Kampong deelt eerste tikkie uit aan Oranje-Rood in halve finale

Kampong heeft zaterdag het eerste tikkie uitgedeeld in de halve finale van de play-offs. De Utrechters wonnen voor eigen publiek met 1-0 van Oranje-Rood, door een vroege goal van Mats Marree. Oranje-Rood kreeg na rust de meeste kansen, maar kon niet voorkomen dat ze vandaag met een achterstand aan de return beginnen.

Meteen vlogen Jonas de Geus en Mats Marree op David Harte af. De doelman van Kampong pakte 25 seconden voor tijd een strafcorner, de allerlaatste kans van de wedstrijd van Oranje-Rood. De uitblinker bij de thuisploeg keerde de inzet vanaf de kop van Gijs van Merriënboer en zorgde voor een daverende opluchting bij de duizenden toeschouwers.

Het was het einde van de eerste ontmoeting tussen twee teams die elkaar van boven tot onder kennen. De afgelopen maand kwamen ze elkaar al twee keer tegen. Afgelopen zondag nog. Toen was het aftasten. Kaarten tegen de borst houden. Iedereen met lichte pijntjes sparen. En vooral geen informatie – zoals cornervarianten – prijs geven.

Het gebrul door het stadion

Toen, ook in Utrecht, was de topper een niemendalletje. Vandaag gingen al in de eerste minuut al alle remmen los. Het was veelzeggend dat Jonas de Geus direct na de afslag al aan een bloedsnelle solo begon, die eerste kans van de wedstrijd – een tip-in van Duco Telgenkamp – inleidde. Het publiek op de afgeladen Klapperboom stond op de banken. Het gebrul ging door het stadion.

En toen waren we pas 22 seconden bezig. De play-offs bij de mannen waren officieel begonnen.

Kampong was in de beginfase de meest aanvallende ploeg. Hockeyde met de blik naar voren, richting het doel van Pirmin Blaak. De doelman van Oranje-Rood stond de afgelopen weken vol in de belangstelling toen duidelijk werd dat hij na dit seizoen vertrekt bij de Eindhovenaren omdat hij niet meer unaniem eerste keus zou zijn. Een besluit dat even nadreunde bij de Brabantse selectie, die het afscheid absoluut niet aan zagen komen.

Blaak stond na zes minuten als versteend, toen Kampong de openingsgoal op de borden knalde. Een subtiel passje – met het puntje – van Jelle Phijffer belandde bij de vogelvrije Marree. Die nam de bal aan en beukte ‘m vol overgave in de kruising. Een unicum voor de middenvelder, die in de zomer overkwam van Schaerweijde. Hij maakte namelijk geen enkele goal in de reguliere competitie.

Schaken en schuiven

Toen dat beginoffensief van Kampong was beloond, was Oranje-Rood aan zet. Althans dat was ongetwijfeld de bedoeling bij de nummer twee van de Hoofdklasse. Maar het viel niet mee wat de bezoekers aanvallend op poten konden zetten. Vlak voor het einde van kwart één was er een spaarzaam momentje, toen Thijs Bams een prima voorzet produceerde aan de rechterkant van het veld. Thibeau Stockbroekx kwam in de doelmond net tekort om echt gevaarlijk te worden. De Belg is na het vetrek van goalgetter Sam Lane, die vlak na de winter geblesseerd wegviel bij de Eindhovenaren, de meest doeltreffende spits. Maar het zegt genoeg dat hij voor rust amper in het verhaal voorkwam.

Dat verhaal werd na – na dat heerlijke begin – vooral eentje van schaken en schuiven. Van wachten en voorzichtigheid. Dat beviel Kampong wel. De thuisploeg ging wat zuiniger hockeyen toen de voorsprong was genomen. OR was niet creatief en gedurfd genoeg om echt gevaarlijk te worden in de eerste helft, die daardoor steeds saaier werd.

Hoe de wedstrijd totaal veranderde

Gelukkig werd dat na de pauze he-le-maal anders. Het was alsof het publiek in Utrecht een andere wedstrijd kreeg voorgeschoteld en met name een ander Oranje-Rood. Het regende opeens kansen in het heerlijke zonnetje. Binnen vijf minuten namen Jelle Galema (tweemaal zelfs), Jamie van Aart en Gijs van Merriënboer het doel van de thuisploeg onder vuur.

Die laatste kans was de eerste corner van de wedstrijd, die net als al die andere mogelijkheden geen goal opleverde. Dat gold ook voor de drie corners die Jip Janssen vlak daarna mocht nemen. Zijn sleeppogingen werden allemaal gekeerd door Blaak. Aan de overkant had Harte opeens zijn handen vol aan de spitsen van OR. Galema haalde twee keer uit, maar beide keren bleek de Ierse reus onpasseerbaar.

De schroom hadden de bezoekers dus wel van zich afgegooid. Maar de beloning bleef achterwege. Ze zagen met pijn in het hart toe, hoe Kampong in het laatste kwart by far de gevaarlijkste ploeg was. Telgenkamp en Sander de Wijn kregen aardige schotkansen, Janssen kreeg een cornervariant niet bij een medespeler.

In het Utrechtse publiek werden al vreugdedansjes gedaan. Ze telden hardop af. Maar de wedstrijdklok bleef steken op 25 seconden toen Stockbroekx de bal nog op een voet van een tegenstander legde in de cirkel. Omdat Harte wederom een uitstekende redding verrichtte, neemt Kampong een voorsprong mee naar de return in Eindhoven. Die staat maandag om 18.00 uur op het menu. Eén ding weet Oranje-Rood dan zeker: van voorzichtigheid mag en kan dan geen sprake meer zijn.

Lees hieronder de hoogtepunten terug van de eerste wedstrijd van de halve finales in de play-offs tussen Kampong en Oranje-Rood.