Bloemendaal temt vakkundig brutale Bossche bazen

De rentree van Den Bosch na twintig jaar in de play-offs is op een teleurstelling uitgelopen tegen regerend landskampioen Bloemendaal. De thuisploeg speelde een heerlijke en brutale eerste helft, maar na een onverwachte gelijkmaker van Thierry Brinkman herstelde Bloemendaal de orde. Door de 1-5 zege in de halve finale hebben de Mussen zaterdag aan een zege in het thuisduel op ’t Kopje genoeg om de finale om de landstitel te bereiken.

De spelers van Den Bosch keken na afloop vol teleurstelling naar grond en schudden meewarig het hoofd. Zo goed gespeeld, zoveel kansen gehad en dan toch op de rand van de uitschakeling na een duel tijdens de hoogmis van de Tulp Hoofdklasse Heren. De spelers, begeleiders en het opvallend veel aanwezige publiek in het stadion aan de Oosterplas konden het gewoonweg niet geloven.

Wat kan sport toch onrechtvaardig en bikkelhard aanvoelen.

Teleurstelling bij Gijs Campbell. Foto: Koen Suyk

Den Bosch speelde woensdagavond namelijk een helft lang een uitstekende wedstrijd. Van plankenkoorts was bij de thuisploeg geen sprake. Het team van coach Eric Verboom nam brutaal het initiatief en was in de openingsfase gevaarlijk via Koen Bijen. Bloemendaal probeerde rust in het spel te brengen, maar daar gaf Den Bosch de nummer 1 van de reguliere competitie geen kans voor. Gretig joegen de geelzwarten de oranjehemden over het veld.

Uitbundig

Toch was de eerste corner van de wedstrijd voor Bloemendaal. De uitbundige manier waarop Florian Fuchs de corner vierde, was veelzeggend. Met topschutter Tim Swaen op de bank, mocht Jasper Brinkman aanleggen. Zijn push werd gepakt door keeper Loïc van Doren. Het was in het eerste kwart eigenlijk de enige keer dat Bloemendaal gevaarlijk werd, want Den Bosch nam daarna gewoon weer het initiatief. Dat leidde een paar minuten later tot de grootste kans van het eerste kwart: na voorbereidend werk van Bijen leek Jelle Galema de bal voor het intikken. De aanvaller treuzelde iets te lang om te kunnen afwerken.

Na de eerste 17,5 minuten hoefde coach Eric Verboom niet veel anders te zeggen dan ‘zo doorgaan’. En dat deed zijn ploeg. Met lef en aanvalslust werd Bloemendaal teruggedrongen door de Bossche bazen. Aan niets was in die fase te merken dat hier de torenhoge favoriet tegen de verrassende nummer vier speelde. Veelzeggend was de manier waarop Den Bosch aan het begin van het tweede kwart de eerste corner haalde. Aanvaller Noud Schoenaker, een van de vele spelers die de Bossche club na dit seizoen verlaat, liftte de bal een stukje op en speelde hem brutaal op een Bloemendaalse voet.

Doelman Mauris Visser kon de push van Austin Smith verwerken, maar wel ten kostte van een nieuwe corner. Opnieuw sleepte Smith en nu profiteerde Arjen Lodewijks in de rebound door de bal binnen te tikken: 0-1.

Arjen Lodewijks wordt bejubeld door zijn ploeggenoten na de 1-0. Foto: Koen Suyk

Een voorsprong die met gejuich werd ontvangen en op dat moment volledig terecht was. Sterker nog, de thuisploeg had de score zelfs kunnen verdubbelen na een weergaloze airhockey-actie van Tijmen Reijenga. Hij nam de bal vanaf eigen helft door de lucht mee, liep alles en iedereen met een oranje shirt eruit en bediende Hidde Parlevliet. Die schrok zo van de kans dat hij de bal pardoes over zijn stick liet schieten.

Goudhaantje

Een misser die Den Bosch duur kwam te staan, want vanuit het niets lag de bal aan de achterkant plots tegen de plank. De thuisploeg lette even niet goed op, waardoor goudhaantje Thierry Brinkman de bal bij de tweede paal helemaal vrij kon binnentikken: 1-1.

Die gelijkmaker zette het spelbeeld op zijn kop. Den Bosch bleef hartstochtelijk aanvallen maar de ervaren ploeg van Bloemendaal kreeg meer en meer grip op de wedstrijd. Het was in die fase wachten op een treffer voor de ploeg van coach Rick Mathijssen, die bulkt van de kwaliteit. Bijvoorbeeld in de aanval bij de Duitser Florian Fuchs, die na een weggewerkte corner een hoog ingeslagen bal technisch op een heerlijke manier binnentipte. Den Bosch protesteerde nog bij het arbitrale duo, maar die keurde de treffer goed: 1-2.

Florian Fuchs juicht na de 1-2. Foto: Koen Suyk

Amper bekomen van die klap werd het zelfs 1-3. Roel Bovendeert toonde met een duik bij de tweede paal dat hij geen last meer heeft van zijn schouderblessure en het scoren niet is verleerd. Daarmee was dit eerste playoff-duel van het bijzondere seizoen 2020/2021 gespeeld. Dat in de slotfase Yannick van der Drift er nog 1-4 van maakte en Tim Swaen 1-5 was alleen interessant voor de statistieken. Het maakt de opgave voor Den Bosch er zaterdag niet minder zwaar op om de terugkeer in de play-offs met succes te omlijsten.