Tilburg dwingt met ruime zege derde duel af tegen Voordaan

Hoofdklasser Tilburg heeft zaterdag een extra duel afgedwongen in de strijd om lijfsbehoud. Voor eigen publiek won de ploeg van oud-bondscoach Sjoerd Marijne met 4-1 van Voordaan. De ploeg uit Groenekan zegevierde woensdag in het eerste duel, na shoot-outs. De beslissing valt maandag (16.00 uur) op het terrein van Voordaan. 

Ze waren strijdbaar, gaf Marijne woensdagavond na de eerste ontmoeting al aan. Een gezonde mix van spierballentaal en wishful thinking. Die fraaie woorden waren zeker zichtbaar in de beginfase van ‘part two’ van dit nacompetitieduel. De stay-ins, zoals ze aan de Oude Warande worden genoemd. Een positieve benadering voor het ongewenste nagerecht van de competitie. 

Tilburg zette Voordaan meteen vol onder druk en kreeg daardoor controle over de wedstrijd. Dat was goed voor het moraal, maar aan de andere kant leverde het ook geen gigantische kansen op. Strijdbaar bleek dus geen synoniem voor gevaarlijk. Een tipje naast het doel van de tegenvallende Argentijnse spits Maico Casella en een half schotje van local hero Max Kreft, daar moesten de vele toeschouwers op het sfeervolle en zonnige complex in de Brabantse bossen het mee doen. 

De treffer van Jip Krens. Foto: Koen Suyk

Clubman Jip Krens

Juist in de periode dat Voordaan wat beter in de wedstrijd kwam, sloeg Tilburg toe. Uitgerekend clubman Jip Krens, sinds mensenheugenis aan de fusieclub verbonden, knalde de openingsgoal op de borden. Een droge knal, na een aanval over links was te machtig voor Voordaan-goalie Coen Visser. Illustratief voor het gebrek aan offensieve daadkracht: het was pas het eerste schot op doel van de thuisploeg.

Na de pauze, waarin het publiek aan de ‘niet-clubhuiskant’ zeiknat werd gesproeid, leverde ook de volgende Tilburgse kans succes op. In de hoek van de cirkel haalden Miel van den Heuvel en Felix Gulinck de eerste corner van de wedstrijd. Dat was al een reden voor een vreugde-explosie. Want eindelijk werd het voornaamste wapen van Tilburg in stelling gebracht. Net als in de competitie, waarin alleen Jip Janssen en Alexander Hendrickx meer corners raak pushten, stelde de Argentijnse sleper Leandro Tolini ook nu niet teleur. ‘To-to-to-to-lini’, zoals de dolenthousiaste speaker hem noemde, pushte ‘m fijntjes in het hoekje.

Was de druk daarmee van de ketel? Nou, niet helemaal. Dat bleek wel uit een woordenwisseling tussen coach Marijne en middenvelder Rik Sprengers, vlak na de 2-0. ‘Doe nou eens rustig man’, beet Sprengers zijn trainer toe. ‘Je moet eerder passen’, kreeg hij als antwoord vanaf de bank.  

Blijdschap bij Tolini. Foto: Koen Suyk

Maandag naar Groenekan

Een paar minuten na dat opmerkelijke onderonsje, zorgde de derde Tilburgse Argentijn voor de ‘vorentscheidung’. In de slotminuut van Q3 was het Ladislao Gencarelli die de voor de 3-0 tekende. Een golf van opluchting trok over het veld, te meer omdat Voordaan – dankzij een knullige shoot in de doelmond – kort daarvoor een goede kans op de 2-1 miste.

‘We gaan maandag naaaar Groenekannn’, jubelde de speaker. Daar had zij helemaal gelijk in. De voorverkoop voor de busreis kon helemaal beginnen toen Max Kreft met een heerlijke uithaal in de slotfase voor de 4-0 tekende.  In de slotminuut redde Adriaan Stolk nog de eer voor Voordaan door een uitspeelcorner te benutten.

 Als Tilburg net zo zorgvuldig met zijn kansen omgaat als vandaag, dan hebben ze een grote kans om ook komend seizoen in de Hoofdklasse te gaan spelen. Maar het eerste duel heeft wel uitgewezen dat het flink kan stormen in het Utrechtse dorp. Van onderschatting, of naast-de-schoenen-lopen mag en kan dan bij Tilburg ook geen sprake zijn. 

Vreugde bij Gencarelli. Foto: Koen Suyk

Tilburg – Voordaan 4-1 (1-0)

31. Jip Krens 1-0
41. Leandro Tolini 2-0(sc)
53. Ladislao Gencarelli 3-0
65. Max Kreft 4-0
70. Adriaan Stolk 4-1(sc)

Lees hieronder de hoogtepunten van de tweede duels in de play-outs Tilburg-Voordaan en SCHC-HDM


Wat vind jij? Praat mee...