Voordaan stunt met winst op Tilburg na shoot-outs

Voordaan heeft woensdagavond een ferme stap gezet richting promotie naar de Hoofdklasse. De mannen uit Groenekan waren op eigen veld na shoot-outs te sterk voor hoofdklasser Tilburg in de eerste finalewedstrijd in de play-outs (4-2). Na zeventig minuten was de stand in evenwicht (2-2), nadat het er lange tijd op leek dat Tilburg het duel zou winnen.

De verrassende zege van Voordaan betekent dat de club voor het eerst in zeven jaar weer serieus mag dromen van hockeyen in de Hoofdklasse. In het seizoen 2015-2016 acteerden de Groenekanners voor het laatst op het hoogste niveau. Nu is de ploeg van de ervaren coach Peter Jonker nog maar één wedstrijd verwijderd van een hernieuwde kennismaking met de Hoofdklasse.

Voordaan mocht, Tilburg móest. Dat was het uitgangspunt bij deze eerste clash tussen beide ploegen. Voordaan eindigde dit seizoen knap als derde in de Promotieklasse, achter kampioen Schaerweijde en HDM. De promotieklasser hóeft niet zo nodig te promoveren, maar wil zijn voortreffelijke seizoen in elk geval wel graag in stijl afsluiten.

Onbevangen en brutaal

Die ambitie was vanaf de eerste balomwenteling duidelijk zichtbaar. Van spanning was bij de mannen van Voordaan weinig te merken in deze eerste finalewedstrijd. De ploeg van Jonker speelde onbevangen en brutaal en bezorgde de Tilburgse defensie bij vlagen handenvol werk, onder meer door de balvaardige aanvallers Erik Hemesath en Thur Stadelmaier.

De aanvallende intenties van de thuisploeg gaf Tilburg wel volop mogelijkheden in de omschakeling. Bij de eerste de beste tegenaanval was het dan ook meteen raak: Maico Casella opende na een individuele actie de score in de vierde minuut met een hard forehandschot: 0-1.

Adriaan Stolk (Voordaan) probeert Ladislao Gencartelli af te stoppen. Foto: Willem Vernes

Even leek het erop dat Tilburg de wedstrijd kon controleren. De ploeg kreeg via Fabian Verzuu zelfs nog een grote kans op de 0-2, maar Voordaan bleek niet aangeslagen door die vroege tegenvaller. De ploeg trok de stand aan het eind van het eerste kwart zelfs gelijk: na een staaltje airhockey van Hemesath kreeg de thuisploeg een strafcorner toegewezen.

Stolk maakt gelijk

Dat klusje kun je wel aan good old Adriaan Stolk overlaten: de strafcornerspecialist sleepte de bal in één van zijn laatste wedstrijden voor Voordaan onhoudbaar binnen: 1-1. Stolk stopt na deze play-outs definitief met hockeyen. Dit was mogelijk zijn laatste wapenfeit voor zijn Voordaan.

Tilburg kreeg in het tweede kwart via een aantal strafcorners de kans om opnieuw toe te slaan, maar het vizier stond niet op scherp: zo pushte Leandro Tolini naast en tikte Max Kreft een rebound tegen de paal. Tilburg had in die fase al de genadeklap kunnen uitdelen, maar verzuimde dat te doen.

Tilburg agressiever

Na rust liet Tilburg een ander gezicht zien. Het kwam veel agressiever, assertiever en gevaarlijker voor de dag dan in die eerste 35 minuten. Wellicht dat de ploeg van coach Sjoerd Marijne in de eerste helft nog wat tijd nog had om op stoom te komen.

De Brabanders speelden op 8 mei immers hun vorige wedstrijd om het echie, ruim drie weken vóór het duel met Voordaan. Oefenduels tegen onder meer het Nederlands elftal en SCHC moesten er in elk geval voor zorgen dat de ploeg zijn wedstrijdritme behield.

De aanvalsdrang van Tilburg drong Voordaan minutenlang ver terug op eigen helft. Het resulteerde in een aantal kansen – waarbij Voordaan-doelman Coen Visser zich een paar keer kon onderscheiden – én een serie strafcorners. Uit één daarvan was het eindelijk raak voor Tolini: 1-2.

Tilburg juicht om de gelijkmaker van Leandro Tolini. Foto: Willem Vernes

Die schade leek Voordaan uiteindelijk niet meer te kunnen repareren, al beet de ploeg van Jonker in het vierde kwart weer knap van zich af en hervond het zijn brutaliteit van het eerste kwart. Tot grote kansen leidde dat niet: de enige noemenswaardige poging was het vlammende schot van aanvaller Dylan Vermeij, dat uiteen spatte op de handschoen van doelman Sander van Berkel.

Aan de andere kant verprutste Fabian Verzuu een paar minuten vóór tijd een uitgelezen kans om het duel te beslissen: in zijn poging doelman Visser te omspelen treuzelde hij te lang en koos hij uiteindelijk voor een pass op een ploeggenoot die nooit aankwam.

Gelijkmaker in allerlaatste seconde

En toen was daar plots een strafcorner voor Voordaan, in de allerlaatste seconden van de wedstrijd. Stolk meldde zich opnieuw op kop cirkel en faalde niet: hij trok de stand weer gelijk met het belangrijkste doelpunt in zijn loopbaan bij Voordaan.

De 2-2 betekende shoot-outs, en daarin was de ploeg van Jonker koelbloediger dan de Tilburgers. Stolk had bij een stand van 3-2 de kans de serie te beslissen met een strafbal (nadat Thomas van der Weerd bij zijn poging werd gevloerd door van Berkel), maar faalde in de afronding. Uiteindelijk profiteerde Tilburg niet van die misser: Manu Prol zag zijn poging stranden op de legguards van keeper Coen Visser, die eerder al de pogingen van Max Kreft en Fabian Verzuur onschadelijk had gemaakt.

Einde wedstrijd, met een verrassende winst voor Voordaan en een zeer gevoelige tik voor de Tilburgers, dat zaterdag moet winnen om degradatie uit de Tulp Hoofdklasse te voorkomen.

Manu Prol (Tilburg) MIS 3-2

Lees hieronder de hoogtepunten van de eerste wedstrijd van de play-outs tussen Voordaan en Tilburg