Schaerweijde blijft in Hoofdklasse na ware kraker tegen Nijmegen

Schaerweijde kan opgelucht ademhalen. De ploeg blijft na een 3-2 zege op Nijmegen in het derde en beslissende playout-duel actief op het hoogste niveau van Nederland. Thur Stadelmaier tekende in het laatste kwart voor de winnende treffer voor de ploeg van Albert Kees Manenschijn. 

Honderden uit Zeist meegereisde supporters vierden feest op Sportpark D’Almarasweg. Een kopie van ruim een jaar geleden. Toen werd Schaerweijde kampioen van de Promotieklasse na – jawel – een overwinning op bezoek bij Nijmegen. Toen overheerste de euforie, maandagmiddag was er vooral opluchting. 

Want het had niet veel gescheeld, of de promovendus was na een hoofdklasseseizoen weer terug naar het tweede niveau gekukeld. Natuurlijk, de overwinning op Nijmegen van afgelopen zaterdag was overtuigend (4-2), maar woensdagavond verloor de hoofdklasser het eerste treffen. Moest het zich twee keer terugvechten van achterstand, maar ging het uiteindelijk alsnog mis na shoot-outs. 

Een gelijke stand dus. 1-1. Waardoor maandagmiddag de beslissing viel. Een finale in een finale. 

Foto: Joris Verwijst/Orange Pictures

Droomstart voor de hoofdklasser 

En aan die finale begonnen de bezoekers fantastisch. Want de eerste de beste kans was direct raak voor de bezoekers uit Zeist. Matt Bird versnelde over de rechterkant en vond uiteindelijk de redelijk vrijstaande Jelle Westendorp. De spits hoefde geen moment na te denken en haalde verwoestend uit met zijn forehand. Door de benen van de Nijmeegse sluitpost: 0-1. 

Heel veel kon Nijmegen daar niet tegenover zetten. Het enige Gelderse gevaar kwam van de stick van Tijn Stuve, die zijn schot voorlangs zag gaan. Eigenlijk had de thuisploeg niet heel veel in te brengen en kwam het goed weg toen de sleeppush van Jur van der Have net wat scherpte miste. Diezelfde Van der Have kwam niet veel later gevaarlijk over de achterlijn binnen, maar hij vergat het overzicht te bewaren.

Maar de verdubbeling kwam direct na het eerste kwartier. De afscheidnemende Pepijn Luijkx tekende voor het tweede Zeister doelpunt. Die hobbelde pardoes het doel van Rolf Diederen binnen, terwijl iedereen rekende op een intipper. 

Foto: Joris Verwijst/Orange Pictures

De schorsing van David Blom 

Ook Nijmegen kreeg kansen. Bijvoorbeeld toen Kars Schreuders de cirkel binnen kwam en voor de eerste strafcorner zorgde. Maar toen werd pijnlijk duidelijk dat de selectie van Nijmegen maandagmiddag er net iets anders uitzag dan tijdens de twee eerdere duels met Schaerweijde. De grootste troef, het woensdagavond nog benoemde fenomeen van Nijmegen, keek namelijk vanaf de zijlijn toe: David Blom. Hij pakte zaterdagmiddag zijn derde gele kaart en zat op een doorslaggevend moment zijn schorsing uit. 

Tijn Stuve nam zodoende de cornerhonneurs waar, maar op het moment suprême produceerde hij slechts een rollertje. Gelukkig voor Blom, Stuve en de rest van Nijmegen, kwam die aansluiting er alsnog. Dankzij Jim van de Venne. Hij zette met een handige lichaamsbeweging verdediger Floris Molenaar aan de kant en sloeg raak. Keeper Jan de Wijkerslooth zat er nog aan, maar zag de bal over de doellijn rollen: 1-2. Het geloof was terug in Nijmegen en het overvolle complex ging weer vol achter hun ploeg staan. 

Zo werd Nijmegen beter en beter. Eerst was daar Schreuders met een grote kans. Maar toen even later  – vlak na rust – Thur Stadelmaier vol in de rug liep van Job de Man, kwam de Schaerweijde-speler goed weg met enkel een strafcorner tegen. Maar niet toen bleek dat de push van Stuve wonderschoon was. De Nijmegenaar sleepte met zijn tweede poging vol de kruising in en bracht zijn ploeg op gelijke hoogte: 2-2. 

Foto: Joris Verwijst/Orange Pictures

Weer die Gelderse val? 

Liep Schaerweijde weer in de Gelderse val? Daar leek het niet op toen Muhammad Rizwan de tweede strafcorner haalde voor Schaerweijde. Dit keer stond eerste keuze Pepijn Leenhouts wel binnen de lijnen, maar zijn inzet werd gekeerd. Waar de bezoekers voor rust het betere van het spel hadden, was het inmiddels de thuisploeg met de beste kansen.

Tot daar Stadelmaier was, die schitterend binnen tipte. Tot ongeloof van heel Nijmegen. En tot enthousiasme van het publiek uit Zeist. Die van gekte hun biertjes op het veld gooiden. Waardoor direct na de treffer het spel – net als in het voetbal – even stil lag. Vervolgens was het Rizwan die als uitloper driemaal zijn leven gaf. En drie keer op rij de sleeppush van Gijs van Lith (toen Stuve vanaf de bank toekeek) onschadelijk maakte. 

Dat bleken reddingen van gigantische waarde, want Nijmegen deed wat het kon, maar kwam niet dichterbij. Zo verlengde Schaerweijde het abonnement in de Tulp Hoofdklasse met nog een seizoen en komt Nijmegen volgend jaar opnieuw uit in de Promotieklasse. 

Lees hieronder de hoogtepunten terug van de derde en beslissende wedstrijd van de play-outs in de Tulp Hoofdklasse Heren tussen Nijmegen en Schaerweijde.


Wat vind jij? Praat mee...