Ook Den Bosch hoopt dat Rotterdam off-day snel verwerkt

Wat waren ze lekker op dreef in het vorige, onafgemaakte seizoen. Wat hadden ze voorin ingeleverd. En wat begonnen ze moeizaam aan dit seizoen. Maar in de afgelopen weken kwam Den Bosch weer bovendrijven. Een 3-0 uitzege in en tegen Rotterdam onderstreept dat de ploeg van Eric Verboom tóch een voorname kanshebber is voor een playoff-plaats.

‘Hey jongens, succes hè! Zet ‘m op tegen Pinoké!’, galmde Verboom vrijdagavond rond half elf over het veld van Rotterdam naar betrokkenen van de thuisclub. De ploeg die de coach dus vlak daarvoor met Den Bosch verslagen had. Daarna gingen zijn gedachten direct naar het programma van aanstaande zondag, waarin Rotterdam – nog altijd derde – het opneemt tegen Pinoké, dat nu vierde staat.

Den Bosch heeft drie duels voor het einde evenveel punten en gewonnen wedstrijden als Pinoké, maar een slechter doelsaldo en daardoor staan de Brabanders vijfde. Voor de volledigheid: HGC volgt daarna op twee punten achterstand.

Vreugde bij de Bossche captain Austin Smith, die de 3-0 maakte tegen Rotterdam. Foto: Willem Vernes

‘Zwakste wedstrijd van het seizoen’

Kortom, Den Bosch is zondag meer dan gebaat bij puntenverlies van Pinoké. Bovendien moet Rotterdam na de zeperd van donderdag zelf ook vol gas geven om die derde plek vast te houden. ‘Dat is een extra voordeel van deze wedstrijd, hoop ik’, aldus Verboom, die zijn team vrijdag eigenlijk niet eens zo goed vond spelen. ‘Zonder bal waren we in vorm’, klonk het vrij cryptisch. De verduidelijking volgde snel. ‘We hebben iets te veel corners weggegeven, maar over het algemeen stonden we fantastisch te verdedigen.’

Rotterdam was niet bij machte om terug te komen in de wedstrijd. ‘Na afloop hadden we ook weinig te bespreken’, vertelde coach Albert Kees Manenschijn. ‘We hadden een off-day. Heel weinig spelers haalden hun niveau. Kan een keer gebeuren, moet niet te vaak gebeuren. Er mislukte veel en we maakten veel technische fouten. Zonder Den Bosch tekort te doen, was dit met afstand onze zwakste wedstrijd van het seizoen.’

Rotterdam zoekt een verklaring voor de off-day. Foto: Willem Vernes

Niet al te knap eendje

Het leverde Den Bosch alweer de achtste zege op in de laatste elf duels. Een serie die van een grauwe middenmoter een playoff-kandidaat maakte. Het niet al te knappe geel-zwarte eendje zou zomaar tot de vier mooiste zwanen van deze competitie kunnen behoren.

Of zoals Verboom het analyseerde: ‘Het is een heel apart seizoen, waarin we in het begin weinig wonnen en te weinig ‘haalden’ in de cirkel. Een seizoen waarin we het zonder Sébastien Dockier en Joaquin Menini moesten doen. Rendementspelers. Hun vertrek zorgde voor minder vertrouwen en nieuwe rollen. We zijn echt een team geworden en gebleven. Ook nu bekend is dat best veel jongens komend seizoen ergens anders spelen. Dat vind ik knap.’ Grijnzend: ‘Soms denk ik: ben ik de enige die daar moeite mee heeft?’

Den Bosch presteert veel stabieler dan directe concurrenten HGC en Pinoké, die de laatste weken veel punten lieten liggen. ‘Klopt’, zegt Verboom. En dan blijft het even stil. Want natuurlijk geniet de Brabander van de opmars die hij zelf ook niet meer had verwacht. ‘Maar ik had de play-offs ook nog niet weggegooid.’ Om in een adem door niet overmoedig te willen zijn voor zondag, voor de ontmoeting met het praktisch gedegradeerde Almere. ‘De vorige keer wonnen we daar met de hakken over de sloot. Op het laatst haalden ze hun keeper eruit en was er bij ons dikke paniek.’

Zondag juicht Eric Verboom voor Rotterdam. Foto: Willem Vernes

Je vriend van morgen

Zoals dat gaat in de laatste speelrondes zal bij Den Bosch zondag geregeld worden gespiekt naar de tussenstanden op de andere velden. En dan vooral naar de score bij Pinoké-Rotterdam. ‘We moeten zondag beter zijn dan vandaag. Dat is het enige wat telt’, concludeerde Manenschijn.

Net als Rotterdam hoopt Den Bosch dat die missie slaagt.

De tegenstander van vandaag is je vriend van morgen. Zo kan het gaan in die boeiende strijd om de tickets voor de play-offs.


1 Reactie

  1. ton-goderie

    Strijd om 3e en 4e PO is retespannend ! Rt en Pin hebben het in eigen hand. DB zit op het ‘vinketouw’ en ook HGC heeft nog een kans(je). Tb zou, zonder daar belang bij te hebben, zo maar nog een rol kunnen spelen. Mits coronavrij; beterschap !


Wat vind jij? Praat mee...