Kampong rekent opnieuw af met OR in doelpuntrijke halve finale

Kampong is de tweede finalist in de play-offs bij de mannen. De Utrechters wonnen ook in hun tweede duel van Oranje-Rood. In Eindhoven werd het 2-4, nadat de heenwedstrijd in 1-0 was geëindigd. Voor Kampong wordt het de eerste finale sinds 2021, toen ze het aflegden tegen Bloemendaal. In de eindstrijd is Rotterdam de verrassende tegenstander.

Het was de dag waarop ze in Eindhoven al tijden naar snakten. Naar weer meedoen, echt meestrijden. Zes lange jaren was het geleden dat ze in de play-offs stonden. In de tijd van Bob de Voogd, Mink van der Weerden en Robert van der Horst. Iconen uit het verleden, die de gloriejaren meemaakten van fusievoorloper Oranje Zwart in het midden van de 10’s.

Ambitieus waren ze altijd. Daarom deed het in de Lichtstad pijn dat ze de aflopen jaren telkens slechts een middenmoter waren. Een ploeg die voor de buis zat, als anderen om de hoofdprijs speelden. Dat was dit jaar anders. Ze waren er weer bij. En dat wilden ze vieren aan de Charles Roelslaan, waar ze met grote tribunes en gigantische partytenten er een echt hockeyfeest van wilden maken in ‘interlandachtige omstandigheden’. Daar deed de 1-0 nederlaag in het heenduel tegen Kampong helemaal niets aan af.

‘De spanning van je hart’

‘Voel je dat ook een beetje? Dat is de spanning van je hart’, speelde de speaker voor de wedstrijd al een beetje in op het gevoel. Het is wat overdreven om te stellen dat die spanning Oranje-Rood na tweeënhalve minuut al te veel werd. Maar de thuisploeg werd wel te kijk gezet, toen Derck de Vilder oprukte over de achterlijn. Zijn voorzet belandde op de hand (die aan de stick zat) van Kampong-talent Finn van Bijnen, die daarmee vrij gelukkig voor de openingsgoal zorgde. Het was wel de vraag of de bal niet te hoog op de hand of de onderarm van de aanvaller kwam.

Door die openingsgoal werd de opdracht voor Oranje-Rood meteen een stukje lastiger. Ze waren wat nerveus. Zo leverde de Belgische ster Arthur De Sloover compleet onnodig een bal in bij Duco Telgenkamp, liet Thijs Bams de eerste corner van de wedstrijd als stopper onder zijn stick doorschieten en maaide Joep de Mol in kansrijke positie vol over de bal heen.

Die foutjes waren snel vergeten toen Thibeau Stockbroekx na elf minuten voor de 1-1 zorgde. De Belg werd op maat bediend door de snelle Spanjaard Gérard Clapes en was de defensie van Kampong te snel af. Het was op dat moment een terechte gelijkmaker. Oranje-Rood verstopte zich veel minder dan in Utrecht, waar de Brabanders pas na rust aanvallende intenties toonden. Nu speelden ze veel meer met hun hart, waardoor er ook meer ruimte voor Kampong ontstond.

Janssen slaat vandaag wel toe

Bij de Utrechters was Jonas de Geus opnieuw aanvoerder. De mid-mid heeft sinds de laatste wedstrijd van de reguliere competitie bij Kampong de band om, omdat de normale captain Lars Balk bij een volgende kaart geschorst is. De kans om een kaart te krijgen als aanvoerder is iets groter, omdat je dan ook een prent voor het team kunt ontvangen.

De Geus balde vijf minuten voor rust zijn vuist, toen Jip Janssen toesloeg uit een strafcorner. De verdediger liet in het heenduel vier pogingen vanaf de kop onbenut, maar sloeg vandaag uit zijn tweede kans al toe: 1-2. Dat gebeurde via de stick van OR-lijnstop De Sloover die de bal in het doel katapulteerde. Het was de kroon op het hartstikke leuke tweede kwart, waarin Kampong de gevaarlijkste ploeg was.

Het was wachten op het antwoord van Oranje-Rood, dat na rust minstens twee keer moest scoren om zicht te houden op een finaleplek. Dat leek de thuisploeg zich ook heel goed te beseffen. Net als tijdens het heenduel kwam OR lekker opportunistisch uit de kleedkamer. Er kwamen ook kansen. Voor Jamie van Aart, die vrij mocht uithalen. Voor Jelle Galema, die de bal met een hand aan zijn stick erin trachtte te frommelen. En voor cornerman Gijs van Merriënboer, die de tweede corner van Oranje-Rood tegen Kampong-goalie David Harte pushte.

Het trieste einde voor Blaak

Die energie en hoop verdween als sneeuw voor de zon toen Kampong na 43 minuten een strafbal kreeg. Een terechte, die ook niet werd aangevochten bij de videoscheidsrechter. Tijmen Reyenga hakte vol op de stick van Jelle Phijffer, waarna Janssen het buitenkansje verzilverde: 1-3. De lastige opdracht werd nu nog moeilijker voor Oranje-Rood. Dat nam dertien minuten voor tijd alle risico’s door doelman Pirmin Blaak te wisselen voor een extra veldspeler.

Het was een wat triest einde voor de doelman, die vertrekt bij de ploeg uit Eindhoven. Met een veldspeler extra deed Oranje-Rood er van alles aan om dichterbij te komen. Weer aan te haken. Maar de pogingen bleken tevergeefs. Zes minuten voor tijd werkte Telgenkamp de vierde Kampong-goal in het lege doel. Nog geen twintig tellen later verkleinde OR de marge weer. Bams tipte de 4-2 heel fraai binnen. Maar heel blij waren ze daar niet meer mee.

Het play-off-feestje waarop zo lang was gewacht, was na zestig minuten alweer voorbij voor de thuisploeg. Kampong was effectiever en staat daardoor zaterdag in de finale tegen Rotterdam.

Lees hieronder de hoogtepunten terug van de tweede en beslissende wedstrijd van de halve finales in de play-offs tussen Oranje-Rood en Kampong.