Voordaan knikkert Tilburg in idioot duel uit de Hoofdklasse

Tilburg is na zes jaar gedegradeerd uit de Hoofdklasse. De ploeg van Sjoerd Marijne verloor in een krankzinnige wedstrijd na het nemen van shoot-outs van Voordaan, dat terugkeert op het hoogste niveau. Na zeventig minuten stond het, geloof het of niet, 4-4. Woensdag verloren de Brabanders ook het eerste duel in Groenekan. De terugwedstrijd werd zaterdag gewonnen, maar nu valt alsnog het doek.

Op de ene helft vierde Voordaan feest. Werd man of the match Mike ‘Mikey’ Huisman door alles en iedereen besprongen. Kwamen supporters op het veld om feest te vieren. En aan de andere kant van de middenlijn kon je een speld horen vallen. Staarde iedereen somber en wezenloos voor zich uit. Veegde Max Kreft zijn tranen weg in zijn shirt. De degradatie was een feit voor Tilburg.

In de afgelopen zes seizoenen kon je Tilburg met de ogen dicht in het rechterrijtje zetten. Vaak negende, soms op acht, ook een keertje tiende. In 2019 scheerden de Brabanders onder Jeroen Delmée ook langs de rand van de afgerond, toen er ook drie duels nodig waren om promotieklasser Cartouche van het lijf te houden. Toen liep de nacompetitie dus goed af voor de fusieclub.

Nu niet.

In een seizoen waarin slechts elf punten werden vergaard in de Hoofdklasse. Het laagste aantal in deze zes jaar. Gewonnen werd er alleen van directe degradant Hurley en (twee keer) van playoff-lotgenoot SCHC. Het woord stunten stond dit seizoen niet in het woordenboek van Tilburg. Bonuspunten die bijvoorbeeld in het verleden thuis werden vergaard tegen playoff-kandidaten als Amsterdam, Bloemendaal en HGC (met dat schitterende wippertje van Rik Sprengers), bleven dit seizoen achterwege.

Maico Casella maakte maandag twee goals, maar kon degradatie niet voorkomen. Foto: Willem Vernes

Niet genoeg

En dat terwijl de verwachtingen niet waren afgenomen. Dat kwam met name door de komst van de Argentijnen Maico Caisella en Leandro Tolini. De eerste had zich al bewezen als goalgetter bij HGC, de ander was de hoofdcorner van Los Leones. Een verdediger met een steenharde sleep, die drie keer had gescoord op de Spelen van Tokio. Waar door blessure de productie van Casella niet meeviel – hij maakte vier goals -, pushte Tolini veertien keer met scherp. Alleen Jip Janssen en Alexander Hendrickx waren productiever vanaf de cirkelrand.

Het bleek niet genoeg om de play-outs te ontlopen. Daarin was Tilburg woensdag dankzij goals van Casella en Tolini héél dicht bij een schitterende uitgangspositie tegen Voordaan, maar ging het eerst mis in de laatste minuut – toen viel de 2-2 – en daarna in de shoot-outs. Opeens moesten er scherven worden geraapt en was het alarmfase (0)13 aan de Oude Warande. Zaterdag, in de return, herpakte Tilburg zich door met 4-1 te winnen. Maar in de beslissingswedstrijd ging dus toch nog mis.

Onder een deken van paraplu’s, in de stromende regen, waren de eerste kansen voor Tilburg. Maar het was Voordaan dat brutaal de leiding nam, Mike Huisman benutte na zeventien en een halve minuut een cornervariant. Een uitspeelcorner. De aanvaller van de thuisploeg, spelend met rugnummer 1 speelde een wereldpot. Altijd was het gevaarlijk voor de ervaren verdediging van Tilburg, als hij aan de bal kwam. Zo ook na 21 minuten, toen de spits uithaalde met zijn backhand en de 2-0 op de borden bracht.

Goudhaantje Mike Huisman wordt bejubeld. Foto: Willem Vernes

Het stormde, ook buiten het veld. De regen maakte de mat traag en ondertussen vloog een parasol van de perstent de bossen in. Tilburg zette aan en prikte snel via Casella de aansluitingstreffer binnen. Vlak na rust was het weer de Argentijn die de 2-2 maakte voor de ploeg van Sjoerd Marijne. Op het moment dat Tilburg juist wat meer grip leek te krijgen, gaf Voordaan weer thuis. Opnieuw was het Huisman, kind van de club, die zijn ploeg op voorsprong zette: 3-2 na 45 minuten.

Het antwoord van Tilburg volgde in hetzelfde kwart, toen Tolini de 3-3 binnenpushte. Het werd chaos met een hoofdletter C. Harde duels, veel stickgekletter en elke beslissing werd aangevochten. Van controle houden was geen sprake meer. Dit was een strijd om de langste adem. Met kaarten en nog meer goals. Zoals die van Adriaan Stolk, het afscheidnemende icoon van Voordaan. Hij pushte elf minuten voor tijd de 4-3 binnen.

Max Kreft droogt zijn tranen. Foto: Willem Vernes

Genoeg voor promotie? Nee, dat was het nog niet. Want een nieuwe corner van Tilburg leverde na 64 minuten via Jip Krens de 4-4 op. Het paste allemaal in de krankzinnige middag in Groenekan, een piepklein dorp nabij De Bilt.

Shoot-outs brachten uiteindelijk een beslissing. Namens Tilburg misten Casella en Thijs Bams, Voordaan schoot alles raak en lanceerde zichzelf daarmee naar de Hoofdklasse. ‘We gaan naar Bloemendaal’, zong het compleet verregende publiek. Terwijl de champagne rondging bij Voordaan, droogde Tilburg de eerste tranen. Tranen van de gang naar de Promotieklasse. Het was over drie duels niet opgewassen tegen een ploeg die niets te verliezen had.

Voordaan – Tilburg 4-4 (2-1)

18. Mike Huisman 1-0 (SC)
21. Mike Huisman 2-0
22. Maico Casella 2-1
32. Maico Casella 2-2 (SC)
45. Mike Huisman 3-2
53. Leandro Tolini 3-3 (SC)
59. Adriaan Stolk 4-3 (SC)
64. Jip Krens 4-4 (SC)

Shoot-outs:

0-1 Rik Sprengers raak
1-1 Mike Huisman raak
1-1 Maico Casella mis
2-1 Dylan Vermeij raak
2-2 Max Kreft raak
3-2 Tom Frohn raak
3-2 Thijs Bams mis
4-2 Thomas van der Weerd raak

 


12 Reacties

 1. volkersjort@gmail.com

  Wat een spannende pot! 💪🏻Magic Monday ✨voor Voordaan!🏑

 2. Julia van Kollenburg

  Wat een spektakelstuk, net als bij de play outs van de vrouwen. Toen Tilburg de winnaar, nu Voordaan. Gefeliciteerd!

 3. philchapel

  Onverwacht. Wat jammer voor Tilburg. Nogmaals het bewijs dat op één wedstrijd alles kan. voordaan zal ontzettend Fórs in de buidel moeten tasten om in de Hoofdklasse te overleven.

  1. charliejanssen

   Met alleen investeren kom je er niet. Kijk maar naar Tilburg! Met een paar mooie investeringen kan je wel promoveren, maar voor de hoofdklasse is meer nodig. Laat dat nu net hetgeen zijn waar voordaan goed in is: je moet één team zijn!

  2. voordaan-h1

   Phil zoek het lekker uit. 1x ruim winnen van Laren en de andere topwedstrijden naar onze hand zetten en ook nog winnen van een club dat 7 ton te besteden had, terwijl wij voor een paar €100 uitbesteden aan een hockeywinkel, dat toont pas karakter. In plaats van het elke keer op te nemen voor Laren en HIC, mag je wel eens respect hebben voor Voordaan dat zich zonder middelen weet te vestigen in de hoogste klasse van het Nederlandse hockey. Puur promoveren met spelers die voor hun lol naar Voordaan komen, omdat ze daar oprecht naartoe komen voor het leuk hockeyen en het naar hun zin hebben, dat toont pas karakter. Dus succes volgend jaar met Laren in de promotieklasse. Wij doen alles in onze macht om er een schitterend seizoen van te maken. Dat maakt Voordaan

  3. Rogier

   Tot zover de voorchapellende waarde, en hoe die te duiden. En ondertussen worden superhelden geboren in het Groenekanse bos. Hup Voordaan!

  4. RobDux

   Het is toch wat, dat je met dit team van Tilburg degradeert. Je kunt je vraagtekens opnieuw zetten bij het feit of je een team op deze manier bij elkaar moet willen kopen. Een duidelijk beleid ontbreekt. Net als bij veel andere verenigingen. Laren is een duidelijk voorbeeld van hoe zoiets op een hele nare wijze af kan lopen.

 4. timbrinkman

  Chapelleke lekker huilen volgend jaar weer met Laren in de middenmoot. Gr.

 5. janlelie

  Deze wedstrijd was nog spectaculairder dan die van donderdagavond. Ook voor de neutrale toeschouwer was het een genot om te zien. Ik denk dat Tilburg de shoot outs liever had willen vermijden. Die werden, net als donderdag, door Voordaan veel beter genomen dan door Tilburg. Of ze iets te zoeken hebben in de hoofdklasse ? Geen idee. Maar hun onbevangenheid en positieve energie gaat wellicht nog voor verrassingen zorgen 👊🏻

 6. pjklaassen

  Ben benieuwd naar de beelden! Hopelijk komen die er!

  1. KoenBerkhemer

   YouTube Voordaan Tilburg

 7. JeroenvanHeugten

  Grote club, prachtig complex, prima budget, bewierookte coach, buitenlandse toppers. En toch gaat het mis. Dat ligt vermoedelijk niet aan de huidige groep, maar aan het ontbreken van een goed fundament. Kijk eens naar Pinoké: finalist met 10 (!) zelf opgeleide spelers in de hoofdmacht. Plus enkele gerichte versterkingen van buitenaf. Visie i.p.v. grootspraak kortom. Wellicht lopen er bij Tillieburrie ook nog wat coryfeeën rond die de zaak op het juiste spoor kunnen zetten!


Wat vind jij? Praat mee...