkig heeft Max gekeken. Die weet het nu zeker.

  1. luchtisblauwgrasisgroen

   Ze hebben as Zaterdag een herkansing, beiden kunnen stuk beter.

 16. Alsjeopgoalmiktkanjenooitmissen

  Hoe apart is dit! KNHB / scheidsrechters / officials willen dat iedereen met bitje speelt... bloemendaal spelers die dit niet hadden moesten dus als nog bitje halen om te mogen spelen. Okay ik ben zeker voor het bitje en goede zaak! Maar ga dan even naar dames hockey kijken.... al die dames bij Amsterdam en Den Bosch hebben kettingen om met hartjes en andere aparte dingetjes en ook allemaal oorbellen in en dan heb ik het niet over knopjes maar gewoon ringen etc... dit mag dus dan wel gewoon?? KNHB???? Lekker dan.. bitje moet (terecht) maar oorbellen en ketting uit en af hoeft niet? Denk dat als je dikke oorbel in hebt en een klap op krijgt dat knopje keurig in je hersenpan verdwijnt.... lijkt me goed standpunt bij volgende wedstrijd om alle dames die op het veld staan oorbellen uit en kettingen etc af! En natuurlijk bitje in!! KNHB??? HOVKEY.nl misschien even een punt van maken???

  1. brammartens

   Gewoon groene kaart als de scheids ziet dat je geen bitje in hebt. Is het snel klaar.

 17. annemarie-brouwer

  Bij het sproeien moesten de toeschouwers naar de bovenste rijen op de tribune vluchten. Toeschouwers? Zaterdag ook? Lijkt me leuk.

  1. marit-babijn

   Er waren geen toeschouwers aanwezig. Alleen directe familieleden van spelers, pers en staf mochten het terrein op.

 18. Runa Honig

  Wat is iedereen negatief. Vond het best een vermakelijke pot. Met als uitblinker een Belg. Wat is die Van Dooren goed zeg. Dat Sander de Wijn zo slecht speelde was vooral de verdienste van Bloemendaal, die hem met name de eerste helft geen ruimte gaf om op te komen. Daardoor ging de snelheid uit het spel van Kampong en was Kellerman ook minder gevaarlijk.

 19. misha-van-oostveen

  In vergelijking met de Dames pot (zo slecht) leek dit nog wel ergens op. Je wordt alleen gek van het feit dat iedere beslissing van de scheidsen door de spelers wordt ‘aangevochten’. Niet te doen voor de scheidsrechters. Het ziet er naar uit dat beide nummers 1 vd reguliere competitie kampioen worden. Is ook terecht. Op naar het weekend! 👍


Wat vind jij? Praat mee...