Mathijssen op kick-off HK: ‘Móet wat gebeuren in mannenhockey’

‘Het is duidelijk dat er wat móet gebeuren bij het mannenhockey in Nederland. Het niveau moet omhoog. Ik voel me daarvoor verantwoordelijk, maar ik hoop dat alle clubs in de Hoofdklasse Heren iets breder gaan kijken dan hun eigen prestaties.’ Die oproep deed Rick Mathijssen, coach van landskampioen Bloemendaal, zaterdagavond bij het kickoff-event van de Hoofdklasse in het clubhuis van Rotterdam.

‘Ik hoop dat we het niveau met z’n alleen weer omhoog kunnen krikken, de hoofdklasse sexyer kunnen maken. Zodat het weer mooi is om hockey te kijken. Ik hoop dat Bloemendaal daar zijn bijdrage aan levert’, zei Mathijssen, die behalve coach van Bloemendaal tot en met de teleurstellend verlopen Olympische Spelen in Tokio ook assistent-bondscoach van de Oranje Heren was.

‘Ik had tot voor kort twee petten op, waardoor ik me persoonlijk verantwoordelijk voel. Ik hoop dat wij dat met z’n allen zo voelen. Ik denk dat de samenwerking tussen de KNHB, wij als coaches en de Hoofdklasse-clubs veel beter kan én beter moet.’

Buitenlander-discussie

Mathijssen zei die verantwoordelijkheid zeker te voelen in de discussie over het geven van kansen aan jonge spelers. Een discussie die weer in alle hevigheid oplaait nu in de Tulp Hoofdklasse Heren komend seizoen een groot aantal buitenlanders zijn opwachting maakt. ‘Als wij als coaches die jongens die kansen niet geven, waar moeten de talenten dan vandaan komen?’, vroeg Mathijssen zich af.

Alexander Cox luistert aandachtig naar Reinoud Wolff. Foto: Bart Scheulderman

Hij wees erop dat vijf jeugdspelers onder zijn bewind in Bloemendaal aan de selectie zijn toegevoegd. ‘Ik hoop dat meer coaches dat gaan doen. En ook bij 1-0 achter die jongens minuten geven. Dat is misschien gemakkelijker praten als je bij Bloemendaal zit, maar ik heb gezien hoeveel die jongens daardoor groeien in een jaar.’

Er zijn klaslokalen vol buitenlandse spelers gekomen waarvan je je moet afvragen of die daadwerkelijk wat toevoegen. Reinoud Wolff, coach Hurley

Resultaten

Alexander Cox (Amsterdam) was het aan de discussietafel met zijn collega eens: ‘Je moet als team ook een bepaalde basis hebben om die jonge jongens in te kunnen zetten. Wij zijn er als coaches namelijk ook verantwoordelijk voor om resultaten te halen. Wij hebben bij Amsterdam een aantal buitenlandse jongens gehaald, omdat we die simpel nodig hebben om in het linkerrijtje te kunnen spelen.’

Volgens nestor Reinoud Wolff van Hurley is de buitenlander-discussie ‘eindeloos en van alle jaren’. ‘We zijn hier met Rotterdam jaren geleden kampioen geworden. We hadden destijds Mark Knowles in het veld staan. Dat was de allerbeste verdediger die ik ooit heb gezien. Daar hebben we met z’n allen heel veel van geleerd. Maar er zijn natuurlijk klaslokalen vol buitenlandse spelers gekomen waarvan je je moet afvragen of die daadwerkelijk wat toevoegen. Als ik dat zie, denk ik: dan moeten we met z’n allen toch meer uit die ruim 250.000 hockeyers kunnen halen?’


26 Reacties

 1. luchtisblauwgrasisgroen

  Paul van Ass niet uitgenodigd?

 2. selectielieveheersbeestje

  Goed stuk. De buitenland discussie zal hiermee niet verstommen maar de grote clubs/coaches moeten blijven investeren in onze eigen jeugd. Afgelopen weekend in R'dam speelde verschillende 'young stars' (ook bij HGC). Misschien moet de KNHB hier toch iets meer leiderschap in gaan tonen.

 3. ruud-stork

  Dit is het meest zinnige stuk wat ik lees over hoe het niveau bij de heren omhoog kan worden geschroefd. Het is niet alleen goed voor de ontwikkeling maar ook gewoon leuk om te kijken naar talentvolle spelers van eigen bodem die mogen spelen in de hoofdklasse.

  1. luchtisblauwgrasisgroen

   Mee eens, echter dan moeten de clubs daar wel harde afspraken over maken. Ten opzichte van vorig jaar zijn er dit seizoen minder plekken voor Nederlandse jeugd (want meer buitenlandse versterkingen). Aan de andere kant, hoeveel Nederlandse (talentvolle) toppers spelen er in buitenlandse competities? Die zijn op een hand te tellen.

 4. Avdd

  Als de jeugd goed genoeg zou zijn waren deze buitenlanders niet nodig geweest.

  1. luchtisblauwgrasisgroen

   Als er niet zoveel buitenlanders zouden zijn, had de jeugd wel een kans gekregen. Beide stellingen hebben waarheid, daarom belangrijk om de juiste balans te vinden (bv per team max 4 buitenlandse spelers). Dan krijg je vervolgens dat de beste 48 buitenlandse hockeyers ter wereld in Nederland kunnen spelen, en dat er meer plekken vrij komen voor Nederlandse jeugd.

  2. Eelco Houwink

   O ja ? omdat ze zoveel minder blijken tijdens de selectiedagen ? Of zijn de buitenlanders dan al gehaald vanwege de buitenlander-hype ? Op basis van welk ontwikkelprofiel? Of kopen kopen kopen voor de korte termijn?

 5. MIck

  Wat een onzin allemaal weer over die buitenlanders, geweldig dat die in onze competitie spelen daar kunnen jonge spelers alleen maar leren. Het halve Nederlands elftal speelt bij Bloemendaal of Kampong dan is het natuurlijk niet meer dan logisch dat andere clubs kijken naar buitenlanders, zonder al die buitenlanders zou de competitie vreselijk saai en voorspelbaar zijn.

 6. partijtje

  zolang de. clubs hierin niet eensgezind opereren in het hoofdklasse overleg is het compleet lullen in de ruimte. Leuk dat Matthijs dat zegt maar hij heeft zelf mee gewerkt naar een te oud Nederlands elftal dat in Tokio terecht hard is afgestraft. Caldas en zijn team hebben de laatste jaren een slecht voorbeeld gegeven. Stop de districts teams en bouw een landelijk selectie beleid op vanuit de club teams. vanuit daar rechtstreeks selecteren is veel efficienter.

 7. Eelco Houwink

  Het zijn 2 separate discussies, buitenlanders en HK-niveau. Buitenlanders worden echt niet gehaald om het niveau omlaag te krijgen. De clubs - en vooral ook de coaches zelf, hier gemoedelijk bijeen - denken daarmee beter uit te zijn. Wel voor de korte(re) termijn. Veel jonge NL talenten worden (definitief?) geparkeerd (maar willen dat soms zelf) in de Jong Heren conpetities, maar dat komt door het niveauverschil topjeugd-HK. Dat is nu na Corona groter geworden, omdat de topjeugd juist in die ontwikkelfase vreselijk geremd is dus beetje verkeerd moment om dat nu even te gerepareerd te willen zien. Het niveau van de HK is intussen gewoon hoog en zelfs ongekend hoog. Dat maakt het selecteren van nationale teams ook moeilijker. Ik kan zo een team (en mss. wel 2) samenstellen die niet onder doen voor Het Oranje, juist omdat de de HK in de breedte veel sterker is geworden. Dat maakt het teamverband alleen maar belangrijker en vooral de goede flow heeft eraan ontbroken op de OS. Er is helemaal geen struktureel niveau-probleem in de HK. Als dat zo zou zijn, komen die top-buitenlanders echt niet hier spelen. En indien andersom, dan zouden ze altijd op de bank zitten.

  1. Mike de Bot

   Korte termijn halen de buitenlandse spelers het niveau natuurlijk niet naar beneden, maar wanneer je als jonge speler alleen maar mag trainen en nooit in de wedstrijden mee mag doen, omdat daar een buitenlandse speler staat, die met al zijn ervaring op dit moment iets beter is, dan vergaat het plezier je wel in het spelletje en ga je dus je prioriteiten anders leggen. Daardoor is de top van Nederlandse spelers veel smaller dan in het verleden. En dan niet zeggen dat de mentaliteit dan niet juist is van de huidige generatie, want uiteindelijk doet iedereen het voor zijn plezier, en niet voor het geld of zo, en dat plezier zal ver te zoeken zijn uiteindelijk wanneer je nooit minuten maakt. Lange termijn is het dus in mijn ogen wel degelijk een probleem. Ik ben erg benieuwd naar de teams die jij alleen zegt samen te kunnen stellen. Dat zal eerder zijn door het lage niveau van het Nederlands team en niet door het niveau van de groep die eronder zit lijkt mij?

  2. Eelco Houwink

   Nou als je het zo wilt zeggen, dat klopt dat mss. wel. Ik zie veel wedstrijden waarin onze Oranje spelers prima meedraaien maar echt niet de boventoon voeren en heb me de afgelopen HK comp zeer regelmatig afgevraagd waarom speler A wel door Caldas geselecteerd is en speler B niet. Dat wil op zjn minst zeggen dat het in de breedte omhoog gegaan is. Maar ook dat er in de toch zeer ruime voorbereiding op hoofdtoernooien weinig “buitenstaanders” echte kansen hebben gekregen.

 8. Mark Bouwman

  Weer die oeverloze discussie over buitenlanders in de HK en waarom: omdat Nederland niet presteerde in Tokyo. Lijkt mij meer een (hopenlijk gepasseerd) coach-, selectie- en trainers-, en spelopvattingprobleem bij Oranje. Over junioren wil ik nog wel iets melden: landelijk zijn er ongeveer 4 teams die het echt goed doen, die veel talent "verzameld" hebben: winnen bijna alles met twee vingers in hun neus. Alsof daar mentaal sterke, winnende "die-hards" van gemaakt worden. Alleen degenen die dàt wel hebben, veel balgevoel en inzicht laten zien, halen "het". Voor mij kan je net zo goed terug naar districten, zeker in West en Zuid en misschien Noord/Oost bij elkaar, ipv kids van 14 onnodig door het land te slepen. HK clubs gaan echt niet geforceerd verjongen, om vervolgens hun goede spelertje(s) te zien vertrekken naar een nog betere club. HK clubs en HK coaches zullen als puntje bij paaltje komt altijd kiezen voor resultaat: met of zonder buitenlanders, of je het nu leuk vindt of niet. Dus: kom op Jeroen! Ik hoop dat alle junioren zich focussen op zijn " #pleasefocusonbasics ".

  1. stekel

   Eens met deze groep: mentaal sterke, winnende "die-hards" van gemaakt worden. Alleen degenen die dàt wel hebben, veel balgevoel en inzicht laten zien, halen "het". En dan er geen eenheidsworst van maken in het opleidingsproces

 9. rustaaagh

  Waar hebben we het over? 12 teams met ieder 14 spelers die per wedstrijd veel minuten maken (wsc zelfs meer)? Als daarvan 5 buitenlanders zijn (60 in de hele hoofdklasse), dan heb je 9 Nederlanders per team die veel minuten maken en ruim 100 in de hele hoofdklasse. Die maken ook minuten op key-posities. Dat is een behoorlijk aantal. Daarnaast zijn er per wedstrijd nog 3 plekken voor (jonge) spelers om te snuffelen, te groeien en hopelijk aan te haken. Msc moeten we het meer bij onszelf zoeken. Als een club jaar in jaar uit hetzelfde beleid voert en niet het ene jaar 2 en het andere jaar 5 buitenlanders dan zorgen ze ervoor dat er geen spelers afhaken omdat ze buiten de boot vallen of ineens minder minuten moeten maken vanwege buitenlanders. Uit die ruim 100 spelers moet ook voldoende talent met drive te halen zijn om een mondiaal topniveau te halen met het nationale team. Dat lukt ook in landen waar niet een kweekvijver is zoals de hoofdklasse (en promotieklasse) maar waar ze wel een goed tactisch, technisch, fysiek en mentaal programma draaien met het nationale team. In veel andere landen kan dat door de grote afstanden alleen maar door ze periodiek een tijd bij elkaar te halen. In Nederland kan het wekelijks! En in Belgie kan dat overigens ook en deden ze het ook zo.

 10. aussiepie

  Goed deze discussie te hebben.Paal en perk stellen aan buitenlanders per club en team.Twee maximaal.Alle buitenlanders bijdrage leveren aan training jongeren. Ook vraag stellen willen we een EPL en Uk voetbal voorbeeld waarbij nationale team een soort jong talent gebeuren is en de clubs de vaandragers van Hollands hockey? Laatste kan maar dan Europese competitie professioneler maken.

 11. TobiasVermeer

  Wellicht eens meer vanuit commercieel perspectief gaan bekijken? Steeds maar weer die discussie over talenten. Kan je er een fatsoenlijke boterham mee verdienen? Waarom stoppen er zoveel talenten vanwege studie? Zijn veel teams in de hoofdklasse per definitie slecht voor het niveau? De Engelse Premier League is bij het voetbal nou niet erg matig. Willen we zelf maar steeds een gouden medaille behalen of de hockeysport groter en commercieel aantrekkelijker maken? Er staat me nog bij dat de Nooijer werd gevraagd, na 3x wereldspeler te zijn geworden, wat hij buiten het hockey deed...

  1. stekel

   Relevantie in context is ?…

 12. erik-van-der-vegt

  Laat het aantal buitenlanders vrij, maar beperk het aantal dat tegelijk in het veld mag staan tot twee of drie per team.

 13. Julia van Kollenburg

  Wanneer de rijke clubs zoals Bloemendaal de toppers van andere clubs blijven kopen, wordt er door andere clubs gezocht naar Buitenlandse versterkingen. Hij heeft erg makkelijk praten.

 14. Prohockey

  Terechte discussie maar waarom doet de PK niet mee in deze discussie. Daar waar door de HK clubs gevist wordt naar goede jonge spelers die nog erg veel kunnen leren in de PK. Maar ze worden gebeld en benaderd zonder met de PK coaches te overleggen. Elke club in de HK houdt van kopen, kopen en hebben…uit binnenland en buitenland.

 15. rustaaagh

  Voor het beperken van het aantal buitenlanders op de spelerslijst of op het veld zal de wet moeten worden veranderd. Dat gaat niet gebeuren voor de sport. Een akkoord tussen de clubs gaat ook niet lukken en is ook al geprobeerd. Het probleem ligt ook niet bij de buitenlanders. Als we blind blijven staren op de discussie buitenlanders zullen we er nooit komen. Dus we zullen met andere oplossingen moeten komen.

  1. stekel

   En op basis van welke wet dan ?… Frankrijk kent een vergelijkbaar systeem al jaren

 16. Mark Bouwman

  @stekel, EU wetgeving

 17. hockey-coach

  Dit is een goed artikel. Maar er wordt alleenmaar een probleem aangeven. Geen oplossingen. Daarbij hebben we niet een probleem maar vele (kleinere) problemen. Het nivo van onze jeugd is zorgelijk te noemen, clubs moeten in het linkerhelft eindigen, de coach is verantwoordelijk (soms ook het bestuur door de aanstelling van het technisch kader) om te presteren. Zo zie je dat het lands belang: Het produceren van jeugdspelers op wereld nivo anders is dan die van de clubs/coaches/eigenaren.. Ik ben er volkomen mee eens dat de meeste buitenlandse spelers helemaal niets toevoegen aan een club team. Ook weet ik dat deze gepushed worden om de NL en Duitse competitie te gebruiken als trainings omgeving voor HUN internationals. dan komt de vraag: welke internationale spelers voegen wat toe aan de hoofdklasses? En welke club wil niet de tijd/risoco in een speler stoppen om deze op te leiden?


Wat vind jij? Praat mee...