Bloemendaal rekent in twee wedstrijden af met Den Bosch

Het playoff-sprookje van Den Bosch is na twee wedstrijden tegen Bloemendaal ten einde. Na een 1-5 zege aan de Oosterplas was de regerend landskampioen zaterdag op ’t Kopje in de stromende regen met 3-0 te sterk.

Vlak voor de afslag werd door Bloemendaal al de eerste slag gewonnen. Hoewel publiek niet werd toegestaan – het paadje aan de Aelbertsbergweg werd zelfs afgesloten – lieten de supporters zich niet afschrikken door de regels van de gemeente.

Een paar fans van Bloemendaal bekeken de wedstrijd vanaf een weiland even verderop, de dappere supporters uit Den Bosch moesten genoegen nemen met een plekje op de openbare weg.

De fans van Den Bosch waren niet welkom op het complex van Bloemendaal. Foto: Koen Suyk

Het plukje fans liet zich vlak voor de wedstrijd zien alsof ze massaal naar ’t Kopje waren afgereisd. De afslag liet dan ook even op zich wachten, omdat de spelers op het veld elkaar nauwelijks meer in de ogen aan konden kijken door de oranje en geel-zwarte rookbommen. Het oranje won van de clubkleuren van Den Bosch. 1-0 voor Bloemendaal.

Met die stand begonnen de mannen van Bloemendaal ook aan de return in de halve finale van de play-offs. De ploeg van Rick Mathijssen won woensdag na een sterke tweede helft met 1-5 in Den Bosch. Toen liet Den Bosch voor rust het betere van het spel zien.

Ondanks dat publiek niet was toegestaan, was er een lekker sfeertje op ’t Kopje. Foto: Koen Suyk

Den Bosch opent opnieuw sterk

Net als in het heenduel begon de formatie van Eric Verboom sterk aan de return. Dat leverde twee kansjes op voor Koen Bijen, maar het lukte de spits van Den Bosch niet om Bloemendaal-keeper Maurits Visser te verschalken. Den Bosch mocht in dat eerste kwart twee keer aanleggen voor een strafcorner, maar de pushes van Austin Smith werden allebei simpel uitgelopen door de defensie Bloemendaal.

In de eerste halve finale liet Bloemendaal de dapper strijdende Bosschenaren uitrazen, zo vertelde Glenn Schuurman na afloop. Dat gebeurde zaterdag ook in het eerste kwart op ’t Kopje, waar Bloemendaal zonder de aan de hamstring geblesseerde Florian Fuchs aantrad.

Koen Bijen moet in de achtervolging bij Jorrit Croon. Foto: Koen Suyk

In het tweede kwart nam de regerend titelhouder het initiatief over. Dat gebeurde vlak nadat Tim Swaen op het oog zwaar geblesseerd uitviel. Het strafcornerkanon van Bloemendaal struikelde over de benen van Noud Schoenaker, waarna hij een paar tellen later de bal hard op zijn enkel kreeg. Swaen droop onder begeleiding van de fysio af.

Jasper Brinkman pusht twee keer raak

Dat was voor Bloemendaal het startsein om het gaspedaal in te drukken. Eerst volgde tevergeefs een kans voor Thierry Brinkman, waarna diezelfde Brinkman aanvoerder Schuurman in stelling bracht. De middenvelder stuitte echter op de sterk keepende Loïc van Doren.

De doelman van Den Bosch moest vijf minuten voor rust wel zijn meerdere erkennen op de sleeppush van Jasper Brinkman, bij de eerste de beste strafcorner voor Bloemendaal. Met een droge knal versloeg ‘die andere sleepspecialist’ de Belgische goalie: 1-0. Kort daarna was Schoenaker aan de overkant dichtbij de gelijkmaker. De spits van Den Bosch draaide goed weg bij zijn directe tegenstander, maar zijn backhand richting de kruising vloog rakelings over. Genoeg om over na te praten tijdens de rust.

Blijdschap bij Bloemendaal na de openingstreffer van Jasper Brinkman. Foto: Koen Suyk

Wonder boven wonder keerde Swaen in de tweede helft terug bij de formatie van Mathijssen. Aan het pushen van strafcorners kwam Swaen nauwelijks meer toe, omdat Bloemendaal ver op eigen helft werd teruggedrukt door de Brabanders. Grootste kans in het derde kwart was er voor Jelle Galema, die op aangeven van Tijmen Reijenga een enorme tip-kans kreeg. In twee instanties hield Bloemendaal-keeper Visser zijn doel schoon.

In twee instanties scoren, dat lukte de thuisploeg vroeg in het vierde kwart wel. Eerst vuurde Thierry Brinkman een backhand op Van Doren, uit de rebound verdubbelde Yannick van Drift van dichtbij de score. Zodoende kon Bloemendaal op ervaring de wedstrijd uithockeyen. Kansen kreeg de ploeg van Verboom nog wel, maar Visser stond een dijk van een wedstrijd te keepen.

Yannick van der Drift zet Bloemendaal op 2-0 tegen Den Bosch. Foto: Koen Suyk

Het slotakkoord was voor Jasper Brinkman, die vijf minuten voor tijd zijn tweede van de middag binnen pushte: 3-0. Daarmee was het Bossche geloof in een wonderbaarlijke stunt helemaal weg. De Mussen rekenen dus in twee wedstrijden af met Den Bosch en mag zich opmaken voor de eindstrijd om de landstitel.