Nieuwe nederlaag bezorgt Almere triest Hoofdklasse-record

Almere heeft op een koude donderdagavond voor een triest unicum gezorgd in de Tulp Hoofdklasse Heren. De degradant verloor op eigen terrein het inhaalduel met Tilburg (1-5) en bleef voor de 36ste (!) keer op rij zonder overwinning in de hoogste hockeycompetitie van Nederland. Dat is een nieuw negatief record.

Ze wilden in het restant van de competitie zo graag nog eens een wedstrijd winnen, de dappere strijders van Almere die zich al maanden hadden neergelegd bij de degradatie naar de Promotieklasse. ‘We hebben nog een paar potjes op het programma’, zei coach Bart van der Wolf een paar weken terug. ‘Elke wedstrijd is een nieuwe kans.’ De trieste waarheid is dat het de hekkensluiter in de Tulp Hoofdklasse Heren gewoon niet gegund lijkt van de hatelijke nul af te komen.

Door de nederlaag tegen Tilburg heeft Almere na 21 competitiewedstrijden in dit seizoen nog steeds geen punt binnengehengeld. Kijken we verder terug, dan wordt de reeks amper beter. De voorbije 36 krachtmetingen in de Hoofdklasse leverde slechts twee punten op. Met 34 nederlagen, waarvan sommige qua marge pijn doen aan de ogen.

Historisch slechte reeks

De laatste zege van Almere? Daarvoor moeten we terug naar 12 mei 2019. Een 3-1 op eigen veld tegen SCHC. Duncan Laurence wist toen nog niet eens dat hij met zijn Arcade het Eurovisiesongfestival in Tel Aviv zou winnen. Het voelt voor Almere als een eeuw geleden.

Met die recordserie van 36 duels zonder triomf heeft Almere de historische slechte prestaties van Push en EMHC aangescherpt. Push bleef tussen 1995 en 2015 in 34 Hoofdklasse-duels op rij verstoken van een overwinning, terwijl de voormalige Eindhovense club EMHC (met Oranje Zwart opgegaan in Oranje-Rood) van 1974 tot 2004 in 35 wedstrijden maar niet tot winst kwam.

Primeur voor Tilburg

Tegen Tilburg kende Almere een valse start. Al na twaalf minuten leek de 25ste nederlaag op rij onafwendbaar na snelle tegendoelpunten van Rik Sprengers en Bas Scheer. Vlak vóór en na rust verdubbelden de bezoekers de marge via treffers van Gareth Furlong (uit een strafcorner) en Jip Krens (uit een strafbal). Hidde Straat deed nog wat terug door van dichtbij een rebound te benutten, maar het slotakkoord was voor de ploeg van coach Jeroen Delmée, dat via opnieuw Krens op 1-5 kwam. Voor Tilburg was het pas de eerste uitzege van het seizoen.

Komende zondag, als Almere zijn voorlopig laatste Hoofdklassewedstrijd speelt, zal het nog een hele kluif worden niet tegen een nieuw dieptepunt aan te lopen. Op bezoek bij HGC moet de ploeg dan proberen onder de honderd tegendoelpunten te blijven. Na 21 wedstrijden staan er nu 97 tegengoals op het conto. Eén doekje voor het bloeden: een nieuw recordaantal tegentreffers zal de wedstrijd tegen HGC niet opleveren. Dat staat met 119 nog altijd op naam van Eindhoven in het seizoen 2006-07.

 


13 Reacties

 1. MIck

  Wel een record dat vrij lang blijft staan gok ik

  1. jochenvanwestendorp

   Aan het begin vh seizoen ging iedereen al uit van een degradatie van Almere. Dit is natuurlijk een triest record en ik hoop, van harte, dat ze komend seizoen hun mojo weer terug vinden in de PK.

  2. Willemjanhc

   Je weet het nooit, volgend jaar een team in de hoofdklasse die dit jaar amper hebben gespeeld (met al het respect voor SCHC natuurlijk)

 2. hockeyer123

  Den Bosch zal zich nogmaals achter de oren krabben met de komst van Wijsman. Weer 5 tegengoals waarbij een aantal wel te stoppen ballen waren

  1. Avdd

   Inderdaad, hopelijk trekken ze een ervaren tweede keeper aan.

  2. hockeyer123

   Ongeacht het team dat je voor je hebt is 97!!!!!!! tegengoals in 21!!! wedstrijden echt teveel, gem 4,6 per wedstrijd. Dit zet de playoff ambities van DB niet veel kracht bij, helaas

 3. misha-van-oostveen

  Voorland voor SCHC? Hoop het niet voor ze maar de nieuwe trainer wacht een moeilijke of positief geformuleerd een uitdagende opdracht.

 4. JosephineBele

  2004 EMHC-Hurley 2-1 😀

 5. Fan van Hockey

  Ik vond het mooi om te zien dat een relatief jonge hockeyvereniging met eigen jeugd én een beperkt budget in staat was om het hoogste hockeyplateau te bereiken. Dat de Almeerse na vijf jaar weer dit plateau moet verlaten is niet erg, zeker niet als je weet dat een groot aantal jongens uit de "gouden lichtingen" vertrokken zijn naar andere verenigingen. Een proces wat logisch, begrijpelijk en feitelijk (voor de Almeerse) niet te keren was. Helaas zaten achter de gouden lichtingen onvoldoende nieuwe talenten en kon de club onvoldoende sponsorgelden vinden om een langer verblijf op dit plateau met externe hulpkrachten veilig te stellen (even los van het feit of ze dat wel willen). Een relatief jonge hockeyvereniging met een voor het hockeyspel ongewoon enthousiaste supportersgroep, de Allyminati. Een supportersgroep die hun team overal achterna reisden en zowel bij de thuis- als uitwedstrijden voor een positieve sfeer zorgden. Zo kan het dus ook! Almere bedankt, ik kijk nu al uit naar de volgende jonge hockeyvereniging die zo'n huzarenstukje weet waar te maken.

  1. jochenvanwestendorp

   Mooi gezegd.

  2. Freekie

   De befaamde 'Alyminatie' die groep die als een verfrissing begon en langzaam steeds kleiner werd. De groep die na de wedstrijd op geen enkele wijze door het eerste betrokken of erkend wordt en nu verworden is tot 6 man met een toeter. Die 'Alyminatie'?

 6. klaassen

  @freekie, dat is inderdaad triest om te horen


Wat vind jij? Praat mee...