Hoofdklasse krijgt met Kampong-Bloemendaal clash der giganten

Kampong en Bloemendaal gaan vanaf Hemelvaartsdag in een best-of-three uitmaken wie de landskampioen van de Tulp Hoofdklasse Heren wordt. Na de 0-3 zege in het eerste duel, won Kampong zaterdag in Utrecht ook de tweede halve finale van Rotterdam met 1-0 door een treffer van Ties Ceulemans.

De Hoofdklasse Heren krijgt daarmee de verwachte en misschien ook wel gehoopte clash tussen de twee torenhoge favorieten. Beide teams bulken van de internationals en kwalificeerden zich ook als de nummers een en twee in de reguliere competitie. De strijd der giganten begint donderdag op de Klapperboom in Utrecht.

Rotterdam had maar wat graag ook in die eindstrijd gestaan of in ieder geval zondag een derde wedstrijd in de halve finale gespeeld. Zwaar teleurgesteld zakten de witgroenen na het laatste fluitsignaal naar de grond. Er werd gevloekt, gescholden en met sticks gegooid. Alles hadden ze er zaterdag aan gedaan, nadat woensdag in eigen huis het eerste duel op een sof was uitgedraaid.

Edgar Davids-bril

Rotterdam moest het zaterdag opnemen tegen Kampong waar Jip Janssen de meest opvallende verschijning tussen de lijnen was, getooid met een Edgar Davids-bril op. Het strafcornerkanon raakte in de thuiswedstrijd tegen Bloemendaal zwaar geblesseerd. Nadat een bal van de stick van Florian Fuchs schoot, kreeg Janssen de bal vol op zijn linkeroog. Hij werd onmiddellijk naar het ziekenhuis gebracht waar de artsen vreesden voor zijn gezichtsvermogen. Janssen kreeg een week lang verplichte bedrust voorgeschreven en moest zittend slapen.

Jip Janssen maakte zijn rentree met beschermende bril. Foto: Bart Scheulderman

Het eerste playoff-duel zag Janssen weonsdag nog thuis via de livestream op de bank, zaterdag had Roelant Oltmans weer een plekje voor de verdediger ingeruimd in de ploeg, die het moest stellen zonder de geblesseerden Robbert Kemperman, Silas Lageman en Boet Phijffer. Good-old Philip Meulenbroek maakte daarom maar weer eens zijn opwachting.

Turbo’s

Al direct in de openingsfase werd duidelijk dat dit een andere wedstrijd zou worden dan woensdag. Toen was Kampong vanaf het eerste fluitsignaal de bovenliggende ploeg. Nu was de strijd veel meer in evenwicht. Bij Rotterdam draaiden voorin Thijs van Dam en Tjep Hoedemakers hun turbo’s vol open, strooide Jeroen Hertzberger kwistig met passjes en zette Justen Blok achterin de lijnen uit.

Samen met de typische Rotterdamse ‘niet lullen maar poetsen instelling’ zorgde dat ervoor dat Kampong vol aan de bak moest. Dat is de Utrechtse formatie, die bol staat van de internationals, wel toevertrouwd. Met name het ijzersterke duo Sander de Wijn en Lars Balk zorgde ervoor dat Kampong schadevrij de eerste fase door kwam en de thuisploeg daarna steeds beter in het spel kwam.

Tjep Hoedemakers kan het bijna niet geloven dat hij voor een leeg Kampong-doel over de bal maaide. Foto: Bart Scheulderman

Kampong kreeg ook de eerste corner van de wedstrijd. Met Jip Janssen op de bank, mocht Martijn Havenga aanleggen. Zijn inzet werd eruit gelopen. Ook de tweede mogelijkheid was voor de thuisploeg. Jonas de Geus tikte de bal vanuit een lastige hoek naast.

Aan de andere kant zocht Rotterdam naar een gaatje, dat voor het eerst werd gevonden door Guus Jansen die een corner haalde. Ook bij de gasten zat met Hertzberger kanon nummer een op de bank. Hoedemakers legde daarom aan, maar David Harte had weinig moeite met de lage inzet.

Wat volgde was een lekkere fase waarin het spel op en neer golfde en voor elke meter werd gestreden. Zonder volle tribunes en een fijn zomers zonnetje ontbrak misschien buiten het veld de playoffs-sfeer, maar binnen de lijnen was het volop game on. Meer dan een slecht gestopte strafcorner voor Kampong leverde dat aan kansen verder niet op.

Spel golfde op en neer

In het tweede kwart ging er zo mogelijk nog een schep bovenop. Het spel golfde op en neer en nu creëerden beide ploegen wel kansen. Eerst tipte Olivier Hortentius de bal net naast het doel van Harte. Aan de andere kant keerde Derk Meijer een schot van Bjorn Kellerman.

De strijd om de bal tussen Jasper Luijkx (Kampong) en Timo Goor (Rotterdam) in de halve finales van de play-offs om de landstitel in de Tulp Hoofdklasse Heren. Foto: Bart Scheulderman

De beste kans was voor Hoedemakers, die na een gave actie van Jansen de bal voor het intikken had. De aanvaller leek echter zo van de kans te schrikken, dat hij vrij voor het doel volledig over de bal maaide. Het bleef daardoor opmerkelijk genoeg 0-0 na twee kwarten.

Na de rust veranderde het spelbeeld. Waar in de eerste kwarten Rotterdam vaker de bal had, nam nu Kampong het heft stevig in handen. De ploeg van Albert Kees Manenschijn werd teruggedrongen rond de eigen cirkel en kwam er nog slechts mondjesmaat uit. Elke potentiële counter werd er al snel uitgehaald, waarna de blauwe hockeymachine weer ten aanval trok richting het doel van Meijer. Tot veel kansen leidde dat offensief van Kampong niet. Kellerman was in de cirkel bijzonder actief, maar de international ontbeerde wat geluk en raffinement voor het doel.

Derck de Vilder knuffelt doelpuntenmaker Ties Ceulemans in de tweede wedstrijd van de halve finales van de play-offs tussen Kampong en Rotterdam. Foto: Bart Scheulderman

Fortuin

Er was uiteindelijk in het vierde kwart wat fortuin nodig om de ban te breken. De sterk spelende Lars Balk ramde de bal in de cirkel, Mats Gruter kreeg hem tegen zijn stick waarna de bal richting de lange hoek rolde. Daar gaf Ties Ceulemans de bal nog een laatste tik. Het was de vraag of dat voor of achter de lijn was, maar Ceulemans kreeg de treffer toegekend: 0-1.

Rotterdam probeerde het na die tegenvaller echt nog wel, maar Kampong gaf bijna niets meer weg. Een corner kregen de havenstedelingen nog. Maar in twee pogingen kwam Hertzberger niet tot een echte doelpoging waardoor de Kampong won. Rotterdam hield een EHL-ticket over aan de play-offs, de hockeyliefhebber krijgt vanaf donderdag de clash der giganten om de landstitel.


Lees hieronder het liveblog terug met alle hoogtepunten van de tweede wedstrijd in de halve finales van de play-offs tussen Kampong en Rotterdam


20 Reacties

 1. BramFransen

  Zou die Kellerman weten dat er meer mannen voorin staan. Wat een egotripper

  1. triple-double

   Ik vind het wel een boeiend schouwspel wat Kellerman vandaag speelt. 1e 2 kwarten veruit de gevaarlijkste man met acties en dreiging richting de goal. En je weet dat Ceulemans (zoals nu weer) een neusje heeft voor de juiste plek voor de goal voor tips,intikkers. 3e kwart ben ik met je eens, veels te egoïstisch

  2. Eelco Houwink

   Klopt, iedere andere coach dan Oltmans zou hem al lang gesensibiliseerd hebben ten gunste van jongere combinatie hockeyers. Waar Kemperman wel in meekan. Nu moeten die hun balletje inleveren bij Kelderman en kunnen dan klaar gaan staan om te applaudisseren. Alleen de Vilderloopt nog wel mee omdat het zijn grote neef is

 2. jonathan

  Geen leuke wedstrijd om te zien. Veel duw en trekwerk van beide kanten. Irritant veel appelleren van Kampongspelers en zelfs Oltmans doet daar aan mee. Had gehoopt op winst voor Rotterdam zodat er morgen nog een hockeywedstijd te zien zou zijn, maar dit levert geen plezier voor een objectieve hockey liefhebber.

  1. christiaan-loeber

   Behalve dat ze bij een rugby wedstrijd wel respect hebben voor de tegenstander en de scheidsrechters. Ik vind dat geappelleer een vreselijk voorbeeld voor de jeugd.

  2. sachab

   Pieters kan ook alleen maar duwen zeg, verder niets van gezien. Heel irritant steeds die onderarm in de rug van tegenstander en dan in cirkel bal niet tegen krijgen(corner tegen). Onbegrijpelijk dat die jongen geslecteerd is voor Oranje!

 3. ronald

  Err wordt wel (op een paar kleine foutjes na, maar daar is niks mis mee) lekker gefloten!

 4. dragoncl

  En wat was er met de corner(stop) aan de hand?

 5. MIck

  Kampong wint door luckygoal die er volgens mij ook inzat zonder dat Ceulemans hem op de doellijn aantikt. Mooie finale die we krijgen tussen de 2 beste ploegen van de competitie

 6. NAL

  Geef mij maar het format in Duitsland: de Final Four in één weekend. Fantastische wedstrijden (met herhalingen) en een uitstekende oefening voor de internationals: alles wordt beslist in één wedstrijd.

  1. 073

   Ja en doe ook kwart finales das nog dikker snapte

  2. tiemezegelink

   Voor het hockey moest je vandaag ook in Duitsland zijn: Bij de heren vandaag: Rot-Weiss Koln - Berliner HC (6-4), BHC stond 2-4 voor, krijgen zo’n tien minuten voor het einde van de wedstrijd binnen 1 à 2 minuten drie doelpunten tegen, waarvan twee goals uit een strafbal. Zuur voor het BHC van Rein van Eijk, maar een mooie overwinning voor Mink vd Weerden en Pasha Gademan. Morgen de finale: RWK - Mannheimer HC/HTC Uhlenhorst

 7. unplugged

  Matige pot Hockey en Ceulemans raakte volgens mij de bal helemaal niet . Bloemendaal zal er wel wat meer van brouwen Donderdag .

  1. triple-double

   Bloemendaal was ook matig vandaag, alleen uiterst effectief

 8. MIck

  Maar Bloemendaal op 70 procent komt geen moment in de problemen vandaag

 9. jonathan

  Misschien zou hockey.nl een interview met Jip Jansen kunnen regelen?? Vandaag enkele minuten op het veld gezien, weinig actie, voorzichtig maar wel aanwezig. Gezien het behoorlijke letsel natuurlijk te begrijpen, maar zou best eens willen weten hoe het met hem is.

 10. w.j.arriens

  Geen enkele derde wedstrijd en een voorspelbare finale. De sterken worden sterker en de zwakken zwakker. Saai wordt het op deze manier waarbij de paar topteams alle beste spelers naar zich toe halen. Bv. de beste twee spelers van Almere naar Kampong, waar ze er niet zo hard aan hoeven te trekken als bij Almere. Bij K. hebben ze waterdragers, en dat zal ten koste gaan van hun progressie. Natuurlijk willen zij als tophockeyer "ook wel eens" kampioen van Ned worden. Maar, die kick halen ze toch in elke wedstrijd van Ned XI, EK, WK en OS? Op deze manier gaat het algehele peil van tophockey in Ned achteruit en wordt het een stuk minder spannend.

 11. NAL

  Kampong speelt al jaren robothockey (in alle geledingen). Het is maar waar je voor kiest...


Wat vind jij? Praat mee...