Ook in seizoen zonder excuses grijpt OR naast play-offs

Oranje-Rood doet ook dit seizoen niet mee om de prijzen. De ploeg uit Eindhoven, die de laatste reguliere speelronde als nummer vier begon, verloor met 2-1 bij Bloemendaal. Hierdoor werden ze ingehaald door concurrent HGC, dat dik won van Hurley: 7-2. 

Ze werkten er het hele seizoen naartoe. Eindelijk, na drie moeizame jaren, zou het dit hockeyjaar weer eens gebeuren. Play-offhockey voor Oranje-Rood. De club met ruim 2500 leden die sinds de fusie in 2016 tussen het succesvolle Oranje Zwart en EMHC zo weinig oogstte. Excuses en verklaringen waren er te over voor de plotselinge droogte. Er stond een te oude ploeg, die verzadigd was. De vaste doorstroom die ontbrak vanuit de eigen jeugd. En natuurlijk de invloed van het coronavirus, dat seizoen 2019-2020 verstierde en bovendien de komst van internationale toppers voor het seizoen daarop – waarin ze slechts achtste werden – blokkeerde.

Dit seizoen waren er veel minder ‘ja-maars’ in Eindhoven. Internationale toppers kwamen, evenals oudgediende Jelle Galema. Bovendien had de jeugd tijd gekregen om te rijpen. Het moment om toe te slaan dus. OR presteerde ook steady tegen de middenmoters en de laagvliegers. Maar tegen de topploegen gaf de formatie van Robert van der Horst niet thuis. Alle duels tegen de top drie gingen verloren.

De aansluitingstreffer van Job Scheffers (2-1) maakte het verschil niet meer. Foto: Koen Suyk

 

Einde maken aan lelijke statistiek

Aan die lelijke statistiek moest zondag een eind worden gemaakt. Want Oranje-Rood begon de laatste speeldag dus als nummer vier. Maar het voelde ook de bloedhete adem van HGC in de nek, dat een iets slechter doelsaldo had (+15 tegenover +10). Nog veel belangrijker: de ploeg uit Wassenaar had in ronde 22 een veel gunstigere tegenstander: het al gedegradeerde Hurley.

De opdracht tegen koploper Bloemendaal was dus bondig, maar moeilijk. Er moest gewonnen worden. Pikant: Bloemendaal wist voorafgaand aan dit duel al dat het eerste zou worden in de competitie. Dat betekent dat de Mussen in de halve finale van de play-offs tegen de nummer vier van de competitie spelen. In wezen kon Bloemendaal dus z’n eigen tegenstander bepalen.

Hongerig en hunkerend

Zondagmiddag, in de heerlijke lentezon, gaf vol Oranje-Rood gas. Het was een wereld van verschil met de belangrijke uitwedstrijd tegen Kampong. Hoe aftastend en voorzichtig er daar gespeeld werd, zo open en aanvallend was het vandaag.

Het was in het eerste kwart alsof het publiek naar de slotfase van een wedstrijd keek, zo hongerig en hunkerend ging OR over het veld. Nee, lang niet alles lukte. In het enthousiasme werden ook fouten gemaakt. Maar er kwamen ook kansen. Een naast gesleepte corner van Gijs van Merriënboer bijvoorbeeld. Een geblokte inzet van Laurens Halfmann en een schotje van de zeer actieve Thomas Briels, dat naast ging.

Bloemendaal liet zonder in paniek te raken z’n tegenstander uitrazen en kreeg acht minuten voor rust twee corners, die allebei geen resultaat opleverden. Het was dus 0-0 bij rust en dat terwijl HGC met 5-0 voorstond. Oranje-Rood was zijn doelpuntenmarge kwijt, maar moest eerst vooral zien dat ze zelf überhaupt op voorsprong kwamen.

Aan de meegereisde fans lag het in ieder geval niet. Toen ‘We love Joep de Mol‘ (op de melodie van oe-ah Ed de Goeij, de jaren-negentig-ode aan de doelman van Feyenoord) voor de zoveelste keer werd ingezet, probeerde OR nog maar eens een aanval op poten te zetten. Maar de steken van de bezoekers werden steeds minder venijnig. OR liep zich steeds vaker al voor de cirkel stuk op Bloemendaal, dat geen cadeautjes wilde uitdelen.

Vlak voor tijd werd Oranje-Rood-keeper Pirmin Blaak naar de kant gehaald voor een extra veldspeler. Foto: Koen Suyk

Twee hele dikke dreunen

Dat werd in de slotfase helemaal duidelijk. Want daarin deelde Bloemendaal twee hele dikke dreunen uit, binnen drie minuten. Eerst was het Jasper Brinkman die raak sleepte vanaf de kop van de cirkel (1-0). Een corner die OR door te vroeg uitlopen van Joep de Mol met een man minder moest verdedigen. Vlak daarna tikte Thierry Brinkman de 2-0 binnen, een rebound op een schot van Florian Fuchs.

Een treffer van Job Scheffers bracht OR weer een klein beetje tot leven. Van der Horst haalde met meer dan vijf minuten te gaan keeper Pirmin Blaak nog naar de kant. Met een veldspeler meer nam de druk op de cirkel van Bloemendaal weer toe. Er kwam ook nog een corner, die simpel onschadelijk werd gemaakt.

Langzaam daalde het besef in, dat het ‘m niet ging worden voor OR. In een seizoen waarin het absoluut kon. Geen excuses waren. Ze zitten volgende week voor de tv – of de livestream – als Bloemendaal het in de halve eindstrijd opneemt tegen HGC.

Bloemendaal – Oranje-Rood 2-1
57. Jasper Brinkman 1-0(sc)
59. Thierry Brinkman 2-0
62. Job Scheffers 2-1


1 Reactie

  1. Julia van Kollenburg

    Drie gelijkwaardige ploegen streden om de play-offs. Ongeacht wie het zou halen, wat mij betreft staat vast dat het bij een ronde play-offs zou zijn gebleven omdat Bloemendaal te sterk is.


Wat vind jij? Praat mee...