Pinoké stunt opnieuw tegen Kampong en plaatst zich voor NK-finale

Pinoké heeft zondagmiddag op een bomvolle Klapperboom in Utrecht voor een stunt gezorgd. De Steekneuzen versloegen in een bizarre wedstrijd Kampong net als donderdag (toen 3-1 winst, nu 1-2 winst). Ze plaatsten zich daarmee net als vorig seizoen voor de finale om het landskampioenschap. De eerste finalewedstrijd tegen Bloemendaal wordt volgende week zaterdag gespeeld.

Tranen van geluk bij Jannis van Hattum, Miles Bukkens en Daan Bonhof die elkaar waarschijnlijk nog nooit zo innig omhelsd hadden, Marlon Landbrug vierde feest met het meegereisde publiek en coach Jesse Mahieu die het allemaal trots van een afstandje bekeek. Pinoké heeft voor een stunt gezorgd door Kampong in de halve finales van de play-offs uit te schakelen. Het Kampong dat dit seizoen in de reguliere competitie van de Tulp Hoofdklasse de allerbeste was, bezweek op het moment suprême tegen de Steekneuzen.

Pinoké mocht zich als vierde dan wel met de hakken over de sloot hebben geplaatst voor de play-offs (in het slotweekend, op basis van gewonnen wedstrijden), daar was in de dubbel tegen Kampong niks van te merken. De Amsterdamse runner-up van vorig seizoen, toonde zich ook nu een waardige titelkandidaat die net op tijd de topvorm heeft gevonden.

Doelpunt en een kapot hek

De start van de tweede wedstrijd in een heerlijke hockeysfeer was ronduit bizar te noemen. De wedstrijd begon twintig minuten later dan gepland, vanwege een kapotte tv-wagen. Maar toen er daadwerkelijk afgeslagen was, lag het treffen na tien seconden weer een minuut of vijf stil. De dampen van de fakkels waren nog niet opgetrokken, toen Pinoké-aanvaller Sébastien Dockier een voorzet van Jannis van Hattum binnentikte: 0-1. De complete selectie vierde het doelpunt bij het zogenoemde ‘uit-vak’. Dat ging met zo extreem veel enthousiasme dat het hek het begaf. Meer dan wat blauwe plekken en een pijnlijke enkel leverde het incident niet op.

Wel stond dus binnen de minuut de vierde Pinoké-treffer in het onderlinge treffen op het bord. Kampong liet het daar niet bij zitten. Nadat het hek provisorisch was gemaakt en de wedstrijd maar net was hervat, scoorde de thuisploeg al de gelijkmaker uit de eerste de beste corner. Jip Janssen koos dit keer niet voor een rechtstreekse push, maar besloot aangever Jonas de Geus in te spelen. Die tipte raak: 1-1. Eindelijk lieten de duizenden aanhangers van de thuisploeg zich horen.

De Klapperboom was nog niet uitgeklap(per)t of het woord was alweer aan Pinoké. Jip Janssen en Lars Balk schatten een hoge bal verkeerd in en stonden vooral elkaar wat in de weg. Dat betekende vrij baan voor Florent van Aubel. De Belgische Pinoké-speler kwam over rechts de cirkel binnen, gaf voor en zag zijn inzet wat lullig achter goalie David Harte het doel in rollen: 1-2. Pinoké opnieuw op voorsprong. Dit keer sneuvelde er geen hek, mede omdat er inmiddels een roodwit lint voor het befaamde ‘uit-vak’ hing.

Fantastische start Pinoké

Een geweldige start voor de Steekneuzen, maar niet alles wat zij aanraakten, veranderde in goud. Marlon Landbrug kwam via rechts de cirkel binnen en vond de vrij staande Lukas Sutorius. Die kreeg daarmee het derde doelpunt op een presenteerblaadje, maar maaide vol over de bal heen. Geen doelpunt dus, maar de start van Pinoké was – net als donderdag – fantastisch.

Langzaam kwam ook Kampong in het ritme. Dat moest ook wel, de thuisploeg had niet twee, maar inmiddels drie doelpunten goed te maken. Janssen mocht alweer aanleggen voor een strafcorner, maar zijn inzet werd gekeerd door keeper Hidde Brink. De rebound van Rik Sprengers ging rakelings langs het doel. Kampong kreeg nog voor rust een derde corner, maar ook op die inzet had Brink een antwoord. Pinoké kreeg geen corners voor rust, maar kwam wel knap dichtbij doelpunt nummer drie. De talentvolle Miles Bukkens ging in zijn eentje op avontuur en passeerde met een kunststukje via de lucht bijna David Harte, waardoor het 1-2 bleef.

Na rust was het vooral Kampong dat het wedstrijdbeeld bepaalde. Met een alles-of-niets-mentaliteit legde Janssen in het derde kwart nog vijf keer aan voor een corner. Maar zijn inzetten werden – met diezelfde spirit – onschadelijk gemaakt door Gijs van Wagenberg, Hendrickx en later nog Daan Bonhof. Uitlopers die stuk voor stuk hun leven gaven. Maar ook als hij de uitlopers wel passeerde, stond het vizier van Janssen deze zondag niet helemaal op scherp. De topschutter van Oranje pushte over, of te eenvoudig in de zone van Brink.

Pinoké capituleerde niet

Pinoké stond in het laatste deel van de wedstrijd met zijn rug tegen de muur. Het was eenrichtingsverkeer naar het doel van Brink, het regende kansen en corners maar de Amsterdammers capituleerden niet.

Slechts spaarzaam kwam Pinoké eruit. Met de eerste strafcorner voor de bezoekers als resultaat. De eerste pushte Hendrickx op een voet van een uitloper, de tweede werd eruit gelopen. Geen derde treffer, maar de tijd tikte door in Amsterdams voordeel.

Duco Telgenkamp wordt getroost. Foto: Willem Vernes

Kampong ging alles of niet spelen met een extra veldspeler voor doelman Harte. Ook dat maakte niks uit voor de thuisploeg. De wedstrijd bleek in de eerste acht minuten al te zijn beslist. In het voordeel van de bezoekers.

De eerste stunt voor Pinoké is binnen. Koploper Kampong is uitgeschakeld. De ‘nummer 4’ maakt zich maar al te graag op voor de volgende stunt in de finale.

Lees hieronder de hoogtepunten terug van de tweede en beslissende wedstrijd in de halve finales van de play-offs tussen Kampong en Pinoké