Na nieuwe zure nederlaag tegen Kampong is het alarmfase 1 bij HGC

Op 1 mei van dit jaar won HGC in eigen huis met 4-3 van het destijds zieltogende Kampong. Een opmaat voor de Haagse formatie richting de play-offs. Zes maanden later ziet de hockeywereld er voor beide teams totaal anders uit. Kampong won zondag op De Klapperboom met 2-1 van HGC en kent daarmee de beste seizoenstart in de Tulp Hoofdklasse Heren ooit. HGC is nog geen tweehonderd dagen tijd verworden tot degradatiekandidaat.

Het moment waarop Terrance Pieters zondag de 2-1 maakte voor Kampong was alleszeggend over de positie waarin HGC, de nummer tien van de ranglijst, zich momenteel bevindt. In het vierde kwart bij een 1-1 stand was er niets aan de hand toen HGC in de opbouw kinderlijk eenvoudig de bal verloor. International en WK-ganger Pieters pikte dankbaar de bal op en schoot bekeken de winnende treffer tegen de plank. Het is het lot van de ploeg die in de hoek zit waar de klappen vallen.

In die hoek zit HGC al dit hele lopende seizoen. Vaak speelt het team van coach Bram Lomans niet eens slecht, maar staan de Gazellen na zestig minuten wel met lege handen. Soms is het ook gewoon heel slecht. Zoals een paar weken geleden bij de 5-1 zeperd tegen Oranje-Rood. Doelman Sam van der Ven sprak na afloop harde woorden over zijn team. Niettemin vond hij nog steeds: ‘We hebben echt een topploeg.’ De stand op de ranglijst vertelt en ander verhaal. Zondag op De Klapperboom waren de Utrechters de topploeg, de bezoekers uit Wassenaar moeten vanaf maart keihard strijden om de play-outs te ontlopen.

Ontzetting bij Bram Lomans. Foto: Willem Vernes

Dat besef zal coach Lomans, als speler behangen met twee gouden olympische medailles, de komende maanden tussen de oren van zijn spelers moeten krijgen. HGC heeft de laatste jaren veel lof gekregen voor het aanvallende spel onder Paul van Ass. Dat het team veel tegendoelpunten tegen kreeg, werd gezien als collateral damage. Maar bij het huidige HGC kan elk tegendoelpunt fataal zijn, dus moet de deur op slot en moet hij hopen op een bevlieging van zijn creatieve spelers in zijn selectie.

Van Ass

Pech voor Lomans was dat hij het zondag opnieuw moest stellen zonder Seve van Ass, zijn meest creatieve en beste speler. De sterspeler was geblesseerd en dat zag je terug aan het spel van HGC. Van Ass is de grote vormgever van de Gazellen. Als hij het op zijn heupen heeft, is dat likkebaarden voor echte hockeyliefhebber. Maar de vele jaren tophockey bij zijn clubs en Oranje eisen de tol bij de middenvelder. Van Ass wil zo graag, speelt ook als het maar even kan met amper trainingsmeters in zijn benen, maar te vaak werken zijn spieren en ledematen niet mee. Tot zijn eigen frustratie.

Seve van Ass is in gedachten verzonken. Foto: Willem Vernes

Het is voor Van Ass en Oranje te hopen dat hij snel herstelt, want vanaf volgende week start hij bij Oranje de voorbereiding op het WK in India, dat in januari wordt gespeeld. Een Van Ass in vorm kan daar met Oranje voor een mooie stunt zorgen, weet ook bondscoach Jeroen Delmée die hem er maar wat graag bij heeft.

Het is voor Lomans te hopen dat hij na het WK een fitte en in blakende vorm verkerende Van Ass terugkrijgt, dan hoeft de oefenmeester zich wat minder zorgen te maken. Een paar klinkende overwinningen zijn na de herstart wel keihard nodig om de alarmfase 1 te bezweren. Tot die tijd is de hoogste staat van paraatheid vereist in Wassenaar en moet HGC bikkelen voor elk punt om echt grote problemen te voorkomen.

Houvast

Wat dat betreft, moet de wedstrijd tegen Kampong Lomans wel wat houvast hebben gegeven. Behalve Van Ass miste de Haagse formatie ook steraanvaller Maico Casella (vanwege de Pro League) maar bood de ploeg toch lange tijd dapper weerstand.

Willem van Campen juicht na de 1-1 voor HGC. Foto: Willem Vernes

Kampong opende sterk met twee kansen voor Pieters, maar nadat die geen treffer opleverden, kreeg HGC een steeds groter aandeel in de wedstrijd. De gasten creëerden zelfs nog een paar mogelijkheden en zaten er best lekker in. Maar ja, toen was daar in de laatste minuut van het eerste kwart een strafcorner voor Kampong. En met Jip Janssen aan de trekker was dat op het veld ook alarmfase 1.

De harde dreun op de plank leverde het bewijs dat het 1-0 stond. Met zijn openingstreffer tegen HGC bereikte Janssen een mijlpaal als speler van Kampong. De strafcornerspecialist staat nu op honderd officiële doelpunten voor de Utrechters: 83 in de Hoofdklasse, drie in de play-offs, vijf in de Gold Cup en negen in de Euro Hockey League.

Gelijkmaker

Na de voorsprong probeerde Kampong de wedstrijd snel te beslissen, maar de koploper speelde te slordig om HGC weg te spelen. Dat gaf de gasten alle gelegenheid om af en toe de verdedigende stellingen te verlaten en ten aanval te trekken. Dat resulteerde in het tweede kwart niet eens in de onverdiende gelijkmaker, na een tip-in van Willem van Campen: 1-1.

Die status quo bleef lange tijd op het bord van De Klapperboom. En hoewel HGC zich hoofdzakelijk beperkte tot verdedigen, was het verschil tussen de nummer één en nummer tien van de ranglijst niet zo groot als vooraf verwacht. Veel viel er voor de vele toeschouwers niet te genieten. De fans aan de clubhuiskant hadden nog het geluk dat ze werden gefêteerd op een heerlijk najaarszonnetje.

Terrance Pieters bejubelt de 2-1. Foto: Willem Vernes

De Kampong-fans konden zich na afloop ook nog eens laven aan de 2-1 overwinning na de treffer van Pieters. Dat was zuur voor HGC dat zich vanaf maart kan opmaken voor een harde degradatiestrijd.

Kampong – HGC 2-1 (1-1)
15.  Jip Janssen 1-0 (sc)
22. Willem van Campen 1-1
48. Terrance Pieters 2-1


Wat vind jij? Praat mee...