Historische finaleplek Pinoké overschaduwd door racisme-affaire

De supporters en spelers van Pinoké hebben zaterdagmiddag op grootse wijze het bereiken van de finale om het landskampioenschap in de Tulp Hoofdklasse Heren gevierd. Het ongebreidelde enthousiasme van de debutant in de play-offs na de 3-0 zege in de tweede halve finale tegen buurman Amsterdam kon niet verhullen, dat de finaleplek werd overschaduwd door de racisme-affaire.

Pinoké speelt volgende week in de finale tegen of HGC of Bloemendaal, die zondag de derde en beslissende wedstrijd op ’t Kopje spelen na de verrassende 1-3 zege van de Haagse formatie. Bij Pinoké wordt reikhalzend uitgekeken naar die best-of-three.

Amsterdam maakt voorafgaand aan het tweede duel in de halve finales van de play-offs tegen Pinoké een statement. Foto: Bart Scheulderman

Bij Amsterdam overheerste zaterdag te teleurstelling. Niet alleen vanwege de uitschakeling, maar vooral vanwege het racisme-incident. Direct na afloop werd duidelijk hoe diep die affaire zit bij Amsterdam. Een van de Pinoké-spelers werd bij de handshake na afloop door enkele spelers nadrukkelijk gemeden. Volgens Amsterdam had hij vorige week zondag een van hun spelers ‘racistisch bejegend’. Hij werd daarvoor afgelopen week in eerste instantie ook geschorst, maar in de beroepsprocedure sprak de onafhankelijke tuchtcommissie van de KNHB de speler vrij vanwege gebrek aan bewijs.

Ontoelaatbaar

Ontoelaatbaar vonden ze bij Amsterdam, waar een beroep voor de schorsing van aanvoerder Mirco Pruyser wel werd afgewezen en hij er dus niet bij was. De gasten kwamen vooraf met een online-statement waarin ze racisme veroordeelden en tijdens de warming-up droegen de spelers van Amsterdam een shirt met het woord racisme in rood doorgestreept.

Incidenten bleven verder uit tijdens het duel, maar de affaire hing als een smet over de wedstrijd. Al was daar bij de fans van het thuispubliek niets van te merken. Zij waren vanaf de eerste minuut in opperbeste stemming. Met duizenden waren ze naar het afgeladen sportpark in het Amsterdamse Bos gekomen. De Steekneuzen vierden al vanaf het eerste fluitsignaal feest alsof de finale al binnen was.

Texas Bukkens probeert zich een weg te banen tussen Floris Middendorp en Valentin Verga door. Foto: Bart Scheulderman

Daarvoor moest de play-offdebutant dus winnen, nadat het vorige week zondag in de eerste halve finale tegen Amsterdam de shoot-outs (na een 2-2 eindstand) won. Dat die benodigde tweede overwinning er zaterdag zou komen, was al vrij snel duidelijk. Pinoké was fel en gretig en speelde uitstekend hockey. Amsterdam leek er met het hoofd niet helemaal bij.

Dat moet je niet doen tegen Pinoké dat al jaren smacht naar succes in de play-offs. De club wil niet alleen meedoen in de top, maar ook prijzen winnen. Dat doet coach Jesse Mahieu met een ploeg die bestaat een kern spelers die al jaren bij de club speelt, een kleine handvol internationale toppers en enkele talenten.

Bukkens

De grootste is misschien wel Miles Bukkens, de aanvallende balvirtuoos, die ook strafcorners blijkt te kunnen nemen. Voor dat kunststukje heeft Pinoké de Belgische olympisch- en wereldkampioen Alexander Hendrickx aangetrokken. Hendrickx stond bij de eerste corner niet in het veld waardoor Pinoké de variant op Bukkens speelde, die de bal op de plank pushte: 1-0 voor de thuisclub.

De fans langs de kant gingen uit hun dak. De toeters loeiden, een rookpot werd aangestoken en de bierpomp kreeg nog een slinger. Dit ging een legendarische middag worden voor de Steekneuzen.

Pinoké viert de 1-0 tegen Amsterdam tijdens de tweede wedstrijd in de halve finales van de play-offs. Foto: Bart Scheulderman

Na een half uur spelen kon het eigenlijk al niet meer misgaan toen de Belg Sebastien Dockier op aangeven van de geweldig spelende Niklas Wellen de 2-0 binnensloeg. Onder luid gejuich en applaus zochten de Pinoké-spelers in de rust de kleedkamers op.

Aan alle goede bedoelingen waarmee het aangeslagen Amsterdam aan het derde kwart begon, kwam al twee minuten na de hervatting een einde. Bij een harde vrije slag van buiten de 23-meterlijn stond de defensie van Amsterdam niet goed op te letten, waardoor opnieuw Dockier kon scoren: 3-0.

Einde titelaspiraties

De treffer betekende het einde van de titelaspiraties van Amsterdam, dat niettemin nog alle mensen en middelen inzette om een wonder te verrichten. Omdat ook Pinoké de strijd niet schuwde, ging het er in de laatste twee kwarten stevig aan toe. Het resulteerde in gele kaarten voor Hendrickx en Fergus Kavanagh en Floris Middendorp (beiden Amsterdam), maar niet meer in treffers.

Pinoké speelt daardoor voor het eerst in de historie van de club de finale om het landskampioenschap. Een historische prestatie, die toch de boeken in gaat met een smet door de racisme-affaire.

Blijdschap bij Pinoké na het behalen van de finale om de landstitel ten koste van buurman Amsterdam. Foto: Bart Scheulderman

Pinoké – Amsterdam 3-0
15. Miles Bukkens 1-0 (sc)
29. Sebastien Dockier 2-0
37. Sebastien Dockier 3-0

 

Lees hieronder de hoogtepunten terug van de tweede wedstrijd in de halve finales van de play-offs tussen Pinoké en Amsterdam


1 Reactie

  1. peter-de-ruiter

    Schitterende wedstrijd. Ietwat vertekende uitslag, dat wel. Vind de titel boven dit artikel wat tendentieus. De tuchtcommissie heeft het voorval geevalueerd en geen bewijs gevonden. Dat wil niet zeggen dat er niets heeft plaatsgevonden, maar ook het tegenovergestelde niet. Het komt op mij een beetje over alsof hockey.nl haar oordeel wel heeft klaarstaan.


Wat vind jij? Praat mee...