Bloemendaal boekt kleine zege op Rotterdam: 1-2

In de jacht op de 23ste landstitel heeft Bloemendaal de eerste halve finale van de play-offs gewonnen. Zaterdagavond versloegen de Mussen tegenstander Rotterdam met 1-2. Maandagmiddag om 14.00 uur, op Tweede Pinksterdag, wordt de return gespeeld op Bloemendaal.

Bloemendaal kwam al na vijf minuten op voorsprong door middenvelder Tom Hiebendaal, die afgelopen week zijn afscheid aankondigde. Toen in de cirkel van Rotterdam een bal op een Rotterdamse voet kwam, gaf scheidsrechter Maarten Boxma voordeel aan Bloemendaal. Na een schot stond Hiebendaal op de goede plek. Van dichtbij tikte hij uit de rebound de bal binnen: 1-0. Een droomstart voor Bloemendaal, dat met 22 landstitels de recordkampioen is.

Rotterdam, dat deze play-offs zonder de geblesseerde international Steijn van Heijningen speelt, antwoordde al snel. Direct werd de thuisploeg gevaarlijk uit twee strafcorners, maar die werden allebei nog gemist. Nog voor het einde van het eerste kwart was het verdediger Justen Blok die aan de basis stond van de Rotterdamse gelijkmaker. Vanuit de achterhoede koos hij niet voor een breedtepass, maar hij durfde in te schuiven en passeerde twee tegenstanders. Zijn pass de cirkel in werd verlengd door Timme van der Heijden, die helemaal vrij stond: 1-1.

Casper van der Veen wordt besprongen door zijn teamgenoten nadat hij Bloemendaal op voorsprong heeft gezet tegen Rotterdam. Foto: Rob Römer

Bloemendaal haalt trekker niet over

Het tweede kwart was voor Bloemendaal, dat wel kansen creëerde, maar de trekker niet overhaalde. Fouten van Rotterdam in de opbouw werden niet afgestraft. Eén van de mogelijkheden was voor Zach Wallace. Zijn diagonale schot ging voorlangs. Ook Thierry Brinkman schoot naast. Omdat hij ook een keer de zijplank raakte, gingen beide teams met een 1-1 ruststand de kleedkamer in. Vooral Bloemendaal mocht het zichzelf na het sterke tweede kwart aanrekenen dat het niet op voorsprong stond.

Juist toen Rotterdam in het derde kwart de organisatie in de verdediging op orde leek te hebben, sloeg Bloemendaal toe. Een voorzet vanaf rechts kwam via een Rotterdamse verdediger voor de stick van Casper van der Veen, die bij de tweede paal stond. Hij nam de bal aan en schoot hem steenhard tegen de plank: 1-2. De ontlading na zijn doelpunt was groot.

Rotterdam viert de gelijkmaker tegen Bloemendaal. Foto: Rob Römer

Rotterdam, dat de competitie afsloot met zeven overwinningen op rij, liep het derde kwart achter de feiten aan. Vroeg in het vierde kwart kreeg Bloemendaal de uitgelezen kans om de voorsprong te vergroten. Maar hun eerste strafcorner van de wedstrijd werd niet verzilverd, waardoor de marge beperkt bleef tot één.

De laatste minuten van de wedstrijd hoopte het thuispubliek op een slotoffensief. Dat kwam er ook. Rotterdam haalde drie minuten voor tijd twee strafcorners op rij, maar die werden allebei niet verzilverd. Ook de strafcorner die Rotterdam vervolgens haalde met nog anderhalve minuut op de klok, werd gemist. Zodoende leed de thuisploeg de eerste nederlaag sinds 17 maart (1-0 tegen Kampong). Maandagmiddag om 14.00 uur wordt de return gespeeld op Bloemendaal.

Lees hieronder de hoogtepunten terug van de eerste wedstrijd van de halve finales in de play-offs tussen Rotterdam en Bloemendaal.