Ook Amsterdam een maatje te groot voor rechterrijtjeploeg Rotterdam

Het gaat de mannen van Rotterdam dit seizoen allesbehalve voor de wind. Ze moesten zondag in en tegen Amsterdam alweer de vierde nederlaag van dit seizoen slikken. De thuisploeg zegevierde met 2-0, door op de juiste momenten toe te slaan. Precies dat liet Rotterdam vanmiddag na.

We zijn inmiddels iets meer dan een kwart competitie op weg. Voor de start van de wedstrijd stond Rotterdam op een teleurstellende achtste plaats. Ver weg van waar ze vorig seizoen stonden. Toen was het rozengeur en maneschijn voor de kampioen van 2013. Ze imponeerden met flitsend ‘volgashockey’, waarin snelheid een belangrijk speerpunt was en plaatsten zich vrij moeiteloos voor de play-offs.

Dit seizoen gaat het nog allerminst vanzelf bij Rotterdam. Toegegeven, ze hebben stevig programma achter de rug. Er werden verloren van play-off-finalisten Kampong en Bloemendaal, maar ook van Den Bosch. Daarnaast werden er vorige week punten gemorst tegen KZ (0-0). Om het rijtje af te maken: Rotterdam won twee keer, maar alleen van de onderste twee: SCHC en Hurley.

Valentin Verga viert de overwinning van zijn ploeg. Foto: Koen Suyk

Australische beer breekt de ban

Het werd dus wel eens tijd voor een goed resultaat tegen een ‘linkerrijtjeploeg’. Dat is Amsterdam vooralsnog, al is de compleet hervormde ploeg van Alexander Cox wel wisselvallig. In het weinig enerverende begin van de wedstrijd zondag, was Rotterdam de betere maar hielp het de eerste kans knullig om zeep. Door een stopfout kon een streep worden gezet door de eerste corner.

Amsterdam mocht tussen minuut 17 en 22 driemaal aanleggen op ‘kop’. Die laatste poging bleek succesvol. De inzet van de Australische beer Trent Mitton werd aanvankelijk gekraakt, waarna Valentin Verga uit de rebound de lat raakte. De bal viel pardoes voor de stick van Mitton die vrij eenvoudig intikte: 1-0.

Vlak daarna hield het Wagener eventjes z’n adem in toen Mirco Pruyser de nastoot van de volgende corner hard uit de stuit voor het doel langsschoot en vol scheidsrechter Xander Damen raakte. De arbiter werd even behandeld in het doel van Amsterdam, maar verbeet de pijn en kon verder.

Scheidsrechter Damen wordt behandeld in het doel. Foto: Koen Suyk

Veldmaarschalk Dawson

Rotterdam kreeg vlak voor rust nog een goede kans op de gelijkmaker, maar de tweede corner van de bezoekers werd van de lijn gehaald door de Amsterdamse defensie, geleid door de uitstekende Matt Dawson, eveneens een Australiër. De veldmaarschalk met zijn gifgroene stick stak aan het eind van de eerste helft praktisch het hele veld over. Een rush die aantoonde dat de zilveren olympiër veel meer kan dan meedogenloos verdedigen.

Rotterdam ging na rust nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker. Het zorgde voor een paar halve kansjes. Olivier Hortensius die een bal net te hard voor gaf en een fraaie (dat wel) turn van Jochem Bakker die naast ging. Echt gevaarlijk werd het pas in de slotminuut van kwart drie, toen Joren Romijn aantoonde waarom hij het verdient om eerste keeper te zijn in de Hoofdklasse. De goalie van Amsterdam pareerde een honderdprocentkans van Hortensius die vanaf een meter op tien vrij kon pushen.

Brent van Bijnen is het stralende middelpunt bij Amsterdam. Foto: Koen Suyk

Net-niet-wedstrijd

Het werd een net-niet wedstrijd voor Rotterdam. Ballen die net-niet aankwamen, individuele acties die net-niet slaagden en dus vooral kansen die, als ze er waren, net-niet werden afgemaakt. Amsterdam hield stand, bleef – dat hebben we weleens anders gezien – rustig en beukte zelfs in de slotfase nog de 0-2 op het bord. Brent van Bijnen zocht naar ruimte, pielde zich een ongeluk en sloeg toe op het juiste moment.

Exact dat vergat Rotterdam zondag te doen. Want eigenlijk deden ze weinig onder voor de thuisploeg.

Amsterdam – Rotterdam 2-0
22. Trent Mitton (sc) 1-0
66. Brent van Bijnen 2-0