Bloemendaal wint, maar geeft riante uitgangspositie uit handen

Landskampioen Bloemendaal heeft donderdag een voorzichtig eerste tikje uitgedeeld in de play-offs. In de eerste halve finale werd Rotterdam met 2-1 verslagen door treffers van Arthur Van Doren en Dennis Warmerdam. Joaquin Menini maakte vlak voor tijd de treffer voor de thuisploeg. Door die late goal is een nieuwe finale voor De Mussen nog allerminst een zekerheid.

Ze wonnen de laatste seizoenen alle hoofdprijzen die los en vast zaten. De laatste drie kampioensschalen gingen mee naar de Noord-Hollandse kust, naar de meest succesvolle club in de hoofdklassehistorie. Dat gold ook voor de afgelopen drie EHL-bokalen. Waar de tegenstander ook vandaan kwam, de trofee ging mee naar Bloemendaal.

De succesformatie van coach Rick Mathijssen is een grootmacht geworden. Het Real Madrid – of het Manchester City – van het vaderlandse hockey. De ploeg naar wie iedereen kijkt, de graadmeter. Een unieke generatie die aast op een plek in de geschiedenisboeken. Want dat willen ze: het beste Bloemendaal ooit worden. Het maakt hen de te kloppen ploeg in de play-offs, zelfs na een tweede plaats in de reguliere competitie. Ze zijn weer de uitgesproken favoriet, al zullen ze dat zelf niet van de daken schreeuwen.

Bloemendaal maakt verschil in Q2

In het sfeervolle stadion van Rotterdam, waar de groene rook voor de wedstrijd werd ontstoken, duurde het even voordat Bloemendaal z’n klasse toonde. Na zes minuten was het Roel Bovendeert die opdook voor keeper Derk Meijer, maar de aanvaller die na dit seizoen afscheid neemt kwam tekort om echt af te drukken. Het was wel typerend voor de openingsfase, waarin Bloemendaal beter was maar niet echt gevaarlijk werd. Sterker nog: de beste kans in het eerste kwart was zelfs voor Rotterdam. De thuisploeg kreeg na precies een kwartier een corner, maar de inzet van Jeroen Hertzberger werd gekraakt.

Aan het begin van kwart twee kon Bloemendaal het verschil wel maken. Het was nota bene verdediger Arthur Van Doren die meesloop en opdook voor het doel van Rotterdam. De Belg stond precies op de goede plek toen een rebound voor zijn stick belandde. Met een harde flats stond het, conform verhouding, 0-1. Rotterdam was zoekende. En dat bleek eigenlijk al aan het begin van die tweede periode, toen de bal vanaf de middenlijn vol doorschoot tot aan doelman Meijer.

Rotterdam kreeg amper kans om z’n frisse counterhockey te laten zien aan de bijna drieduizend toeschouwers. Slechts sporadisch werden snelheidsduivels Thijs van Dam en Tjep Hoedemakers gelanceerd. De ontlading was dan ook groot toen Hertzberger vlak na rust op eigen houtje een corner versierde. Uiteraard nam de hoofdklassetopscorer zelf plaats op de kop, maar zowel zijn inzet als de rebound van Tjep Hoedemakers werd verijdeld.

Niet-afgekeurde goal

Het was het startsein van een goede fase van Rotterdam, dat via Olivier Hortensius een grote kans kreeg op de gelijkmaker. Het schot van de jonge spits werd echter geblokt door doelman Maurits Visser. De wedstrijd was eindelijk een echte wedstrijd. Rotterdam, dat in de competitie twee keer dik verloor van Bloemendaal (4-1 en 0-5), had de schroom eindelijk van zich afgeschud.

Maar vlak daarna ging het toch mis.

Want aan het eind van het derde kwart sloeg Bloemendaal genadeloos toe, via Dennis Warmerdam die van dichtbij trefzeker was. Een doelpunt dat na lang beraad en overleg met de videoscheidsrechter werd toegekend. Rotterdam claimde dat Bloemendaal een overtreding had gemaakt. Ook was het maar de vraag of de bal niet over de achterlijn was gegaan. Het was in ieder geval een flinke domper voor Rotterdam, dat dus juist de smaak te pakken had.

De thuisploeg kreeg nog kansen om het leed te verzachten. De uitgangspositie wat draaglijker te maken. Hertzberger mocht nog een keertje (naast) slepen. Guus Jansen sloeg ‘m uit de draai tegen de zijplank. Hortensius jankte nog een backhand over de goal. En uiteindelijk viel de 2-1 nog, via Joaquin Menini die van dichtbij scoorde.

Bloemendaal, dat zo stoïcijns de slotfase door leek te komen, zal daardoor met een dubbel gevoel terugreizen naar ’t Kopje. Ze hebben een stap gezet naar de volgende finaleplaats, maar ze toonden ook hun kwetsbaarheid. De uitgangspositie is goed, maar een nieuwe finale is nog allerminst een zekerheid voor de titelhouder.

Lees hieronder de hoogtepunten terug van het eerste duel in de halve finales van de play-offs tussen Rotterdam en Bloemendaal