OR heeft langste adem en mag weer dromen over play-offs

Oranje-Rood heeft zondagmiddag aangetoond dat de Eindhovenaren dit seizoen weer een kanshebber zijn voor de play-offs in de Tulp Hoofdklasse Heren. Op bezoek bij HGC won de ploeg van coach Robert van der Horst met 2-1. De winnende treffer viel vlak voor tijd uit een strafcorner van Gijs van Merriënboer.

Terwijl er een collectieve oerkreet ontsnapte uit de kelen van Oranje-Rood, beukte HGC-aanvoerder Seve van Ass zijn stick tegen de rand van de dug-out. Bam. Een doffe dreun galmde over De Roggewoning. Een dreun waarin een hoop frustratie zat. Want ja, HGC deed zondag allerminst onder voor OR. Maar de Hagenaars stonden wel met lege handen.

Voor Oranje-Rood was de zwaarbevochten zege een teken dat ‘het’ misschien wel weer kan, na drie heel magere jaren. Nadat de fusieclub in 2018 nog de play-offs haalde, ging het de laatste jaren bergafwaarts met OR. Vijfde, zesde – in het afgebroken seizoen – en vorig seizoen slechts achtste. Een troosteloos hockeyjaar, waarin meer werd verloren dan gewonnen en maar liefst 63 tegengoals werden geïncasseerd. Bijna drie per wedstrijd! Slechts drie teams moesten vaker vissen.

Zach Wallace in duel met Sander Baart. Foto: Bart Scheulderman

Dat hoge aantal is nog frappanter als je beseft hoeveel ervaring en kwaliteit er in de defensie staat. Pirmin Blaak, Joep de Mol, Sander Baart en (vorig seizoen) Teun Beins. Stuk voor stuk grote namen. Voorin werd geregeld gescoord, maar als je er zoveel incasseert is het – cliché – vrij lastig om veel te winnen.

Klusje voor Johnston

Achterin is de boel bij OR iets beter op orde, al is een gemiddelde van twee tegendoelpunten per wedstrijd nog steeds vrij hoog. Vandaag hield de ploeg uit Eindhoven achterin vrij probleemloos stand, totdat HGC de eerste corner van de wedstrijd kreeg. Er was op dat moment nog vrij weinig gebeurd. Het tempo was hoog, maar verder dan een paar halve kansjes kwamen beide topdrie-ploegen niet.

Dat veranderde dus toen De Gazellen voor het eerst echt doordrongen in de cirkel van Blaak en een corner versierden. Een klusje waar de Canadees Gordon Johnston zijn hand niet voor omdraait. Hij pushte de bal halfhoog rechts binnen (1-0), alweer zijn zevende treffer van dit seizoen.

HGC bejubelt de treffer van Gordon Johnston. Foto: Bart Scheulderman

Oranje-Rood moest met een antwoord komen en dat kwam er ook, direct na rust. Thomas Briels friemelde de bal stijlvol op een Wassenaarse voet en verkreeg daarmee de eerste corner voor de bezoekers. De inzet van de nieuwe specialist Gijs van Merriënboer werd gekeerd, in de rebound sloeg Jelle Galema alsnog toe: 1-1. Dat gebeurde in het doel van Floris-Tijn Schuijt. De jonge keeper, nog A-junior, was de vervanger van Sam van der Ven, die vanwege een griepje ontbrak. Een aderlating voor HGC, dat in prima vorm steekt en drie van zijn laatste vier duels won en daardoor ook bovenin meedraait.

HGC was na de gelijkmaker de betere ploeg en kwam vaker in de vijandige 23 dan OR, dat leunde en loerde op de counter. Uit zo’n uitval kwam een aardige mogelijkheid voor de Eindhovenaren, maar de inzet van Thibeau Stockbroekx ging tegen de buitenkant van de paal. OR wachtte af, HGC duwde en drukte en ging in de slotfase het meest nadrukkelijk op zoek naar de winnende treffer. Kenta Tanaka was er acht minuten voor tijd dichtbij, maar de Japanner schoof de bal uit kansrijke positie via doelman Blaak naast.

De heel dure misser

Een misser die een heel dure bleek. Vier minuten later pushte Van Merriënboer OR op voorsprong, 1-2. Vlak daarvoor was Galema – weer hij – tegen de vlakte gegaan na een stevig duel met Seve van Ass. Galema wilde een strafbal, kreeg een corner en zal daar uiteindelijk blij mee zijn geweest.

Jelle Galema balt de vuist na zijn gelijkmaker tegen HGC. Foto: Bart Scheulderman

Het gegroepeerde, hechte Oranje-Rood vertrok daardoor met drie punten huiswaarts. Wat meer dan ze zondag verdienen, maar daar zal niemand in het Eindhovense kamp om malen.

HGC – Oranje-Rood 1-2
’28 Johnston (sc) 1-0
’37 Galema (sc) 1-1
’68 Van Merriënboer (sc) 1-2


1 Reactie

  1. nicovisch

    Wat sneu voor HGC met al die aankoop van buitenlandse spelers. Zonde van het geld. Geef onze Nederlandse talenten een kans om de top te halen.


Wat vind jij? Praat mee...