Manenschijn weet dat het voor Schaerweijde een zwaar seizoen wordt

‘Ik kan echt wel leven met het feit dat we deze wedstrijd niet hebben gewonnen. Maar niet met het feit dat we ‘m in de laatste minuut uit handen geven’, zegt Schaerweijde-coach Albert-Kees Manenschijn zondagmiddag, na de 3-4 nederlaag tegen HDM. De thuisploeg incasseerde twee tegendoelpunten in de laatste minuut.

Manenschijn zit er in het clubhuis van Schaerweijde verslagen bij. Het is een minuut of twintig na de wedstrijd tegen HDM. Een wedstrijd die Schaerweijde het liefst zo snel mogelijk wil vergeten. Het ene moment stevende de ploeg uit Zeist voor eigen publiek in ‘De Kuil’ af op een prachtig feest, de eerste overwinning van het seizoen. Een moment later lagen de spelers van de hekkensluiter van de Tulp Hoofdklasse Heren verslagen op de grond, nadat HDM niet alleen de 3-3 scoorde, maar ook nog de 3-4.

Bij de voormalig assitent-bondscoach van het Nederlands elftal overheerst zo kort na afloop een dubbel gevoel. Aan de ene kant baalt hij. Aan de hand van de stellige reactie van zijn spelers concludeert hij dat vlak voor de 3-4 de bal over de achterlijn moet zijn geweest. En dat de strafcorner waaruit HDM het winnende doelpunt maakte, dus nooit gegeven had mogen worden.

Maar hij beseft ook dat vingerwijzen naar de arbitrage geen zin heeft en dat Schaerweijde in de spiegel moet kijken. Zijn ploeg had nooit de 3-1 voorsprong weg mogen geven. De 2-0 voorsprong ook niet. ‘Dit was voor ons een belangrijke wedstrijd in de strijd om de onderste vier plekken. Dat we deze kans niet hebben gepakt, komt vooral door onze zwakke tweede helft. Daarin speelden we niet goed genoeg om deze wedstrijd te winnen.’

Albert-Kees Manenschijn en Jur van der Have zijn na afloop van de wedstrijd in gesprek met de scheidsrechter. Foto: Willem Vernes

Schaerweijde kende zondag een droomstart

Schaerweijde, vorig seizoen gehandhaafd via play-outs, is met nul punten uit vier wedstrijden de hekkensluiter van de Tulp Hoofdklasse. De club uit Zeist begon het seizoen slecht met een 7-1 nederlaag tegen Bloemendaal. Een week later waren de cijfers thuis tegen Kampong zelfs nog iets pijnlijker: 0-7. Vervolgens werd het bij Den Bosch over de knie gelegd, met 5-0. De thuiswedstrijd met HDM was de uitgelezen kans om na een slechte start eindelijk van de nul af te komen.

Wat dat betreft kende Schaerweijde zondagmiddag een droomstart. Na drie minuten stond het al met 1-0 voor. Thur Stadelmaier scoorde uit de rebound van een strafcorner. Drie minuten later maakte Daan Troost de 2-0. Manenschijn: ‘Als coach ben je in deze fase op zoek naar dingen die goed gaan. Dingen waaraan je je kunt vasthouden. Daarvan heb ik er de eerste helft echt heel veel gezien.’

Dat Pepijn Leenhouts nog voor rust uit een strafcorner de 3-1 binnensleepte, was ook een opsteker voor de thuisploeg. Een jaar geleden was de strafcorner een zorgenkind. De Maleisiër Bin Saari begon vorig seizoen als eerste cornernemer, maar scoorde het eerste half jaar slechts één keer. Na de winterstop keerde hij niet meer terug. Manenschijn: ‘Onze strafcorner lijkt dit seizoen beter dan vorig jaar. Nu maken we er gelijk twee. Eén rechtstreeks en één uit een rebound. Maar tot aan deze wedstrijd hadden we dit seizoen pas één corner gehad. Dus er valt nog niet echt te concluderen hoeveel beter we nu zijn geworden.’