Tjep Hoedemakers schiet Rotterdam in laatste minuut naar finale

In een juweel van een wedstrijd heeft Rotterdam zich tegen Bloemendaal in het hol van de leeuw gekwalificeerd voor de NK-finale. De underdog deze play-offs schakelde op Tweede Pinksterdag topfavoriet Bloemendaal uit met een 3-1 winst. Zaterdag was de heenwedstrijd geëindigd in 2-1 voor Bloemendaal. Tjep Hoedemakers maakte het beslissende doelpunt in de laatste minuut.

Ze beukten al minutenlang op de poort bij Bloemendaal. Rotterdam zocht en dicteerde in de slotfase, waarin ze tien minuten met een speler meer stonden door een gele kaart van Bloemendaal-verdediger Jasper Brinkman. Er kwam nog een kans, 25 seconden voor tijd. Een voorzet vanaf de rechterkant van Guus Jansen, die half gekraakt werd. De bal stuiterde en uit de draai schoot de compleet vrijgelaten Hoedemakers binnen.

Daarna was het nagelbijten voor Rotterdam, dat zelfs nog een corner tegen kreeg. Omdat ze die laatste poging van Bloemendaal overleefden, vlogen na afloop de sticks in de lucht. Ze waren uitzinnig bij Rotterdam. Konden hun ogen niet geloven. Ondertussen spatte het ongeloof van de gezichten van Bloemendaal, waar Thierry Brinkman en Arthur Van Doren opeens hun laatste wedstrijd hadden gespeeld.

De overwinning op Bloemendaal is een verrassing. Als nummer vier van de reguliere competitie begon Rotterdam als outsider aan de play-offs. Rotterdam gaat komende zaterdag en zondag in de NK-finale op jacht naar de tweede landstitel in de clubgeschiedenis. In 2013 werd Rotterdam voor de eerste keer landskampioen. De laatste keer dat Rotterdam in de NK-finale stond was in 2017. Vorig seizoen werd Rotterdam uitgeschakeld in de halve finale door Bloemendaal.

Een balende Floris Wortelboer na de verloren halve eindstrijd. Foto: Koen Suyk

De Rotterdamse storm

Als hockeyliefhebber hoop je dat elke wedstrijd begint zoals Bloemendaal–Rotterdam maandag begon. Rotterdam, dat door de 2-1 nederlaag van zaterdag het mes op de keel had, trapte direct het gaspedaal in. Binnen een minuut legde Jeroen Hertzberger aan voor een sleeppush, die eruit werd gelopen. Via Olivier Hortensius scoorde Rotterdam in de derde minuut alsnog. Hij werd diep gestuurd door Joaquin Menini en schoot met zijn backhand raak. International Jorrit Croon van Bloemendaal was Hortensius helemaal uit het oog verloren.

Vervolgens slaagde Bloemendaal erin de Rotterdamse storm te beteugelen. Tijdelijk dan. De Mussen kregen al vroeg drie corners, die niet werden verzilverd. Bloemendaal raakte bovendien de videoreferral kwijt. Videoscheidsrechter Sophie Bockelmann stelde vast dat Rotterdam-speler Jesse van Minde als uitloper geen shoot had gemaakt, terwijl op de beelden duidelijk te zien was dat dit wél het geval was. Bloemendaal voelde zich bestolen.

Nog altijd in het eerste kwart haalde de ploeg van Rick Mathijssen opnieuw corner op corner. Bij de zesde poging werd gekozen voor de afschuif op Brinkman. Hard vuurde hij een schot over de grond af, waarna Wiegert Schut zijn stick op de grond legde en de 1-1 binnen tipte. Het Kopje ontplofte.

Thierry Brinkman speelde zijn laatste wedstrijd bij Bloemendaal. Foto: Koen Suyk

Wachten op de beslissende goal

Een fractie later was er opnieuw een cruciale rol weggelegd voor Brinkman, toen hij met zijn stick een Rotterdamse strafcorner van de lijn haalde. Hij gooide zijn masker weg en vierde het met een oerkreet die uit zijn tenen kwam. Maar Rotterdam bleef jagen op een doelpunt. Kort na een gemiste strafcorner van Jeroen Hertzberger scoorde Rotterdam de 1-2. Het was opnieuw Menini die de assist gaf, deze keer op Dylan Lucieer die de bal binnengleed. Over twee wedstrijden gezien was de stand nu gelijk (3-3).

In het derde kwart was er lange tijd minder vermaak. Het was Bloemendaal dat het meeste gevaar stichtte. Een schot van Arthur Van Doren ging via een Rotterdamse stick naast. Casper van Loon schoot over het doel van Rotterdam-keeper Derk Meijer. Toen Rotterdam de enige strafcorner van het derde kwart haalde, barstte het spektakel weer los. Het was keeper Maurits Visser te danken dat Rotterdam niet scoorde uit de rebound. Vroeg in het vierde kwart redde keeper Derk Meijer op de zevende strafcorner van Bloemendaal. Het was wachten op het beslissende doelpunt van één van beide teams.

Rotterdam viert zijn eerste finaleplaats sinds 2017. Foto: Koen Suyk

De hectiek van de slotfase

Om de angel uit een Rotterdamse aanval te halen, maakte Brinkman een dure overtreding op Olivier Hortensius, waarvoor hij bestraft werd met geel. Tien minuten moest hij naar de kant, waardoor Bloemendaal het restant van de wedstrijd (tien minuten en achttien seconden) moest uitspelen met tien minder.

Juist toen Rotterdam dit overtal had, kreeg Tjep Hoedemakers groen door een overtreding op Floris Wortelboer. Daardoor was het twee minuten tien tegen tien. Precies in die periode haalde Bloemendaal een corner. Rotterdam stapte echter naar de videoscheidsrechter en kreeg gelijk. In plaats van op zijn voet kreeg Menini de bal op zijn stick. Drie minuten voor tijd was Rotterdam dichtbij een doelpunt. Jorrit Croon haalde de bal in een scrimmage van de lijn.

Met nog één minuut op de klok haalde Rotterdam een strafcorner. Hertzberger pushte de bal op de voet. Rotterdam kreeg nóg een corner, maar die ging naast. Met minder dan een halve minuut te gaan viel het doelpunt toch. De winnende van Hoedemakers die de eerste finaleplaats van de Rotterdammers opleverde sinds 2017.

Lees hieronder de hoogtepunten terug van de tweede en beslissende wedstrijd van de halve finales in de play-offs tussen Bloemendaal en Rotterdam.