Nieuw HK-schema rondkrijgen was een flinke puzzel voor de KNHB

De Hoofdklasse wordt komend seizoen gespeeld op zaterdag en zondag. Dat was één van de wensen van streamingdienst Viaplay, die de komende vier jaar de uitzendrechten heeft. Het competitieschema kwam dan ook later dan normaal, want de puzzel was niet zomaar gelegd.

In eerste instantie was er sprake dat de duels verdeeld zouden worden over de vrijdag, zaterdag en zondag. Dat is nu beperkt gebleven tot twee weekenddagen. De streamingdienst wil de hoofdklasse-wedstrijden zoveel mogelijk spreiden om meer aandacht te krijgen voor hockey, maar ook om praktische zaken: hoe meer momenten in het weekend, hoe meer cameraploegen er beschikbaar zijn. 

Alle wedstrijden zijn live te volgen, maar worden ook met meerdere bemande camera’s opgenomen. Viaplay zendt per speelronde twee hockeyduels live uit met minimaal vijf camera’s, de overige wedstrijden worden opgenomen met vier camera’s, waarvan twee automatische.

De vrijdag was uiteindelijk een onmogelijke zaak, zo legt Leon Rutten (manager competitiezaken en arbitrage van de KNHB) uit. ‘De vrijdag hebben we uitgebreid besproken met de HHcv (het vertegenwoordigende orgaan van de Hoofdklasse clubs), clubs en andere belanghebbenden zoals scheidsrechters en officials. De conclusie was dat met ook de vrijdag erbij het allemaal niet te combineren was.’

Volle tribunes bij Kampong. Foto: Koen Suyk

Zwaartepunt nog altijd op de zondag

Het programma wordt nu verdeeld over vier momenten: twee op de zaterdag en twee op de zondag. Waar het zwaartepunt nog altijd op de vertrouwde zondag ligt, met acht duels ten opzichte van vier op zaterdag. Afgelopen seizoen werd het hockey op de zaterdag voor de hoofdklassers al eens getest. Toen waren de geluiden wisselend. Ervaringen van toen, zijn nu ook deels meegenomen in het nieuwe schema. 

‘Je hebt op zaterdag rekening te houden met het volle jeugdprogramma’, stipt Rutten aan. ‘Daardoor kun je niet te vroeg beginnen. We hebben bijvoorbeeld rekening gehouden met de aanvangstijden van onze top jeugdteams. Zij starten niet later dan 14.20 uur. Aansluitend volgt daarop nu de Hoofdklasse. We willen graag kort na de jeugdwedstrijden beginnen, om zo meer jeugd op de verenigingen te kunnen betrekken. Dat lukt met latere tijdstippen niet meer.’

Dat waren niet de enige eisen waar de KNHB rekening mee moest houden. ‘De wensen vanuit de clubs en Viaplay waren onder meer zoveel mogelijk dubbels op de zondag – de bekende Super Sundays – en de top-4 die elkaar de laatste twee rondes niet meer tegenkomt. Een dubbel was niet alleen gewenst bij de clubs, maar scheelt voor Viaplay ook in het aantal cameraploegen. Met deze verzoeken hebben we rekening kunnen houden.’

Foto: Koen Suyk

Zes, zeven of acht keer op de zaterdag

Daarom speelt iedere ploeg zes, zeven of acht keer op de zaterdag. Niet helemaal gelijk dus. ‘Dat was, wil je voldoen aan alle wensen, niet te voorkomen. Helaas zitten er kleine verschillen tussen de clubs, maar het ontloopt elkaar zo min mogelijk.’ Ook de KO16 bij de EHL waar Amsterdam en Pinoké aan deelnemen (29 september tot en met 2 oktober) was van invloed, net als het dubbele programma (donderdag 15 september en zondag 18 september) bij de heren. ‘De dubbel bij de mannen ontstaat omdat de mannen een weekend in november minder spelen vanwege de voorbereiding op het WK in januari. Ook dat is een factor waarmee je rekening moet houden.’

Wat ook al duidelijk is, is dat de duels die op zaterdag niet gespeeld worden door afgelastingen – bijvoorbeeld door slecht weer – automatisch op de zondag die volgt ingehaald worden. 

De bond begrijpt dat het af en toe een organisatie zal zijn op de clubs. Er moet een tijdslot vrijgemaakt worden op zaterdag, maar ook het trainingsschema van teams uit de Hoofdklasse kan anders in elkaar komen te zitten met een wedstrijd op de zaterdag. ‘Dit heeft de HHcv met de verenigingen besproken en iedereen heeft hiermee ingestemd. Ik vind het zelf een interessante ontwikkeling. We gaan kijken wat het gaat doen. Ik hoop op mooie beelden en veel meer momenten dat je hockey kunt zien op de verenigingen en via broadcasters. En wedstrijden die gespeeld worden op gangbaardere tijden voor (jonger) publiek dan op een doordeweekse avond om half negen. Op zaterdag kan je er op verenigingen met veel jeugd aanwezig ook een feestje van maken.’


3 Reacties

  1. Eelco Houwink

    OK, het gaat even pijn doen. Maar dan zal de hockeysport eindelijk - na honderd jaar - de definitieve transformatie naar een miljoenenpubliek gaan doormaken. De TV gelden zullen binnenstromen, in alle steden en dorpen zullen de mensen hongerig en struikelend vechten om de creditcards. De Viaplay abbo’s zullen als zoute jujubes over de toonbank vliegen - ehhh…virtueel dan want fysiek is dat allemaal niet meer doenlijk. Zo zullen ook overal tribunes bijgebouwd moeten worden als de synergie-effecten, in een complete maalstroom, ook de bezoekersaantallen op de clubs aanjagen. Traffic-officers zullen het verkeer en de parkeerproblematiek op de clubs in goede banen moeten gaan leiden, want er komt een stroom toeschouwers op gang die zijn weerga niet kent. Media zullen extra kommentatoren moeten aantrekken, er zal een sponsor-stop moeten komen om de Bonds- en clubburelen niet te overbelasten als de toeloop niet meer te beheersen valt. Alleen hoop ik over een paar seizoenen wakker te worden uit deze droom - waarna John van Vliet op Ziggo gewoon weer de leuke hoofdklassemomenten aan elkaar praat.

    1. Runa Honig

      Eelco, waarom kiezen voor de negatieve invalshoek? ‘Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg’,. Was die uitspraak niet van Einstein? Laten we elke beweging in onze sport toejuichen. Dan levert het misschien te weinig op, maar alles beter dan blijven klagen. Zeurders en klagers hebben we al genoeg in dit land!

  2. Eelco Houwink

    Klopt, alleen kreeg je maar wat je al (min of meer gratis…) had. Maar dat is nu kwijt, of liever gezegd wordt als iets nieuws in een commerciële saus herverpakt, gebaseerd op een (Amerikaans?) massa-business model. Waarvan je op de achterkant van een bierviltje kan uitrekenen dat die formule alleen gaat werken voor de hele grote aantallen abonneés (die je wellicht met voetbal, Formule 1, en wat andere sporten gaat halen) maar die er bij hockey nu eenmaal niet zijn. Om dit bestendig te maken, zal het zich over een langere periode moeten bewijzen. En ik hoop dat ik ongelijk heb, maar ik zie dit gewoon niet gebeuren. Maar laat je daardoor niet de put in praten: op korte termijn wordt de KNHB er alleen maar beter van - de financiële risico’s liggen denk ik vooral bij operator Viaplay en in het ergste geval komt men gewoon weer bij Ziggo uit… En de bijzondere voordelen van zaterdag-hoofdklasse kunnen we ons intussen laten welgevallen, alum..


Wat vind jij? Praat mee...