HDM promoveert naar Hoofdklasse na winst op SCHC

HDM is volgend seizoen in de Hoofdklasse te bewonderen. Na een winst van SCHC afgelopen woensdag (3-3, shoot-outs) en van HDM zaterdag (1-2) was de thuisploeg met 4-2 de sterkste.

Weer of geen weer: honderden liefhebbers wisten de weg naar de Theo Mann-Bouwmeesterlaan te vinden om de allesbeslissende wedstrijd tussen SCHC en HDM te bekijken. De inzet was dan ook hoog. Hoe dan ook wist een van beide ploegen zich vandaag voor een hoofdklasseticket voor het seizoen 2022-2023 te verzekeren. Voor HDM een diep gekoesterde wens, voor SCHC een beloning voor een jaar lang ‘hockeyen om te winnen‘.

De stunt die HDM in de eerste twee duels uithaalde, scoren in de eerste minuut, lukte de thuisploeg niet nog eens. Toch waren het de mannen van coach Erik van Driel die de eerste kans creëerde. SCHC-keeper Matthijs Odekerken reageerde echter attent op de inzet van de jonge spits Yorben Fontaine. Toch was het ook HDM dat als eerste op voorsprong kwam. In de laatste minuut van het eerste kwart mocht HDM de eerste strafcorner van de wedstrijd nemen. De eerste poging stuitte nog op de Bilthovense verdediging, maar in de herkansing sleepte Boris Burkhardt alsnog raak, tot grote vreugde van het compleet verregende Haagse publiek.

Koelbloedig

Even later kreeg Burkhardt een ultieme kans om de voorsprong te verdubbelen. In volle vaart sprintte hij, met de bal aan zijn stick, de cirkel in. Een verdedigende stick blokte zijn schot, waardoor het gevaar voor Stichtsche voor even was geweken. Aan de andere kant profiteerde Jelmer Uildriks handig van een missertje van HDM-middenvelder Cedric de Gier. Conor Empey wist wel raad met de daarop volgende strafcorner en pushte koelbloedig binnen.

SCHC-cornerman Conor Empey balt zijn vuist na het scoren van de 1-1. Foto: Bart Scheulderman

Na rust openden beide teams de jacht op hun tweede goal van de dag. Kansjes over en weer leverden geen echte dreiging op. Het door de continu stromende regen wat stroeve veld leek de spelers nu en dan ook in de weg te zitten: de bal bleef soms liggen of rolde minder snel dan ze leken te verwachten.

Toen HDM-aanvoerder Wiegert Schut na een botsing met Floris Steenman twee minuten naar de kant mocht met een groene kaart zette SCHC extra aan. De bal schoof eenmaal gevaarlijk voor het doel van Joey Fontaine langs, maar aan Bilthovense zijde stond er niemand klaar om de bal het laatste tikje te geven.

‘Haags kwartiertje’ schalde de speaker bij het ingaan van het vierde kwart. Het publiek ging op de banken staan toen de thuisploeg een strafcorner mocht nemen. Alleen een voet van de lijnstop kon nog voorkomen dat de sleeppush van Burkhardt binnen viel. Strafbal. Verdediger Sander Groenheijde had geen probleem met de druk: met een strakke push in de linker benedenhoek zette hij de thuisploeg weer op voorsprong.

Hectische slotfase

Toen SCHC-speler Steef Stroeken met een gele kaart van het veld af werd gestuurd en Lennart Kallenberg de 3-1 binnenflatste, ontplofte het publiek. Om alles op alles te zetten, werd SCHC-keeper Matthijs Odekerken naar de kant gehaald, in ruil voor een veldspeler. Het leek de Bilthovenaren energie te geven, want nog geen minuut later kreeg de ploeg van Gilles van Hesteren een strafcorner. HDM-keeper Joey Fontaine zorgde voor een golf van opluchting in het Haagse kamp door de inzet van Cédric Terwel te keren.

HDM ontploft na de 3-1 van Lennart Kallenberg. Foto: Bart Scheulderman

Met nog een paar minuten te gaan, kon Max Sweering alsnog voor de aansluitingstreffer tekenen. Met een beetje geluk hobbelde de bal, via keeper Fontaine, over de lijn. SCHC bleef HDM onder druk zetten, maar intussen was het goal aan de andere kant leeg. De thuisploeg aasde dan ook op een extra treffer. Na wat levensgrote kansen was het uiteindelijk Yorben Fontaine die de bevrijdende 4-2 binnentipte.

En dus was het HDM dat, na een seizoen met ups en downs en een zwaarbevochten laatste zege op SCHC, komend seizoen tóch Hoofdklasse speelt.

67. Yorben Fontaine 4-2

Lees hieronder de hoogtepunten van de derde en beslissende wedstrijd in de play-outs tussen HDM en SCHC