Pinoké geeft debuut in play-offs glans met zege in spektakelstuk

Pinoké heeft een geweldig debuut in de play-offs van de Tulp Hoofdklasse Heren bekroond met een overwinning in de eerste wedstrijd in halve finale tegen Amsterdam. In vol Wagener Stadion eindigde een heerlijke hockeyduel in 2-2, waarna de Steekneuzen de noodzakelijke shoot-outs wonnen met 3-4.

Nadat doelman Hidde Brink de laatste shoot-out van Trent Mitton had gepakt, barstte er in het Wagener Stadion een waar feest los. De spelers van Pinoké vlogen op hun goalie af en werden achtervolgd door honderden Pinoké-fans die hun helden bejubelden alsof ze de landstitel al hadden behaald. Onder luid applaus verlieten ook de hockeyers van Amsterdam het stadion. Ook zij hadden zondag een bijdrage geleverd aan een waar spektakelstuk, dat zaterdag bij Pinoké een tweede episode krijgt.

Pinoké snakte jaren naar deelname aan de play-offs. De afgelopen seizoenen waren de Steekneuzen er dichtbij, maar strandden ze in de slotfase. Ze gaven echter niet op en werden dit seizoen beloond voor hun doorzettingsvermogen en investeringen in de selectie met een tweede plek. De eerste deelname aan de play-offs werd bij Pinoké luid bejubeld. Het verleden leert dat die eerste kennismaking voor debutanten vaak uitdraait op een deceptie. De vreugde over het überhaupt bijwonen van de hoogmis van het Nederlandse clubhockey is zo groot, dat de spelers doorgaans na twee halvefinaleduels al op vakantie kunnen.

Vreugde bij Jannis van Hattum, Texas Bukkens en Marlon Landbrug. Foto: Bart Scheulderman

Van die debutantenkriebels hadden de spelers van Pinoké zondag geen last. De Steekneuzen schoten uit de startblokken. Het was de eerste minuten eenrichtingsverkeer naar het doel van Joren Romijn. Binnen drie minuten was daar de eerste grote kans: een strafcorner. Daarvoor heeft Pinoké de beste scherpschutter ter wereld achter het kanon staan: Alexander Hendrickx. Diens eerste poging eindigde op de klomp van Romijn. Geen treffer, maar de toon was gezet. Amsterdam wist dat het maximaal moest presteren om na drie jaar van afwezigheid in de play-offs zicht te behouden op de landstitel.

Outsider

Dat de ploeg van Alexander Cox als gevaarlijke outsider voor de titel wordt beschouwd, dankt de coach onder andere aan de Australisch aanvaller Trent Mitton. Die scoorde in de competitie al zestien keer en opende nu ook de score. Al gaan de credits van die treffer ook voor een groot deel naar Valentin Verga, die met een heerlijke no look-pass Mitton vrijspeelde in de cirkel. De aanvaller pushte de bal heel bekeken in de lange hoek. Door een lichte aanraking van de stick van Hendrickx was goalie Hidde Brink kansloos.

Zo stond het 1-0 halverwege het eerste kwart. De domper voor Pinoké werd een minuut later gevolgd door de eerste strafcorner voor Amsterdam. Opnieuw was het een duel tussen Mitton en doelman Brink. Ditmaal kwam de goalie als winnaar uit de strijd. Maar de toon was gezet in een duel tussen de twee ploegen die er in de competitie ook al driftig op los scoorden tegen elkaar. Amsterdam won in oktober met 6-3. De return, een dikke maand geleden, eindigde in 4-4.

Trent Mitton viert zijn treffer voor Amsterdam tegen Pinoké in de eerste wedstrijd in halve finales van de play-offs. Foto: Bart Scheulderman

Ook nu speelden beide teams in het eerste kwart weer vol op de aanval. Pinoké kreeg nog kansjes via Niklas Wellen en Dennis Warmerdam, maar tot goals leidde dat niet.

Gelijkmaker

Daar kwam direct aan het begin van het tweede kwart verandering in. Pinoké nam een vrije slag snel, waarna de bal terecht kwam bij aanval aanvoerder Jannis van Hattum. Die aarzelde geen moment en haalde hard uit: 1-1. Het luide gejuich dat na de gelijkmaker opsteeg van de tribunes van het Wagener Stadion maakte duidelijk dat er heel wat fans van de blauwhemden de oversteek in het Amsterdamse Bos hadden gemaakt.

Met een droge knal tekende Jannis van Hattum voor de gelijkmaker van Pinoké tegen Amsterdam in de eerste wedstrijd in de halve finales van de play-offs. Foto: Bart Scheulderman

In de heerlijke voorjaarszon genoten de duizenden aanwezigen van een heerlijke pot hockey, waarin beide ploegen zich van hun beste kant lieten zien. Pinoké werd sterker en sterker. De gasten kregen ook wat mogelijkheden, maar het geslepen Amsterdam loerde op kansjes. Met succes. Mirco Pruyser haalde halverwege het tweede kwart een corner. De manier waarop de ervaren aanvoerder dat vierde, was veelzeggend over het vertrouwen dat hij heeft in de Amsterdamse cornernemers. Naast Mitton beschikt Amsterdam over Luke Dommershuijzen, die zich dit seizoen tot een absoluut wapen heeft ontwikkeld. De jongeling zag zijn eerste corner stranden op een Pinoké-voet, de tweede vond ongehinderd zijn weg naar de plank: 1-2.

Hockeyfeest

Daar bleef het bij voor de rust, maar in het derde kwart ging het hockeyfeest vrolijk verder waarbij Pinoké de voortrekkersrol nam. Nadat Warmerdam al snel een waarschuwingsschot had gelost, was het de beurt aan Hendrickx. Vier pogingen kreeg hij. De laatste werd luidt bejubeld door de Pinoké-fans, maar ging toch echt naast in plaats van in het doel. Nul uit vijf, dat zijn de Steekneuzen niet gewend van hun wereld- en olympisch kampioen.

De ploeg van Jesse Mahieu liet zich niet uit het veld slaan door die tegenvaller, maar draaide de duimschroeven nog wat verder aan. Amsterdam kreunde en steunde, ramde soms uit pure wanhoop de bal lukraak naar voren, maar die kwam steevast per kerende post retour. Warmerdam kreeg een grote kans. De aanvaller ramde de bal uit de lucht, maar Romijn redde geweldig. De goalie kreeg een paar minuten later zelfs nog een boks en knuffel van ploeggenoot Mitton, toen de spelers de koppen bij elkaar staken in de twee minuten rust voor de start van het vierde kwart.

Met een schitterende knal zet Dennis Warmerdam de 2-2 op het bord tijdens de eerste wedstrijd in de halve finales van de play-offs tussen Amsterdam en Pinoké. Foto: Bart Scheulderman

De apotheose van het boeiende duel werd eenrichtingsverkeer naar het doel van Romijn, die rond de cirkel een witte muur had opgebouwd. Daar beuken de buren met volle kracht op. Pinoké kreeg kansen, kreeg corners, maar lange tijd kwamen er niet meer dan haarscheurtjes in het bouwwerk. Tot ruim drie minuten voor tijd Pinoké na wat discussie nog een corner kreeg. Hendrickx pushte, de bal ging omhoog, Wellen tenniste de bal op de paal, waarna Warmerdam zijn hele hebben en houwen erin gooide en de bal over de lijn duwde. Bij de Steekneuzen werden ze gek en op de tribune leidde de gelijkmaker tot doldwaze taferelen.

Shoot-outs

Voor wie dacht dat daarmee het spektakel voorbij was, had het mis. Want in de laatste minuten drong Amsterdam nog aan en kreeg een strafcorner. De variant ging erin via Pruyser, maar arbiter Van ’t Hek keurde de treffer af. Na het nodige duw- en trekwerk kregen de beide aanvoerders geel en moesten shoot-outs de beslissing brengen.

Daarin trok Pinoké uiteindelijk aan het langste eind. Volgende week zaterdag in eigen huis kan de ploeg van Mahieu het karwei al afmaken. Het belooft een nieuw spektakelstuk te worden om nu al naar uit te kijken.

Pinoké-keeper Hidde Brink wordt na afloop van het duel met Amsterdam geknuffeld door Lukas Sutorius. Foto: Bart Scheulderman

Trent Mitton (Amsterdam) mis 3-4

Lees hieronder de hoogtepunten terug van de eerste wedstrijd in de halve finales van de play-offs tussen Amsterdam en Pinoké