Bloemendaal via Rotterdam en zinderende hockeyshow naar finale

De mannen van Rotterdam strijden niet meer mee om de landstitel. In de halve finales van de play-offs legde de ploeg van coach Robin Rösch het zondagmiddag af tegen Bloemendaal. Na de 1-2 nederlaag in het heenduel ging Rotterdam in een heerlijke return met 4-3 ten onder. Bloemendaal neemt het hierdoor, net als vorig jaar, in de finale op tegen Pinoké. En passant plaatsten De Mussen zich voor de EHL van komend seizoen.

Daarmee kwam er een einde aan een prachtjaar van Rotterdam. Eentje die de groen-witte brigade weer op de kaart zette. Het allerbeste medicijn tegen het ‘snel-vergeten-seizoen’ van een jaar eerder. Met de wrange nasmaak van de negende plaats van jaargang 2021-2022 werd met het bereiken van de play-offs definitief weggespoeld.

Rotterdam vlamde dit seizoen weer en kon zich dankzij hun supersnelle aanvallen weer meten met de beste teams van het land. Ze waren de meest productieve ploeg van de reguliere competitie. Aan de hand van hoofdklassetopscorer Jeroen Hertzberger werd het play-offticket al twee speelrondes voor het einde veiliggesteld.

Zestig minuten regelrechte reclame voor het hockey

Maar in die play-offs moest de kampioen van 2013 dus zijn meerdere erkennen in Bloemendaal. De basis voor die uitschakeling werd donderdag al gelegd, toen Rotterdam met 1-2 verloor van Bloemendaal. Beter gezegd: ze stonden na zestig minuten op een achterstand.

En die maakte Rotterdam (uiteindelijk) niet meer goed. Maar echt, wat een prachtrol speelden ze vandaag in een wedstrijd die zestig minuten regelrechte reclame voor het hockey was.

Waar de heenwedstrijd echt even op gang moest komen, was de return van de eerste minuut eentje op vol op puntje van de stoel te gaan zitten. En daar vooral niet meer vanaf te komen. In de eerste zestig seconden kreeg Bloemendaal de eerste kans van de wedstrijd en versierde Rotterdam z’n eerste corner. Het bleek voorbode voor een waar hockeyfeest. Dat was al in gang in gezet door de feestelijke sfeer op Bloemendaal. Een volgepakt huis, supporters met fakkels op het dak en een bbq-geur die aan heerlijke zomeravonden doet denken.

Oren en ogen tekort

Maar de slingers werden toch echt opgehangen door de mannen op het veld. Alle duizenden aanwezigen op ’t Kopje kwamen oren en ogen tekort om alle hoogtepunten mee te krijgen.

We doen een bescheiden poging.

De openingstreffer van Tim Swaen viel, ook geheel passend in de wedstrijd uit een countercorner: 1-0. Eentje die dus ontstond uit de aanval van de tegenstander.

De eerste helft stond bol van die vlijmscherpe uitvallen. De een nog mooier dan de ander. Rotterdam versierde daardoor binnen twintig minuten vijf corners. De laatste van deze serie leverde een goal (1-1) op via Pepijn van der Heijden, die zich dit seizoen presenteerde als een prima stand-in van Jeroen Hertzberger.

Na rust controle Bloemendaal

Rotterdam had in het begin van kwart twee Bloemendaal bij de strot en drukte door. Nadat Olivier Hortensius al een grote kans kreeg, volgde vlak daarna een strafbal – Roel Bovendeert kreeg de bal op de lijn tegen zijn lijf. Hertzberger pushte ‘m strakker dan strak in de kruising: 2-1. Rotterdam stond daardoor opeens op gelijke hoogte, gemeten over beide duels.

Maar die ‘overallstand’ bleef maar vijf minuten op het bord staan. Want toen bracht Arthur Van Doren het scorebord in beweging, uit de volgende corner van Bloemendaal. De Belg smashte een mislukte variant prachtig binnen, waardoor er weer een orkaan van geluid losbarstte op het complex van zijn club.

Na die zinderende eerste twee kwarten waarin beide teams niets voor elkaar onder deden, nam Bloemendaal de touwtjes weer wat strakker in handen. Die grip werd snel beloond met de 3-2, uit opnieuw een corner. Weer was het Van Doren die trefzeker was, ditmaal via een rake flats. Bloemendaal gaf stukken minder kansen weg en elimineerde Rotterdam, zoals dat ook in het eerste kwart van het heenduel gebeurde.

De storm in Q4 en weer een cornergoal

Het ging natuurlijk nog stormen. Steijn van Heijningen bracht iedereen in het groen-wit naar het puntje van de stoel door bijna voor de 3-3 te zorgen. Bloemendaal-goalie Maurits Visser hield met een schitterende en vooral lenige redding de harde backhand van zijn collega-international uit het doel. Rotterdam stond zelfs vijf minuten met een man meer toen Swaen geel kreeg. Het leverde de 3-3 op van Hertzberger, zeven minuten tijd.

Met z’n elven kon Bloemendaal weer aan aanvallen gaan denken. En pijnlijk genoeg voor Rotterdam, was het weer heel snel raak aan de overkant. Roel Bovendeert was het eindstation van een nieuwe cornervariant, die de bevrijdende 4-3 opleverde voor Bloemendaal. Een schade die Rotterdam niet meer kon repareren. Zelfs niet op een dag dat zij lieten zien écht een topploeg te zijn.

Lees hieronder de hoogtepunten terug van de tweede en beslissende wedstrijd in de halve finales van de play-offs tussen Bloemendaal en Rotterdam.