Miltkau voltooit comeback van KZ, play-offs uit zicht voor HGC

De druiven waren zuur voor HGC in de derby bij Klein Zwitserland. Met nog tien minuten op de klok leek er helemaal niets aan de hand voor de ploeg van Paul van Ass. HGC leidde met 1-3 en kreeg meerdere mogelijkheden om de score verder uit te breiden. Toch stond na zeventig minuten 3-3 op het scorebord. ‘Dit is zuur’, zei Thijmen Piket somber.

HGC heeft nu vier wedstrijden op rij niet gewonnen, waardoor HGC op een wonder moet hopen om alsnog een ticket voor de play-offs veilig te stellen. ‘We hebben het zelf verspeeld’, stak Piket de hand in eigen boezem namens zijn ploeg. ‘We stonden er een maand geleden nog goed voor. Nu hebben we het niet meer in eigen handen.’

Spektakel gegarandeerd

Dat had HGC na de 2-3 nederlaag vrijdagavond bij Amsterdam al niet meer, weet Piket. ‘Maar we geloven er nog wel in’, vult hij aan. ‘Tenminste, zo lang we kans maken blijven we erin geloven.’ Misschien wel tegen beter weten in, want ook Piket begrijpt dat het met nog twee wedstrijden te gaan en vier punten achterstand op nummer 4 Den Bosch een hels karwei wordt voor zijn ploeg. ‘We hadden hier in ieder geval nooit mogen verliezen.’

Thijmen Piket baalt na opnieuw puntenverlies van HGC. Foto: Willem Vernes

‘Hier’ was in Den Haag, tijdens de derby tussen Klein Zwitserland en HGC, ofwel: de Steenbokken tegen de Gazellen. Spektakel gegarandeerd bij de Haagse derby in de Hoofdklasse. Ook deze zonnige zondagmiddag was het smikkelen geblazen.

De thuisploeg trok zwaar gehavend ten strijde tegen de buurman uit Wassenaar. Max Kapaun, Wisse Schapers, Camil Papa, Rogier Schaeffers, Rutger Plat, David Huussen en Daniël de Haan waren allemaal afwezig bij de ploeg van Omar Schlingemann.

Aki Käppeler is dit seizoen op schot voor Klein Zwitserland. Tegen HGC was de Amerikaan twee keer trefzeker. Foto: Willem Vernes

Gehavend of niet, KZ bood in de openingsfase prima tegenstand tegen de ploeg die nog altijd jaagt op een ticket voor de play-offs. Na een stormloop van de bezoekers, trok de thuisploeg ten aanval. En met succes. Vanaf kopcirkel pushte Aki Käppeler de thuisploeg op voorsprong. De Amerikaan tekende alweer voor zijn elfde treffer dit seizoen.

Tanaka draait achterstand binnen een minuut om

Elf keer scoren in een seizoen, ‘dat kan ik ook’ – moet Kenta Tanaka gedacht hebben. De Japanse aanvaller van HGC, voor deze wedstrijd nog op negen goals, zorgde na twintig minuten spelen op aangeven van Steijn van Heijningen voor de gelijkmaker. Bij KZ lagen ze kennelijk te slapen, want nog geen minuut later zorgde het duo voor hetzelfde recept: 1-2.

Kenta Tanaka scoorde twee keer binnen één minuut namens HGC. Foto: Willem Vernes

HGC-aanvoerder Seve van Ass verzuimde kort daarna tot drie keer toe om vanaf kopcirkel om de score verder uit te breiden, waardoor KZ in leven bleef. Gesteund door een opmerkelijke hoeveelheid supporters langs de lijn ging de thuisploeg op jacht naar de gelijkmaker. Net toen de ploeg van Schlingemann de 2-2 leek te forceren, viel het doelpunt aan de andere kant. Van Ass benutte nu wel het buitenkansje op kopcirkel.

In het laatste kwart mocht de international van HGC opnieuw aanleggen, maar nu schoof hij zijn push naast. HGC hield daarmee de Haagse buurman in leven en daar maakte de thuisploeg dankbaar gebruik van. Met nog tien minuten op de klok pushte Käppeler zijn twaalfde van het seizoen binnen: 2-3. De derby kreeg daarmee een geweldig spannende slotfase.

KZ komt op z’n Duits langszij

Het was KZ-keeper Koene Schaper die zijn ploeg in de slotfase op de been hield bij pogingen van dichtbij van Tanaka en Maico Casella. Niet veel later kreeg Ruben Versteeg dé mogelijkheid om de gelijkmaker achter HGC-keeper Sam van der Ven te tikken, maar de spits die volgend seizoen naar Den Bosch vertrekt maaide over de bal.

Marco Miltkau scoorde tegen HGC ‘op z’n Duits’. Foto: Willem Vernes

Met nog twee minuten op de klok werd HGC nog verder naar achteren gedrukt. De corner van Käppeler werd nog katachtig gekeerd door Van der Ven, maar de doelman die onlangs afviel bij de Oranje Heren, gaf toe op de inzet van Marco Miltkau. De Duitse international scoorde op z’n – hoe kan het ook anders – op z’n Duits en zorgde op die manier voor een knap punt voor het gehavende Klein Zwitserland.