Kampong slaat eenvoudige eerste slag tegen Rotterdam (0-3)

De terugkeer van Rotterdam in de play-offs na vier jaar afwezigheid is geëindigd in een bittere teleurstelling. De ploeg verloor in eigen huis de eerste wedstrijd in de halve finales van Kampong met duidelijke cijfers: 0-3. Op de overwinning van de Utrechters was weinig aan te merken. De geroutineerde ploeg van coach Roelant Oltmans was heer en meester aan de Hazelaarweg.

Dat er iets op het spel stond, werd in de eerste minuut meteen duidelijk. Er ontstond een opstootje bij de achterlijn van Kampong tussen de internationals Thijs van Dam en Sander de Wijn. De Wijn gaf Van Dam een duw in de rug nadat de bal al over de achterlijn was gerold. De Rotterdammer was daar niet blij mee en haalde verhaal bij de verdediger van Kampong. Beide spelers konden naar de kant. Van Dam met groen en De Wijn met geel.

Blessure Phijffer

Het was een spetterend begin van het duel waarin de gemoederen snel weer waren bedaard, maar Kampong een tegenslag kreeg te verwerken. Boet Phijffer, afgelopen weekend nog goed voor drie doelpunten tegen Amsterdam, viel geblesseerd uit na een botsing met Jesse van Minde.

Het bracht de Utrechtse ploeg niet uit het evenwicht. Kampong pakte het initiatief en drong Rotterdam terug op eigen helft. De Rotterdammers loerden op de omschakeling met de snelheid van Van Dam en Tjep Hoedemakers. Echter, beide spelers konden niet in stelling worden gebracht, omdat Kampong geconcentreerd de bal van stick naar stick speelde.

Robbert Kemperman opende de score voor Kampong tegen Rotterdam na een prachtige solo. Foto: Willem Vernes

Weinig kansen Rotterdam

Slechts een kans kreeg Rotterdam in de eerste helft. Jeroen Hertzberger legde aan vanaf kopcirkel – Tristan Algera ontbrak – en zag zijn inzet via doelman David Harte over het Kampong-doel verdwijnen. Het ontbrak in de eerste twee kwarten wellicht aan durf aan Rotterdamse kant, bevreesd voor de omschakeling bij Kampong.

De vrees werd waarheid toen Robbert Kemperman vlak voor het einde van het eerste kwart de bal vlak voor de middenlijn oppikte. De internationale soleerde door de Rotterdamse defensie en bleef koel oog-in-oog met Rotterdam-doelman Derk Meijer.

Kampong verdubbelt voorsprong

Het was een terechte voorsprong voor de landskampioen van 2017 en 2018. Kampong verslapte niet en bleef Rotterdam onder druk zetten. Het leidde in de 25ste minuut tot een derde corner. Martijn Havenga, die de geblesseerde Jip Janssen op kopcirkel verving, pushte de bal hard tegen de plank: 0-2. Even later ontsnapte Rotterdam aan een grotere achterstand. De voorzet vanaf rechts werd door Ties Ceulemans naast getikt.

De logische conclusie was dat het na rust anders moest bij Rotterdam. Dat was geen eenvoudige opgave voor de nog jonge ploeg van Albert Kees Manenschijn. De Utrechtse verdediging incasseerde met 31 doelpunten de minste tegentreffers tijdens het reguliere seizoen in de Tulp Hoofdklasse Heren. En in de twee onderlinge wedstrijden wist Rotterdam ook niet te winnen van Kampong.

De teleurstelling bij Thijs van Dam na de nederlaag van Rotterdam tegen Kampong in de eerste wedstrijd van de halve finales van de play-offs. Foto: Willem Vernes

Gruter scoort 0-3

De ploeg slaagde er ook na de pauze niet in een vuist te maken. De kansen voor Rotterdam, dat af en toe onnauwkeurig was in de passing, bleven klein en schaars. Olivier Hortensius tipte de bal uit een lastige hoek tegen Harte aan en even later kreeg Van Dam nog zijn stick tegen de bal die Harte tot lange corner verwerkte. Nadat drie strafcorners op rij ook niets overleverde, gooide Kampong het duel op slot. Balverlies aan Rotterdamse kant leidde de 0-3 van Mats Gruter die de voorzet van Bjorn Kellerman het laatste tikje gaf.

Zaterdag kan Kampong in eigen huis een finaleplaats afdwingen door opnieuw van Rotterdam te winnen. Zegeviert Rotterdam dan volgt een derde wedstrijd op zondag, eveneens op de Klapperboom.


11 Reacties

 1. wwy86qgmrn@privaterelay.appleid.com

  Ik dat Kampong gaat winnen

  1. circlestorm69

   Hoop of denk? 😜

 2. frank-kooijmans

  Rentree Jasper Luijks!!

 3. MIck

  Kampong is echt een maatje groter dan Rotterdam. Hertzberger, van Dam en Menini zijn onzichtbaar

  1. luchtisblauwgrasisgroen

   Eens, ze laten Rotterdam helemaal niet in hun spel komen. Kampong is heel goed aan het verdedigen.

  2. nic-vis

   Denk dat Rotterdam een prestatie van formaat levert door met dit team de playoffs te halen zonder allerhande peperdure buitenlanders. De rest is bonus.

 4. Michelvermeer

  Kampong speelde erg sterk inderdaad, ijzersterk centraal duo en Kemperman waren voor mij de uitblinkers.

 5. jhlp

  Idd Jasper eindelijk weer zien spelen! Waar was zn broer pepijn?? En hoe is het met de blessure van boet, ben ook benieuwd wanneer jip janssen weer mee kan spelen. Vond het mooi om te zien dat mats gruter prima mee komt met het niveau, en wat speelde kemperman een dijk van een wedstrijd. Kellerman wat minder gezien. Balk en de Wijn toch echt wel een onpasseerbare muur met zijn 2en, wat stond dat goed zeg. De internationals van Rdam waren redelijk onzichtbaar... keeper had een paar goede reddingen en hoedemakers vond ik prima spelen

 6. GlasHalfvol

  Wat mij vooral opviel was dat het heel prettig kijken was naar deze wedstrijden zelfs met maar 1 camera. Dit was zoveel malen beter dan die verschrikkelijke automatische camera's. Het blijkt dat het toch via Eyecons kan en nu maar hopen dat ze dit doorzetten, wat mij betreft is de test met die automatische camera's mislukt...

 7. rustaaagh

  Dit is een betaalbaar systeem voor iedere club en staat nog aan het begin van de ontwikkeling. Wsc steekt men van iedere wedstrijd iets op en worden algoritmes aangepast. Wat mij betreft is het glas dus half vol ;).

 8. GlasHalfvol

  Het idee erachter is prima maar ze zijn nu al 2 jaar bezig toch? Afgelopen seizoen heb ik weinig vooruitgang gemerkt, vandaar dat mijn glas minder vol geworden is.. :)


Wat vind jij? Praat mee...